maxresdefault-11

TOP 50 romantičnih filmov – II. del

Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. Seznam je povzet po drugih spletnih portalih in ne izraža avtorjevega filmskega okusa.

40. The Notebook

Ryan Gosling and Rachel McAdams in The Notebook (2004)

Ostareli Noah (R. Gosling) redno obiskuje Allie (R. McAdams), staro, napol senilno žensko, ki biva v domu za starejše. Noče je dolgočasiti z govoričenjem o svojem monotonem vsakdanu, zato se odloči, da ji bo prebral zgodbo, zapisano v stari beležki. V njej je namreč podrobno opisano pričevanje mladega para iz štiridesetih let, katerega strastna veza je bila prekinjena po ločitvi med drugo svetovno vojno.

39. Chasing Amy

Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Jason Lee, and Carmen Llywelyn in Chasing Amy (1997)

Kevin Smith je zadel v polno z indie romantično komedijo in romanco med stripovskim umetnikom holdenom (ben Affleck) in lezbijko Alysso (Joey Lauren Adams). Spolna politika filma je malce zastarela, ampak popkulturni scenarij je še vedno eden najboljših v zbirki Kevina Smitha.

38. Titanic

Kate Winslet in Titanic (1997)

James Cameron nikakor ni polovičarski režiser. Ko se loti filmskega projekta, gre v esktrem. Njegov film o potopu največje križarske ladje iz leta 1912 je imel največji proračun v zgodovini, na zgodovinskem potovanju pa se je srečal tudi s težavnim in napornim snemanjem, ki se je zavleklo daleč čez predvideni časovni rok. Napovedali so mu, da mu bo projekt pokopal kariero. Namesto tega je postal dobitnik 11 oskarjev in najbolj uspešen celovečerec v okviru svetovnega zaslužka.

37. William Shakespeare’s Romeo + Juliet

Romeo in Julija sta člana dveh vplivnih družin, Montague in Capulet, ki se med seboj neskončno sovražita. A kljub dolgoletnemu sovraštvu med družinama se med mladima junakoma vname brezpogojna in strastna ljubezen.

36. The 40 Year-Old Virgin

Elizabeth Banks and Steve Carell in The 40 Year Old Virgin (2005)

Judd Apatow je posnel kar nekaj uspešnih romantičnih komedij, 40-letni devičnik je samo naslednji korak v njegovi režiserski zgodbi. Andy je prijazen 40-letni možakar z ne preveč stresno službo, lepim stanovanjem, zavidljivo zbirko akcijskih figuric in stripov in zvestimi prijatelji. Ima pa še nekaj manj prijetnega, namreč svoje devištvo.

35. Sleepless in Seattle

Tom Hanks je Sam Baldwin, užaloščen vdovec, čigar sin pokliče na oddajo nacionalnega radia, da bi našel novo mater in družico za svojega očeta. Na tisoče samskih žensk po vsej državi posluša Samovo žalostno zgodbo in veliko se jih odzove. Med njimi je Annie Reed (Meg Ryan), pisateljica iz Baltimorea, ki je sicer zaročena z Walterjem (Bill Pullman), a ne more pozabiti Samovega glasu.

34. Truly, Madly, Deeply

Alan Rickman in Truly Madly Deeply (1990)

Pomislite na film Ghost, le v britanski verziji. In brez poezije. Srce parajoča zgodba Nine (Juliet Stevenson), ki žaluje za svojim fantom Jamiejem (Alan Rickman), ko se ta vrne v njeno življenje. In sicer v nadnaravni obliki.

33. Up

Edward Asner and Jordan Nagai in Up (2009)

Pixar dostavi čustveno pripoved že v prvih petih minutah. Mini uspešnica in neobičajna zgodba običajnega človeka. Življenje 78-letnega upokojenca Karla je vedno potekalo mirno in neopazno, zato se na stara leta odloči uresničiti svoje sanje ter izpolniti dolgoletno obljubo. S pomočjo tisočih balonov, ki jih naveže na svojo hišo, poleti naproti fantastičnim avanturam, a s seboj nevede odnese tudi radovednega tabornika.

32. The African Queen

Humphrey Bogart and Katharine Hepburn in The African Queen (1951)

Ob začetku prve svetovne vojne namrgodeni Charlie Allnut po rekah vzhodne Afrike s starim parnikom, Afriško kraljico, vaščane oskrbuje s potrebnim blagom. Po smrti misijonarja Sayerja Charlie pristane, da Sayerjevo sestro Rose odpelje nazaj v civilizacijo. Prebiti se morata skozi divjo naravo Afrike in mimo nemških obrambnih vrst. Pustolovska in romantična zgodba, prežeta s skromno toplino ter spontanostjo likov in situacij. Še ena v vrsti Hustonovih nepozabnih filmskih klasik.

31. Carol

Cate Blanchett and Rooney Mara in Carol (2015)

Todd Haynes nikoli ne dovoli, da bi bohotno obdobje zasenčilo zgodbo v tej drami, ki je priredba romana Patricia Highsmith. Scenarij je v roke vzela Phyllis Nagy in presenečenje – nihče ne umre! Za oskarja nominirani režiser drame Daleč od nebes v filmu, posnetem po priznanem romanu, prikazuje zgodbo iz 50-tih let prejšnjega stoletja o neizbežni ljubezni, soočeni s predsodki in socialnimi razlikami različnih stanov družbe.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *