romantic-movies-on-netflix-love-actually-2003

TOP 50 romantičnih filmov – IV. del

Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence. Seznam je povzet po drugih spletnih portalih in ne izraža avtorjevega filmskega okusa.

20. Call Me By Your Name

Amira Casar, Michael Stuhlbarg, Armie Hammer, and Timothée Chalamet in Call Me by Your Name (2017)

17-letni Elio (Timothée Chalamet) preživlja sproščeno poletje s starši na italijanskem podeželju. Mirno počitniško vzdušje popestri visok, zagorel ameriški študent Oliver (Armieju Hammeru), ki je prišel v Italijo, da bi delal z Eliovim očetom (Michael Stuhlbarg), uglednim profesorjem antične kulture.

19. Gone With The Wind

Clark Gable and Vivien Leigh in Gone with the Wind (1939)

V vrtincu je filmska klasika, nagrajena z devetimi oskarji, in še danes velja za enega najboljših filmov vseh časov. Zgodba se začne leta 1861, ko med ameriško državljansko vojno Gerald in Ellen O’Hara na plantaži v Georgiji vzgajata tri hčerke.

18. 10 Things I Hate About You

Julia Stiles and Susan May Pratt in 10 Things I Hate About You (1999)

Spoznajte sestri Stratford: čedno in priljubljeno Bianco (Larisa Oleynik) in starejšo Kat (Julia Stiles), zlovoljno zoprnico, katere trpke domislice se lahko merijo le z njeno neomajno odločnostjo, da odbije slehernega fanta, ki bi morda pokazal zanimanje zanjo.

17. An Affair To Remember

Cary Grant and Deborah Kerr in An Affair to Remember (1957)

Klasična romanca z globokim sporočilom; poglej v obe smeri, preden prečkaš cesto. Konfliktna ljubimca Nickie in Terry, ki se zaljubita na križarjenju. Ampak tukaj je problem; oba imata partnerje, h katerim se morata vrniti. Par skleni pakt, da se srečata na vrhu Empire State stolpnice čez šest mesecev, če si bosta še vedno všeč, ampak Terry zamudi združenje, po tem ko je vpleten v prometno nesrečo.

16. Pretty Woman

Richard Gere and Julia Roberts in Pretty Woman (1990)

Edward Lewis je bogat poslovnež in strokovnjak za prevzemanje podjetij v finančnih težavah. Podjetja, ki se znajdejo v težavah, razdeli na manjše enote in spet proda, pri tem pa mu za usodo zaposlenih ni mar. Na službeni poti v Los Angelesu po spletu okoliščin spozna privlačno prostitutko Vivian in jo najame za eno noč v hotelu. Pozneje si jo zaželi kar za ves teden in ji ponudi nenavadno kupčijo. Med njima se splete nepričakovana ljubezen, katere rezultat je moderna pravljica.

15. The Apartment

Jack Lemmon and Shirley MacLaine in The Apartment (1960)

Baxter je čisto navaden, povprečen, anonimen delavec, čigar dobroto njegovi šefi neusmiljeno izkoriščajo, saj od njega – v zameno za boljši položaj v firmi – pogosto zahtevajo, naj jim posodi ključ svojega apartmaja, da si lahko tam tešijo pohoto z naključno izbranimi priležnicami. Ko odkrije, da se eden od šefov v njegovem stanovanju valja s prikupno hosteso, v katero je na skrivaj zaljubljen tudi on sam, je čas za ukrepanje.

14. Groundhog Day

Bill Murray, Andie MacDowell, and Peggy Roeder in Groundhog Day (1993)

Phila Connorsa (Bill Murray) zasuje sneg med potovanjem v Punxsutawney v Pensilvaniji, kamor gre poročat o vsakoletnem praznovanju svižčevega dneva. Televizijski vremenar obtiči v času in neskončno dolgo vsak dan preživlja 2. februar. Njegov svet vsak dan obiščejo isti ljudje, le da ne vedo, da se dan ponavlja. To pa ima tudi določeno prednost: ugotovi, kaj ženska hoče od moškega, in se “naslednji” dan vede pravilno, da bi naredil vtis nanjo.

13. Brokeback Mountain

Heath Ledger and Jake Gyllenhaal in Brokeback Mountain (2005)

Nekega jutra se v Signalu, Wyomingu, spoznata Ennis Del Mar (Heath Ledger) in Jack Twist (Jake Gyllenhaal), ko iščeta delo pri tamkajšnjem rančarju Joeu Aguirreu (Randy Quaid). Njuna prihodnost se zdi preprosta in gotova: redno delo, poroka, družina. Aguirre ju pošlje na goro Brokeback za pastirja in kmalu se med njima razvije tesno prijateljstvo in nato globoka ljubezen.

12. Breakfast at Tiffany’s

New York okoli leta 1960. Holly Golightly je mlado, očarljivo in družabno dekle, ki nosi drage obleke in obiskuje zabave premožnih Newyorčanov. Živi v skoraj praznem stanovanju, ne želi se navezati na nikogar, celo njen maček je brez imena. Tudi njeni številni spremljevalci ostanejo praznih rok, potem ko jo zasujejo z darili in denarjem.

11. Amelie

Audrey Tautou in Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)

Amélie živi v svojem lastnem svetu sredi Pariza. Pod vplivom materine smrti in očetovih hladnih čustev jo začnejo zanimati majhne stvari: peka kolačkov, zagrebsti roke v posodo s semeni, razmišljanje, koliko ljudi v mestu v tem trenutku doživlja orgazem. Najame stanovanje na Montmartreju. Skrbi za mačko sosede Philomene, stevardese, medtem ko je ona na poti in brez hudobnih namenov vohuni za sosedom Dufayelom, človekom z izjemno krhkimi kostmi. Dela v kavarni Les Deux Moulins, kjer njena šefica Suzanne sanja o svoji preteklosti v cirkusu, kolegica Gina pa zavrača pozornost svojega ljubosumnega bivšega fanta Josepha. Amélie živi še kar srečno, toda precej nezanimivo življenje.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *