ne_bom_vec_luzerka_1440

Ne bom več luzerka (2018)

“Mislil sem, da bo vaši generaciji lažje, pa se je izkazalo, da ste še petkrat bolj najebali,” reče oče (Branko Završan) svoji hčerki Špeli (Eva Jesenovec), umetnostni zgodovinarki, ki tik pred svojim 30. rojstnim dnevom spozna, da je “luzerka”. Vsi njeni prijatelji so jo v želji po boljšem zaslužku popihali v tujino (med drugim tudi njen fant), sama pa vztraja doma in se preživlja s slabo plačanimi zaposlitvami za določen čas in delom na črno. In kar je še huje; ker ni zmožna plačevati najemnine za lastno stanovanje, se mora vrniti nazaj domov k staršem, ki jo po eni strani pomilujejo, po drugi pa neprestano morijo z vprašanji o tem, kdaj bo našla redno službo in se zresnila. Zgodba, ki je verjetno marsikateremu mlademu izobražencu še kako dobro poznana, je uspela najti pot na velika platna s filmom Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart.

Rezultat iskanja slik za NE BOM VEČ LUZERKA

Slovenski film je imel dolgo časa težave pri nagovarjanju publike, še posebej mlajše. Bila so obdobja, ko so se domači filmi ukvarjali z življenjem upokojencev ali najstnikov, medtem ko je bila generacija blizu 30. let spregledana. Vsaj do leta 2011, ko je Nejc Gazvoda presenetil s filmom ceste Izlet, enako poetičnim kot tudi realističnim portretom generacije, ki je obtičala na poti v zrelo življenjsko obdobje. Na podoben, četudi bistveno bolj realističen način se tega loteva tudi Menartova v Ne bom več luzerka. Ne bom pretiraval, če rečem, da gre za vsebinsko pomemben film, saj se poglobi v vsakdan mladih izobražencev, za katere slovenska družba meni, da so razvajeni mladički, ki se celo življenje skrivajo pod streho famoznega “hotela mama”. Saj veste, kako pravijo: “Vi mladi se že znašli.” A kako se naj mladi znajdejo v svetu praznih obljub, razbitih sanj in poniževanja za drobiž?

Rezultat iskanja slik za NE BOM VEČ LUZERKA

Iz vsega povedanega se zdi, da je film zatežena socialna drama, ki jih imamo v domačem prostoru že dovolj. Na srečo  se Menartova sicer niti malo smešne tematike loteva z prefinjenim humorjem in navihanim optimističnim duhom, ki pa nikoli ne zaide v območje sentimentalizma in patetičnih razpletov nastalih situacij. Eva Jesenovec se v vlogi Špele odlično izkaže in brez dvoma lahko potrdim, da gre za eno od najbolj obetavnih slovenskih igralk mlajše generacije in upam, da ji bodo v prihodnje namenili še več vlog. A kar je pri likih najbolj fascinantno, je to, da vsi predstavljajo stereotipne “slovenske” junake (cankarjanska mati, nekonflikten oče), vendar navkljub temu izpadejo zelo življenjsko, da se lahko z njimi (vsaj do določene mere) poistovetimo.

Rezultat iskanja slik za NE BOM VEČ LUZERKA

Ne bom več luzerka prinaša svežino v svet slovenskega filma, saj se dotakne spregledane generacije t.i. “mladih odraslih”, ki se kljub visoki izobrazbi, iznajdljivosti in bistrosti ne znajde v obdobju zrelosti. In to ne zato, ker se ne bi želela, ampak ker preprosto ne zmore. Menartova to stisko še kako razume in jo začini s toplim občutkom, da vse še ni izgubljeno. Ob koncu bi tako v imenu portretirane generacije rekel samo: “Hvala, ker ste nas opazili.”

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *