Tyrel

https://app.asana.com/0/32923395333443/928760951697729/f

Credit: Courtesy Magolia Pictures

Tyrel (2018)

Predvidevam, da je raven znanja angleškega jezika bralcev teh strani na zadovoljivi ravni, zatorej bi na začetku podal okvirno zgodbo komične drame Tyrel; Tyler joins his friend on a trip to the Catskills for a weekend birthday party with several people he doesn’t know. As soon as they get there, it’s clear that (1) he’s the only black guy, and (2) it’s going to be a weekend of heavy drinking. Kot je razvidno, film cilja na konflikt, da je Tyrel edini temnopolti tip v skupini pijanih, glasnih in otročjih belcev, zatorej bi gledalec pričakoval, da se bo zgodba vrtela okoli rasnih napetosti med glavnim junakom in ostalimi liki. Saj veste, kako to gre; črnca vsi belci gledajo postrani, se iz njega norčujejo in vanj mečejo stereotipne opazke, nato pa prvemu prekipi in začne se prepir.

Rezultat iskanja slik za tyrel 2018

Toda film ne krene v to smer. Pravzaprav ni nikoli docela jasno, kaj točno bi film rad dosegel. Prva polovica namreč mine v nizanju prizorov, kjer večina nastopajočih zganja norčije, se vulgarno obnaša, kritizira aktualnega ameriškega predsednika Trumpa ter konzumira velikanske količine alkohola. Tyler se medtem ne počuti dobro. Še več; počuti se odrinjenega od družbe, se odreka pijanskim “ritualom” svojih belskih kolegov in večkrat na dan telefonira domov, ker mu je strašansko dolgčas. Problem filma pa je predvsem v tem, da ta skuša Tyrela prikazati kot žrtev, kot tujca v “belem svetu”, četudi ga ta nemudoma sprejme medse in vzpodbuja k aktivnemu socializiranju, Tyrel pa vsa vabila vztrajno odklanja, ker… no, ker. Na tem mestu se poraja vprašanje; zakaj Tyrel preprosto ne odide? Kaj ga sploh veže na družbo, v kateri se ne počuti najbolje?

Povezana slika

A kot že rečeno; film ne odgovori na ta vprašanja, ker niti ne ve, kaj bi rad bil. Če želi delovati kot satira na medrasne odnose v času Trumpove Amerike, mu primanjkuje oprejemljivega konflikta. Ne bom lagal, če rečem, da se v slabi uri in pol, kolikor film traja, zgodi popolnoma nič. Priča smo pijančevanju in brezpremetnemu žlobudranju tipov, o katerih ne vemo ničesar, nato pa se film preprosto zaključi. Vmes v zgodbo vskoči Michael Cera in napol nag skoči v ledeno hladen potok in zažge sliko s podobo Matere božje. Zakaj? Nimam pojma. Ves film mine v takšnem vzdušju; kot da neprestano čakaš na poanto, ki pa nikoli ne pride do izraza. Na koncu se gledalec ne počuti zgolj praznega, ker o likih ne ve praktično ničesar, ampak tudi ogoljufanega, ker je film zapravil uro in pol njegovega življenja za zgodbo brez poante, sporočila ali pa vsaj realnega konflikta.

Rezultat iskanja slik za tyrel 2018

Tyrel je popolna izguba gledalčevega časa in potrpljenja. Sicer je spodobno odigran in vsaj v prvi polovici postreže z nekaj neprijetnimi prizori, ki gradijo suspenz med glavnim junakom in preostalimi “belimi” liki, toda kmalu zatem postane jasno, da se je film izgubil. Edino, kar nas ob koncu drži pokonci, je čudovita balada Losing My Religion, ki se vrti v odjavni špici. Kot da bi nas film skušal zbuditi iz spanca, v katerega smo nehote padli.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *