prenos-1

Shazam! (2019)

Le kaj so mu ponudili, da je Djimon Hounsou zaigral v vlogi razcapanega in slabo našemljenega čarodeja, poslednjega branilca sveta pred sedmimi smrtnimi grehi in njihovim upostošenjem, ki ga nad mesto razpusti zlobni doktor?! Slednji je bil kot deček prav tako poklican pred velikega vešča, ampak ni bil vreden njegovega nasledstva, zato si je postavil življenjski cilj ponovno odkriti vrata v magični svet in se maščevati.

Na drugi strani imamo 14-letnega Billyja Batsona (Asher Angel), ki ob svojem iskanju izgubljene matere dobi sposobnost, da se z magično besedo “Šazam!” spremeni v skorajda odraslega, šaljivega in celo malce bebavega superheroja (Zachary Levi). Ta predstavlja tisto, kar si vsak najstnik na neki točki verjetno želi, toda njegove nove moči so kmalu na preizkušnji, saj se spopade z zlobnim Thaddeusom Sivano (Mark Strong). Rezultat pa je enak eksploziji bombe.

06-l_jrfmfvw


Zgodba: Vsak od nas v sebi nosi superjunaka, potrebujemo le malo čarovnije, da ga prikličemo na plano. V primeru 14-letnega fanta Billyja Batsona (Asher Angel) je ta čarovnija beseda ŠAZAM!, saj mu je ostareli čarodej poklonil moč, da se po potrebi spremeni v odraslega moškega z vsemi supermočmi tega sveta. Ker pa je ŠAZAM! (Zachary Levi) v svoji duši še vedno le deček, svoje supermoči iskoristi na način, kot bi to naredil vsak najstnik za obilico zabave! Ali lahko leti? Lahko strela elektriko iz svojih rok? Je neprebojen? Šazam! testira meje svojih sposobnosti, vendar se mora hitro naučiti obladati svoje moči in se boriti proti smrtonosnim silam, katere nadzira dr. Thaddeus Sivana (Mark Strong).


No ja, film Shazam! bi potreboval veliko čarovnije, da bi postal dober. Edino, kar mu je šlo na roke, je primerjava z alternativnim superherojem Deadpoolom, ki je presegel žanr s tem, da se nikakor ni jemal resno in je konstantno rušil četrti zid ter navihano mežikal navideznemu občinstvu. Shazam! bi moral samo slediti zmagovalni formuli in se držati humorne strani superherojskega posla, toda film na koncu pričakovano skuša obdržati resen obraz. Pri tako enodimenzionalnih likih, predvidljivih zapletih in smešno slabi premisi mu mizerno spodleti.

03-l_wsfvwt2

Sem ter tja mu še uspe privabiti nasmešek, ampak humor večinoma časa ostane na skromnem osnovnošolskem nivoju, kar bi sicer imelo smisel, glede na to, da je v glavni vlogi mladoletni Billy, ampak film skuša biti smešen za odrasle. Poleg tega je v rdeče in zlato napravljeni nadčlovek z belim ogrinjalom – ki skozi celoten film neuspešno išče udaren superherojski vzdevek – osebnostno precej drugačen od njegove najstniške verzije Billyja, kar milo rečeno nima prav nobenega smisla. Fantazijski svet, ki ga ponuja Shazam!, bi moral biti veliko bujnejši, bolj razgiban in prostran, kot je, predvsem pa sama ideja ponuja še nešteto možnosti za parodijo in neresno smešnico, ki jo ustvarjalcem skozi šibak scenarij ni uspelo dostaviti. Vajeti je tokrat prevzel režiser David F. Sandberg, ki je drugače poznan po srhljivkah Lights Out (2016) in Annabelle: Creation (2017), ampak to niti ni tako neverjetno. V zadnjem času za vodilne pri blockbuster projektih vse večkrat nastavijo alternativne režiserje. Najbolj očitni primer je mojster temačnega žanra James Wan in njegov Aquaman (2018).


Drugo mnenje: Ogled najnovejšega filma stripovskega imperija DC me sprva ni pretirano mikal, saj sem se v zadnjih letih pošteno nasitil superherojskih filmov, obarvanih z lahkotnim tonom, šalami in za družino prijetnim vzdušjem. A če smo iskreni Shazam! je lik superheroja, kateremu takšne vrste film tudi prija. Nenazadnje gre za zgodbo o 14 – letni siroti Billyju, ki se ob izgovoru imena Shazam spremeni v odraslega istoimenskega junaka z mnogimi supermočmi, a kot je že v navada v superherojskih filmih… z veliko močjo pride tudi velika odgovornost, ki se jo mora Billy v telesu odraslega človeka še naučiti, hkrati pa tudi spoznati, kako pomembna je pripadnost družini in čut za sočloveka. Kot da bi gledali klasiko Big v superherojskem žanru. Ravno zaradi tega je Shazam! topel, zabaven in z navihanim optimizmom napolnjen film, ki se zna norčevati iz žanrskih klišejev, hkrati pa poskrbi za dobro mešanico stripovske akcije, fantazijske temačnosti in komedije z ogromno srca. Še bolj razveseli tudi opažanje, da je humor v filmu naraven in navkljub temu, da je glavni junak v osnovi otrok, niti malo otročji in bebav. Za to se film lahko zahvali odličnim igralcem, kjer se najbolj izkaže igrivi Zachary Levi, čeprav tudi preostali igralski ansambel ni od muh. Z vidika vsebine je težko govoriti o presežkih ali nečem, kar še nismo prej videli (če smo pošteni, je superherojskih filmov, ki se dotikajo družinske pripadnosti, ogromno), filmu pa še najbolj spodrsne v zadnji tretjini oz. pri zaključnem spopadu, ki je absolutno predolg in nekoliko privlečen za lase. Navkljub temu je Shazam! povsem zadovoljivo žanrsko razvedrilo, ki bo zabavalo staro in mlado.

Vid Šteh


04-l_ud7vhiz

V okviru DC univerzuma so tudi tokrat na delu temačne sile, a sem prepričan, da bi se 100-milijonski proračun dalo porabiti za kaj pametnejšega kot CGI v nezrelem filmu s pretiranimi igralskimi predstavami in ponesrečenim standup šovom, pri katerem komik osramočen zapusti oder.

Krik “Šazam!” mogoče reši Billyja, ne pomaga pa pri ogledu filma, ko ta postane dolgočasen in otročji. Naš antipatični glavni junak z modrostjo Solomona, močjo Herkula, vzdržljivostjo Atlasa, mogočnostjo Zevsa, pogumom Ahila in hitrostjo Merkurja nekajkrat še uspe zadržati zanimanje, ampak še to zgolj v prvem delu, kjer odkrivamo in spoznavamo od leta 1941 (Adventures Of Captain Marvel) redko omenjenega junaka. Nekako se je izgubil v stripovski zgodovini in očitno z dobrim razlogom, toda Hollywood pač še naprej neumorno brska (po lastnem odpadu), da bi le našel novo filmsko zgodbo, s katero bi prekanil gledalce in dodatno zaslužil.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *