bbpjvev

TOP 50 romantičnih filmov – V. del

Ljubezen vedno zmaga in prav je tako. Romantika pač mora biti. Sprehodimo se torej čez petdeset najboljših romantičnih filmov zadnjih nekaj desetletij. Seznam 50 celovečercev za zaljubljence.

10. Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

Eternal Sunshine

Režiser Michel Gondry in scenarist Char­lie Kauf­man dekonstrukturirata dramo o razmerjih skozi psiho-znanstveno napravo, ki briše izbrane spomine. Jim Carrey kot Joel teče skozi svoje misli v upanju, da bi pozabil propadlo razmerje s Kate Winslet kot Clementine.

9. Jerry Maguire

Jerry Maguire

Jerry Maguire je uspešen športni agent. Ko predlaga, da bi se firma, kjer je zaposlen, osredotočila bolj na ljudi kot na denar, zaradi tega takoj leti na cesto. S tem izgubi vse svoje kliente in še zaročenko povrhu. Zvesta mu ostaneta edino športnik Rod Tidwell in sodelavka Dorothy Boyd, ki je samohranilka z majhnim sinom.

8. Before Sunset

Before Sunset

Scenarij za film je bil nominiran za oskarja. Gre za nadaljevanje filma Pred zoro. Ko sta se prvič srečala v Evropi, sta Američan Jesse in Francozinja Celine imela samo nekaj ur časa, da sta se bolje spoznala. In tiste ure so za vedno spremenile njuno življenje. Devet let kasneje se sedaj zgodba ponovi. Srečata se v Parizu in preostane jima samo eno popoldne, da se odločita, ali jima je usojeno ostati skupaj.

7. Annie Hall

Annie Hall

Briljantna romantična komedija je umirila Allenovo zgodnje obdobje burleske in njegove stilistične eksperimente ter potrebo po vstavljanju intelektualnih referenc. To je verjetno tudi najbolj agresiven Allenov film, saj je kemija na ekranu povsem avtentična. V času snemanja sta namreč Woody in Diane Keaton živela skupaj. Nevrotični komedijant, 42-letni Jud Alvy Singer (Allen) se spominja propadlega razmerja z Annie Hall (Keaton).

6. True Romance

True Romance

Tony Scott kot režiser in Quentin Tarantino kot scenarist. Ubijalska kombinacija, ki enači kinematografski izkušnji žvečilnega gumija z okusom kokaina. Sijoč izdelek in spregledani dragulj 90. let prejšnjega stoletja z neverjetno igralsko zasedbo in značilnimi “Tarantino” dialogi.

5. The Princess Bride

The Princess Bride

Rob Reiner in scenarist William Goldman sta nam podarila ljubečo in romantično pravljico za odrasle. Ena najlepših filmskih pripovedk, ki vključuje navdušujoče mečevanje, nedotični besedni humor, ki še danes postavlja standarde za humoristične dialoge, pa tudi bistroumen okvir zgodbe, ki ga zamejuje pripoved za lahko noč.

4. Four Weddings and a Funeral

Four Weddings And A Funeral

V odlični komediji, ki je na mah osvojila gledalce po vsem svetu, se Hugh Grant kot dvaintridesetletni Charles dolgočasi na porokah svojih prijateljev, trdno prepričan, da se sam ne bo ujel v zakonske tančice. Dokler se ne zaljubi v Američanko Carrie, ki ji podobo posodi privlačna Andie MacDowell.

3. Brief Encounter

Brief Encounter

V kavarni na železniški postaji se gospodinja Laura Jesson sreča z zdravnikom Alecom Harveyjem. Čeprav sta oba že poročena, se postopoma zaljubita drug v drugega. Vsak četrtek se srečujeta v majhni kavarni, čeprav se zavedata, da je njuna ljubezen nemogoča.

2. Casablanca

Casablanca

Ko imaš natančno izdelan načrt dobrega proti zlemu v drugi svetovni vojni, ki v središče zgodbe postavi antiheroja in mu v črno-belem konfliktu nameni netipično sivkasto vmesno vlogo, rabiš resnični pogum, da o tem posnameš še film. Rick (Humphrey Bogart) na koncu vendarle naredi “pravo” stvar, ampak njegovo nagibanje med uporom in nacizmom do zadnjega trenutka je vselej pestro.

1. When Harry Met Sally

When Harry Met Sally

Harry Burns (Billy Crystal) in Sally Albright (Meg Ryan) se prvič srečata leta 1977, ko z univerze v Chicagu odhajata v New York. Harry želi postati politični svetovalec, Sally pa novinarka. V New Yorku se njune poti ločijo. Čez pet let se ponovno srečata, tokrat na letališču. Harry je tik pred poroko, Sally pa ima resnega fanta.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *