freaks_pc_2-1-1200x943

Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019)

Geografsko in žanrsko razgibana retrospektiva “Freaks” prinaša pestro in raznorodno druščino posebnežev, predvsem pa in kot vselej nekaj čistokrvnih kultnih klasik, prezrtih žanrskih biserov in še kakšnega nepogrešljivega odpadnika, ki strogo ne sodi v žanrski panteon, a je več kot dobrodošel v kurjepoltnem. Ne bodite čudaki in obstranci. Pridružite se fanatičnim ljubiteljem drznega, divjega in drugačnega filma – bodite žanrski friki!

ALIPATO: THE VERY BRIEF LIFE OF AN EMBER

Mondomanila, megalopolis slumov, leto 2025. Tolpa uličnih otrok, ki kradejo in morijo za preživetje, pa tudi za zabavo, načrtuje rop centralne banke. Rop se ponesreči, ukradeni denar izgine in vodja tolpe gre za zapahe. Ko se 28 let kasneje vrne na svobodo, so otroci že odrasli. Radi bi vedeli, kam je izginil njihov plen. Medtem ko šef molči, začne nekdo ubijati člane tolpe. Preživeli sumijo, da je morilec eden izmed njih.

Multitalentirani enfant terrible filipinskega filma, režiser, glasbenik, poet in filmski aktivist Khavn De La Cruz, je posnel edini možen odgovor na kaotično nasilje in perverzno brezvladje svoje dežele. Alipato, “maščevalna odiseja v svetu brez prihodnosti”, je halucinantna, sarkastična in skrajno originalna gverilska saga o življenju v manilskih slumih. Divje brezkompromisna vizija družbeno angažiranega filma za gledalca drznega in svobodnega duha.

BAMBOO DOGS

Manila, 1995. Policista Esquivel in Corazon prejmeta ukaz, ki se na prvi pogled zdi enostaven: na policijski postaji morata prevzeti člane zloglasne roparske tolpe in jih odpeljati na centralo, kjer bodo izpuščeni, saj je prišlo do napačne aretacije. Toda sredi prevoza se ukaz spremeni in policista se znajdeta pred odločitvijo: naj poslušata nadrejene ali ravnata po svoji vesti?

Štirje zločinci, štirje policisti in en kombi so sestavine mračnega in tesnobnega križanca kriminalnega trilerja in filma ceste, posnetega po resničnem dogodku, brutalni policijski usmrtitvi članov tolpe Kuratong Baleleng. Filipinski multitalent in pankerski šaljivec Khavn je ustvaril še eno jedko obsodbo moralnega razkroja in razpada sistema v Mondomanili, kjer so možje postave zgolj orodje in orožje v rokah vladajoče elite.

BALANGIGA: HOWLING WILDERNESS

Leto 1901, Balangiga na filipinskem otoku Samar. Osemletni Kulas se z dedkom in vodnim bivolom znajde v pregnanstvu. Dom so zapustili na begu pred maščevalnim pohodom ameriške vojske pod vodstvom generala Smitha. Na odisejadi, ki jih vodi skozi morja trupel in požgane vasi, nenadoma najdejo preživelo dete.

Uporniški poet Khavn De La Cruz se s hipnotičnim filmom Balangiga: Tuleča divjina vrne k še enemu resničnemu dogodku iz filipinske preteklosti, k zgodovinskemu pokolu, ki ga je leta 1901 nad prebivalstvom v Balangigi zagrešila ameriška vojska. Film proti vojni, halucinanten, brutalen in ganljiv.

UN COUTEAU DANS LE COEUR

Pariz, poletje 1979. Anne (Vanessa Paradis) je režiserka tretjerazrednih gejevskih porničev. Ko jo zapusti ljubimka, montažerka Lois, se Anne odloči posneti svoj najbolj ambiciozen film, da bi znova osvojila Loisino srce. Toda njeni igralci začnejo drug za drugim skrivnostno umirati.

Misteriozen, atmosferičen, čudovito stiliziran in retro nostalgičen morilski triler Yanna Gonzaleza (Les rencontres d’après minuit), posnet na 35-milimetrski filmski trak, ni le oda, temveč prava reinkarnacija sedemdesetih let, zlate dobe grindhouse kinematografov, ko sta bila šik tako porno kot giallo. Dobitnik nagrade Jean Vigo, s katero francoska kinematografija nagrajuje neodvisnega duha in slogovno izvirnost mladih avtorjev.

IL TUO VIZIO È UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE

Oliviero je zafrustriran pisatelj in alkoholik. Namesto da bi se posvečal pisanju, v razpadajoči podeželski vili prireja razvratne orgije in trpinči svojo ženo Irino (Anita Strindberg). Ko pa eno njegovih bežnih ljubimk najdejo umorjeno, postane Oliviero glavni osumljenec za skrivnostne umore, ki se kar vrstijo. Nič manj skrivnostno se nekega dne pred vrati pojavi še pisateljeva zapeljiva nečakinja Floriana (Edwige Fenech).

Martinov četrti giallo, posnet po navdihu kratke zgodbe Črni maček Edgarja Allana Poeja, se ponaša ne le z eno, temveč s kar dvema kraljicama najbolj kultnega med italijanskimi žanri, Anito Strindberg in režiserjevo muzo Edwige Fenech alias La Fenech. Čutna in čudovito stilizirana zagonetka, pregrešna in zamotana kot njen razkošni naslov.

I CORPI PRESENTANO TRACCE DI VIOLENZA CARNALE

Ko niz šokantnih umorov pretrese univerzitetni kampus v Perugii, se ameriška študentka Jane (Suzy Kendall) in njene radožive kolegice zatečejo v varno zavetje odročne podeželske vile. Na deželi kaj hitro pozabijo na nevarnost, se prepustijo čofotanju, brstečim čustvom in strastem. Toda brezskrbnega oddiha bo kmalu konec, saj je skrivnostni morilec dekletom že za petami.

Že res, da je na pohodu morilski manijak, opremljen z žago in masko. Toda Martinov razbrzdani proto-slasher je tako nabito poln razburljivega razvedrila, suspenza in vzburjenja, da niti žrtve same grozeče nevarnosti ne morejo vzeti resno.

VENDETTA DAL FUTURO

Leto 1997, doba kiborgov. Med bioničnimi plačanci je tudi Paco Queruak, ki služi industrialcu Francisu Turnerju in je programiran za atentat na okoljskega aktivista in preroka bližajoče se apokalipse, Arthurja Mosleyja. A v kiborgu se prebudi človeška vest, in ko pusti Mosleyju živeti, se znajde na begu pred svojimi stvarniki.

Prepoteni, mišičasti tovornjakarji, ki v beznici sredi puščave polagajo roke? Martinov futuristični akcioner in nizkoproračunska variacija na Terminatorja se resda odvija v distopičnem svetu bližnje prihodnosti leta 1997, a kar kipi od sočne B-filmske nostalgije osemdesetih let. V glavnih vlogah: Daniel Greene, Luigi Montefiori (alias George Eastman), John Saxon in Claudio Cassinelli, ki je tragično preminil v helikopterski nesreči med snemanjem filma.

ROAR

Znanstvenik Hank je na svoje malo afriško posestvo naselil več kot sto divjih levov, tigrov, gepardov in še nekaj slonov za povrh. Njihovo sožitje je na videz mirno in harmonično. Prav tistega dne, ko iz Chicaga pripotuje Hankova nič hudega sluteča družina, pa se med levi razvname bitka za prevlado.

Vznemirljiva akcijska pustolovščina in divja grozljiva komedija, ki od divjih mačk kar poka po šivih. Dobrodošli v džungli pri resničnem levjem kralju!

Rjovenje slovi kot »najnevarnejša filmska produkcija vseh časov«, saj je režiser Noel Marshall pred kamero in v pravi levji brlog neustrašno postavil vso svojo družino, soprogo in igralko Tippi Hedren (Ptiči), njeno hčerko Melanie Griffith in svoja sinova Johna in Jerryja. Snemanje, polno smole in nezgod, je trajalo dolgih enajst let. Med snemanjem ni bila poškodovana nobena žival, bolj ali manj velike praske pa je utrpelo kar 70 članov ekipe.

FREAKS

Lepa, a zahrbtna cirkuška artistka Cleopatra kani zapeljati pritlikavega Hansa, da bi se z njim poročila, nato pa ga umorila in pobegnila z njegovim bogastvom. Toda Hansovi tovariši razkrijejo zaroto in hladnokrvni Cleopatri pripravijo grozljivo maščevanje. Spoznajte pritlikavca Harryja in Daisy Earles, siamski dvojčici Daisy in Violet Hilton, Schlitzieja, Princa Randiana in vso cirkuško družino!

LA DONNA SCIMMIA

Telo mlade in plašne Marie (Annie Girardot) je povsem poraslo z dlakami. Pred svetom se skriva v neapeljskem samostanu, kjer jo nekega dne odkrije z vsemi žavbami namazani in podjetni Antonio (Ugo Tognazzi). Zapelje jo z obljubami o življenju onkraj samostanskih zidov, se z njo poroči, nato pa jo postavi na ogled kot cirkuško spako. Toda ljubezen včasih vzklije v najbolj nepričakovanih okoliščinah.

WITCHFINDER GENERAL

Leto 1645, Anglijo razdvaja državljanska vojna. Kaotično stanje negotovosti in nasilja s pridom izrablja odvetnik in samooklicani lovec na čarovnice Matthew Hopkins (Vincent Price). Ta potuje po deželi, hujska prebivalce proti domnevnim čarovnicam in z mučenjem izvablja njihova priznanja. Toda ko obsodi na smrt vaškega duhovnika, se mladi vojak Richard Marshall, zaročenec duhovnikove nečakinje, zaobljubi k maščevanju.

TRAS EL CRISTAL

Klaus je nekdanji nacistični zdravnik, ki je v taboriščih izvajal okrutne poskuse na mladih dečkih. Po vojni je pobegnil v Španijo in po spodletelem poskusu samomora ostal hrom in vklenjen v stekleno komoro, ki mu služi kot umetna pljuča. Z ženo Griseldo in hčerko zdaj životari v odmaknjeni graščini. Nekega dne se na vratih pojavi mladi Angelo in se družini ponudi v službo kot bolničar.

Osupljiv režijski prvenec španskega auteurja Agustíja Villaronge nas pogrezne v mračen, morast in brezizhoden labirint, kjer se prepletajo poti fašizma, spolnih tabujev, perverzije in nasilja. Transgresivna filmska mojstrovina.

DER FAN

R (Bodo Staiger, frontman nemških novovalovcev Rheingold) je najljubši pevec sedemnajstletne Simone (Désirée Nosbusch). Noro je zaljubljena vanj. Cele dneve sanjari o njem, posluša njegovo glasbo in mu piše zaupna pisma. Nekega dne pobegne od doma, odločena, da ga spozna. Kot po čudežu se ji to tudi posreči. Toda ali je R res tako sanjski ali pa se bo njuno srečanje sprevrglo v nočno moro?

Skriti biser in vse premalo znana kultna klasika zahodnonemške žanrske kinematografije, ki utripa v duhu osemdesetih in vibrira v zvokih elektropopa, slastno počasi gradi naelektreno napetost in vodi temo fanatične obsesije vse do njenega logičnega, a skrajnega zaključka.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *