maxresdefault

Mia and the White Lion (2019)

Desetletni Mii se življenje obrne na glavo, ko se iz Londona preseli v Afriko, kjer družina upravlja kmetijo z levi. Ko pride na svet mali beli lev Charlie, ga Mia sprva iz upora proti življenjski situaciji zavraža, sčasoma pa z njim vzpostavi posebno vez. Čez tri leta njeno življenje pretrese odkritje, da je njen oče prikrival, kaj se v resnici dogaja z levi, ki ji proda naprej. Ker se boji, da je Charlie v nevarnosti, se odloči, da z njim pobegne. Dva prijatelja se tako odpravita na nepozabno popotovanje po južnoafriški savani, kjer iščeta kraj, kjer bi Charlie znova lahko svobodno živel.

Pustolovski film je zgodba o odraščanju. V zavetju divjine mlada Mia, ki jo spremljamo v dejanskem razmaku nekaj let (film so snemali tri leta, v tem času pa je odraščal tudi beli levi Charlie), najde tisto, česar ji urbani London ni mogel ponuditi. Sicer se film na tej točki nasloni na šablonsko oblikovane ekspozicijske prizore, ki idealistično mnenje ustvarjalcev vbijejo v glave tudi mlajšim gledalcem, toda celokupno film ostane dovolj zanimiv, da pritegne in zasanja. Eden od takšnih prisrčnih dodatkov je ravno ta kronološka točnost, ki omogoči, da gledamo, kako deklica dejansko odrašča skupaj z levom. Nič ni zaigrano, živali so resnične, igralci so profesionalci in iz tega vidika je film odličen. Gre pa vendarle za mladinski film, zato nosi tudi nekaj takšnih značilnosti, kot so poenostavljene življenjsko prelomne situacije, skozi katere liki spoznajo prav in narobe.

mv5bnjm3mmu1mjctzty5oc00zwu0lwe5yjqtndczogi5mtfjzgvlxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_
Film je režiral Gilles de Maistre, ki je idejo za zgodbo dobil pred leti, ko je za francosko televizijo snemal dokumentarec o otrocih po svetu, ki imajo posebno vez z divjimi živalmi. Da so se med snemanjem filma Mia in beli lev varno počutili tako otroci kot tudi živali, pa je skrbel strokovnjak za leve Kevin Richardson. Med produkcijo je skupaj odraščalo šest levov, med njimi Thor, ki je zaigral Charlieja, še en lev in štiri levinje. Strokovnjak za leve Kevin Richardson, znan tudi kot levji šepetalec, je nadzoroval celotno produkcijo filma ter vse medsebojne odnose med levi in otroci, in tako vsem zagotovil varnost. Po produkciji filma šest levov še vedno živi skupaj na posestvu, ki je v lasti Kevina Richardsona, zahvaljujoč skladu, ki ga je ustvarila produkcijska ekipa.Samo tri osebe so lahko bile v stiku z levi – Daniah De Villiers (ki je zaigrala Mio), Ryan Mac Lennan (ki je zaigral Miinega brata) in Kevin Richardson – da so lahko snemali v varnem okolju za igralce in živali. Film so snemali v Južni Afriki, v rezervatu “Welgedacht Reserve”, ki se nahaja 40 kilometrov od Pretorije.
mv5byjq4yzqyodctndhjys00mza4lwizmgytngnlnjk1ytvinjzixkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Ampak kljub vsemu liki (ki govorijo v angleščini in francoščini) premorejo dovolj globine, da jih z veseljem spremljamo na njihovi avanturi. Z jasno noto ozaveščanja o pomembnosti števila divjih levov v Južni Afriki se film prebija skozi dokaj romantično podobo življenja stran od računalnikov in mestnega prometa. 250 tisoč jih je včasih romalo po savanah, zadnje številke pa kažejo na samo še 20 tisoč levov, ki jih turistične kmetije vzgajajo pod pretvezo ohranitve, v resnici pa jih prodajajo divjim lovcem za namen krutih igric odstrela. Z drugimi besedami ljudje plačujejo, da si z lokom ali puško ubijejo svojega leva. Da kupijo umetno trofejo. Zato ni prav nič narobe, če je film delna kampanja, ker ta nikoli ne zasenči lepe zgodbe Mie in njenega najboljšega prijatelja.

Zanj bi naredila vse, celo pobegnila od doma in se uprla staršem, ki je v njenih očeh ne razumejo, toda Mia je še mlada in nekatere stvari dojema drugače. Zanjo je lev najboljši prijatelj, ne morilski stroj. S tem film dvigne pomembno vprašanje, ali krvoločne živali sploh lahko postanejo človek dober prijatelj. Do katere točke njihove skrbnike varuje medsebojna ljubezen in na kateri točki (če sploh) zavlada instinkt živali, kjer se situacija pogosto konča tragično. Zgodba pričakovano zavije v smer, da divji lev spada v savano, ne v kletko za železno ograjo na razstavi.

mv5bngywmwi0zjctyzhhni00oweylwe2ytmtnzrlmzkwmjhhymzjxkeyxkfqcgdeqxvyntc5otmwotq-_v1_sy1000_cr0014991000_al_

Zakaj torej relativno nizka ocena? Čudovita kinematografija, prelepe in veličastne živali, spremljava duhovno močne afriške glasbe, ki vzbudi klic divjine in namiguje na brezskrbno svobodo, vseeno niso dovolj. Nižja ocena zato, ker film ne more iz svoje kože in v stilu mladinskih pripovedi uporabi predvidljive načine podajanje informacij in je neposreden ter jasen vse od njegovega začetka. Odnosi, zapleti in še stranski liki so kot iz učbenika, kar pripelje do kičastega in povzdignjenega prikaza živali, ki je plod politično angažiranih ustvarjalcev. Pri snemanju so uporabili ozkogledno filmsko lečo in preveč romantični pogled.

Oče družine naposled vendarle doživi moralni preobrat, ampak v resnici je imel prav že od začetka. Beli lev ne more biti človekov najboljši prijatelj in žival je podrejena določenim prirojenim vzgibom. Ob takšnem nepremišljenem, neprofesionalnem in nevarnem ravnanju, bi slej ko prej prišlo do nesreče s katastrofalnimi posledicami. Mia je ogrožala vse okoli sebe, na kar film kar malce pozabi, saj je ravnala v dobrobit živali. Celotna njena dogodivščina je vpeta v kazenski zakonik, a na koncu je to ignorirano. Samo, da je lev na varnem v divjini.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *