thedirt_netflix_getty_ringer-0

The Dirt (2019)

Potem, ko je glasbena biografija Bohemian Rhapsody osvojila srca gledalcev po vsem svetu (in predvsem zaslužila ogromno denarja), se je filmska industrija pričakovano odločila, da bo zaplodila še več biografij znanih glasbenih skupin. Tokrat je na vrsto prišla kalifornijska hard rock zasedba Mötley Crüe s filmom The Dirt, ki kronološko prikaže formacijo skupine in njen bliskovit vzpon med glasbene zvezde, ob tem pa seveda ne pozabi na geslo seks, droge in rock’n’roll ter postreže z grafičnim prikazom številnih ekscesov, seksualnega razvrata, odvisnosti od drog in alkohola, prepirov med člani ter provokacij, s katerimi je zasedba zbujala pozornost.

mv5bmji0mdeznzezn15bml5banbnxkftztgwotu5ndy0nzm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Vzdušno se film na več mestih zgleduje po Bohemian Rhapsody, saj postreže s hitrim tempom, ne pretirano globoko / kompleksno zgodbo, mnogimi humornimi vložki ter spektakularno posnetimi glasbenimi performansi. Glavna odlika filma je njegova samoreferenčna narava, ki je obarvana z močno ironijo in norčevanjem iz portretirancev, četudi nikoli ne zaide v omočje posmehovanja in žaljenja. Pravzaprav je presenetljivo, da film navkljub divjemu vzdušju uspe najti momente pristne emocionalnosti, še posebej, ko se loteva zasebnih težav posameznih članov (npr. Nikki Sixx in njegov odnos z odtujeno materjo).

mv5bntnkndm3nwutyweyzc00nmi3lwe0yzktztq0zdvlytczytlixkeyxkfqcgdeqxvymjiwodeyote-_v1_sy1000_sx1500_al_

Žal pa gre v tem primeru zgolj za epizode, saj je The Dirt kot glasbena biografija nekoliko plehek izdelek; o ustvarjalnih procesih znotraj skupine in zanimivosti o nastajanju posameznih pesmi ne izvemo ničesar (tudi največje uspešnice so omenjene zgolj mimogrede), prav tako pa se zdi, da ustvarjalcev filma ne zanima toliko glasba Mötley Crüe kot zasebne krize in podivjane avanture članov zasedbe. The Dirt je zabaven, kratkočasen in barvit film, vendar prepogosto prazen kot možgani zadrogiranih groupijevk na turnejah obravnavane zasedbe.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “The Dirt (2019)

  1. Ameriški bendi proti britanskim (tako kot tudi njihovi filmi) seveda nimajo za burek. Častni izjemi med bendi sta Metallica in Pantera. Van Halen ter Guns’n’Roses še gresta pogojno skozi. Ostali so plehki pusiji. ;)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *