hbz-2018-rom-coms-00-index-1542482117

TOP 50 romantičnih filmov – III. del

Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. Seznam je povzet po drugih spletnih portalih in ne izraža avtorjevega filmskega okusa.

30. The Big Sick

Zoe Kazan and Kumail Nanjiani in The Big Sick (2017)

Romantična drama temelji na resničnem dvorjenju med Kumailom Nanjianijem in Emily V. Gordon. Film pripoveduje zgodbo v Pakistanu rojenega obetavnega komika Kumaila (Nanjiani), ki se po standup nastopu poveže s podiplomsko študentko Emily (Kazan). Čeprav sta pričakovala samo razmerje za eno noč, med njima vzcveti resnična zveza, to pa zaplete življenje, ki ga od Kumaila pričakujejo njegovi tradicionalni starši muslimani.

29. Say Anything

John Cusack in Say Anything... (1989)

Odtujeni in nepriljubljeni najstnik (John Cusack) se iz dneva v dan trga od naporov, da bi osvojil srce privlačne sošolke, preden bo ta zapustila Ameriko in nadaljevala s šolanjem v Angliji. Eden najlepših predstavnikov pozabljenega žanra najstniške romantične komedije osemdesetih, ki je iz Johna Cusacka potihoma naredila zvezdo.

28. Dirty Dancing

Jennifer Grey and Patrick Swayze in Dirty Dancing (1987)

Sedemnajstletna Baby preživlja praznike s starši v letovišču Catkills. Ko sledi zvoku vznemirljive glasbe, spozna Johnnyja, inštruktorja plesa, ki ima za razliko od naivne in sramežljive Baby veliko življenjskih izkušenj. Baby je hipnotizirana s seksi ritmom in svobodnimi gibi umazanega plesa ter tako hitro postane Johnnyjeva najboljša učenka, tako v plesu kot v ljubezni.

27. Shaun of the Dead

Kate Ashfield and Simon Pegg in Shaun of the Dead (2004)

Svet je poln zombijev in med tem ko se bogati skrivajo v visokih stolpnicah, na ulicah vladata uničenje in smrt. Redki preživeli se zatečejo v utrjeno mesto, kjer pa se kmalu prične neizprosna bitka za oblast. Med tem zombiji zaradi mutacij pridobijo še bolj strašne moči in edini, ki lahko reši človeštvo pred pogubo, je odpadnik Riley s svojo skupino pogumnih bojevnikov.

26. Manhattan

Woody Allen and Meryl Streep in Manhattan (1979)

Za oskarja nominirana klasika Woodyja Allena spremlja nevrotičnega 42-letnega pisatelja z Manhattna Isaaca Davisa (Allen). Živčni Newyorčan srednjih let sovraži svojo službo, ima 17-letno punco (Mariel Hemingway), ki je ne ljubi, ter lezbično nekdanjo ženo Jill (Meryl Streep), ki v avtobiografskem romanu razkriva vse podrobnosti njunega propadlega zakona.

25. La La Land

Ryan Gosling and Emma Stone in La La Land (2016)

Muzikal, ki ni ravno muzikal, temveč drama z glasbenimi vložki. Muzikalna drama z izvrstno igralsko zasedbo, ki dostavi do potankosti izpiljene igralske performanse. Emma Stone in Ryan Gosling sta kot nadobudna igralka in obupani jazz pianist odlična v svojem iskanju sanj in usode. Ampak ali jima je usojeno ostati skupaj? Neverjetno lahek film, v katerega se preprosto zaljubite, hkrati pa zgodba ponudi ravno dovolj intenzivnih čustev in utesnjenih situacij.

24. Roxanne

Image result for roxanne movie

Ni veliko romantičnih komedij, v katerih nastopa Steve Martin, ki se lahko pohvalijo, da temeljijo na verzni igri iz leta 1897. Ta je bila upodobljena še v francoskem Cyrano de Bergerac za občinstvo iz 80. let prejšnjega stoletja. Martin je CD “Charlie” Bales, ki se trudi osvojiti Roxanne, pa čeprav ima fizično pomanjkljivost oz. dodatek. Njegov nos, ki ga zadržuje in ovira.  Ta mu preprečuje, da bi bila skupaj, ampak vse se lahko hitro spremeni.

23. The Philadelphia Story

Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, and John Howard in The Philadelphia Story (1940)

Frfotava in vase zagledana mlada dama (Katharine Hepburn) se na predvečer poroke z bogatim in dolgočasnim industrialcem ubada s kopico nepričakovanih zapletov. Na obisk iznenada prispe njen bivši mož, sama pa se zagleda v postavnega novinarja, ki je prišel poročat o poroki za opravljiv časopis. Eksplozivna mešanica verbalnih akrobacij in smešnih situacij, najlepši primerek stereotipa inteligentne hollywoodske studijske romantične komedije.

22. The Shape Of Water

Michael Shannon, Octavia Spencer, and Sally Hawkins in The Shape of Water (2017)

Film, postavljen v čas hladne vojne, predstavi zgodbo o nemi in sramežljivi Elisi (Sally Hawkins), ki je zaposlena kot čistilka v strogo varovanem vladnem laboratoriju. Tam nekega dne po naključju odkrije skrivnostno morsko bitje iz Južne Amerike, s katerim se spusti v strastno ljubezensko razmerje. Toda časa za romantiko ni na pretek, saj se bitja želi polastiti sadistični vladni agent (Michael Shannon), zato poskuša Elisa s pomočjo svojih najboljših prijateljev, sodelavke Zelde (Octavia Spencer) in tihega soseda ter zavrtega homoseksualca Gilesa (Richard Jenkins) svojega ljubimca odpeljati na svobodo.

21. Notting Hill

Image result for notting hill movie

Notting Hill je romantična komedija o slavi, prijateljstvu in iskanju prave ljubezni, ki se dogaja v svetovljanskem zahodnem Londonu. V glavnih vlogah nastopata Julia Roberts in Hugh Grant. Scenarij je napisal Richard Curtis. Producent je Duncan Kenworthy, ki je zakrivil tudi mega uspešnico Štiri poroke in pogreb. Notting Hill je režiral Roger Michell.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *