mulholland-dr_22c04427

Mulholland Dr. (2001)

Vse se je začelo kot pilotna epizoda za novo nadaljevanko izpod režijskih prstov Davida Lyncha, ki je želel ustvariti spin-off serije Twin Peaks, kjer bi se priljubljeni lik Audrey Horne odpravil v Hollywood in iskal svoj prostor pod lažnim soncem glamurja, pohlepa in oportunizma. Lynchu sicer ni uspelo realizirati izvorne ideje, se je pa zato odločil, da obstoječi vsebini doda še nekaj novih scen ter likov in tako je nastal misteriozni neo-noir triler Mulholland Dr. Velja opozoriti, da film nima nobene vsebinske povezave s Twin Peaksom, četudi se na več mestih čuti vpliv kultne nadaljevanke; opravka imamo s popolnoma novo zgodbo, ki prepleta elemente staromodnega filma noir, misteriozne kriminalke, surrealne grozljivke, erotičnega trilerja in črne komedije, v kateri se Lynch prefinjeno roga lažnemu blišču hollywooda in njegovim ustaljenim klišejem.

Povezana slika

Zgodbo filma je težko obrazložiti, vendar je tule moja interpretacija; glavnina filma se odvija v sanjskem svetu zavožene, zadrogirane in od sveta pozabljene igralke Diane, ki preboleva konec afere z mnogo uspešnejšo hollywoodsko starleto Camillo, ki obenem naznani, da se bo poročila z vplivnim filmskim režiserjem, to pa Diane pahne v stanje jeze in žalosti. Zaradi močnega ljubosumja najame morilca, da bi umoril Camillo, sanjski svet na začetku filma pa je zgolj odslikava njenega razumevanja krute realnosti in soočanja s krivdo, ker je naročila umor osebe, katero je močno ljubila. Zato ne preseneča, da je Diane v sanjskem svetu naivna, nasmejana in skoraj kičasto popolna Betty, vzpenjajoča se mlada igralka, ki priskoči na pomoč pri iskanju identitete vidno zmedene Rite (fiktivna različica Camille), ki je bila vpletena v bizarno prometno nesrečo. Diane se v sanjskem svetu iz zavožene narkomanke spremeni v kičasto junakinjo, ki predstavlja angela varuha zmedeni in prestrašeni Riti, za katero pa je jasno, da je v realnem svetu dominantna hinavka.

Rezultat iskanja slik za mulholland dr. 2001

To je zgolj ena od številnih interpretacij filma, katerega pravi pomen seveda pozna zgolj Lynch. Ta se je tudi premeteno odločil, da ne bo podal svoje analize filma in tako prepusti gledalcu, da sam izslušči njegov pomen. A ne glede na to, kaj se skriva v jedru Lynchevega misterioznega trilerja, je Mulholland Dr. eden njegovih najboljših filmov, kar je ironično, glede na to, da se je projekt začel kot del neuspešno lansirane TV nadaljevanke. Lynch se v filmu ironično ponorčuje iz mehanizmov hollywoodske mašinerije, hkrati pa satiro zmešča s tragično ljubezensko zgodbo o izgubi, krivdi in prebolevanju grehov iz preteklosti. Mulholland Dr. je večplasten, kompleksen in navkljub vsemu izredno gledljiv izdelek, ki gledalca omami s svojim bogatim simbolizmom, misterioznimi sanjskimi in realnimi svetovi, odličnim črnim humorjem, kot vedno do zadnje podrobnosti izpiljeno vizualno podobo ter fenomenalnimi igralskimi predstavami, kjer dominira Naomi Watts v dvojni vlogi naivne Betty ter psihopatske Diane.

Rezultat iskanja slik za mulholland dr. 2001

Mulholland Dr. je film, ki je sprva skoraj romal na smetišče televizijske zgodovine, vendar je na koncu postal še ena Lyncheva mojstrovina, ki jo gledalec ne bo nujno razumel, hkrati pa bo nad videnim tako očaran, da se bo k filmu vedno znova vračal. In ravno slednje je tisto, kar dela Lyncha neprekosljivega; da navkljub nelinearnosti, navidez popolni vsebinski zmedi in neprijetnim izletom v območje podzavestnega še vedno drži gledalca v svojem objemu in ga vodi skozi skrivnostni labirint. Ob vsem tem pa ne pozabi omeniti, da je Los Angeles tovarna sanj, ki se lahko hitro spremenijo v nočno moro. Na koncu pa od vsega ostane samo še srhljiv šepet: Silencio.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *