e0a88ff68bfc69cb431063594e720154_700x259

Svideteli Putina (2018)

Vladimir Putin je nedvomno eden izmed tistih obrazov, ki so več kot očitno zaznamovali polpreteklo zgodovino evropskega in širšega prostora. Pa naj si bo to v vlogi KGB-jevskega častnika, vršilca dolžnosti prvega ruskega predsednika Borisa Jelcina ali v samostojni predsedniški vlogi, Putin ostaja Putin. Skrivnosten 66-letnik, ki več kot očitno razdvaja zemeljsko populacijo. Gangsterski samodržec, ki s trdo roko vlada Rusiji in tiran je le nekaj besed, ki jih lahko zaznamo v svetovnih občilih. Po drugi strani pa eden zadnjih, ki se še upajo zoperstaviti geopolitičnim apetitom strica Sama. Zgodila se je Sirija, dogaja se Venezuela in še bi lahko naštevali. Kdo točno je Putin in kakšni so njegovi nameni, ne bomo izvedeli nikoli, saj je resnica vedno prva žrtev vsakega konflikta.

putinove_price_1440

Predno se potopimo v začetke Putinovega predsedovanja, ki jih je v svojem dokumentarcu mojstrsko zajel režiser Vitalij Manski, je pomembno, da predstavimo še režiserja samega, ki pri filmu ni zasedel zgolj vlog realizatorja in idejnega očeta. Kajti slednji je v njem tudi nastopil. Kot pričevalec, ki nam v izdelku predstavi svojo zgodbo. Zgodbo vodje projekta, v sklopu katerega so leta 2000, ko je Putin prvič postal predsednik Ruske federacije, posneli serijo dokumentarnih filmov. Povedano drugače, gre za človeka, ki je od blizu spremljal rojstvo nove države, ki je začela nastajati, ko je tedanji predsednik Jelcin javno naznanil svojega “naslednika”, hkrati pa tudi za človeka, ki je svetovno javnost znova seznanil z omenjenim gradivom.

Vsebinsko obravnavani film ne odstopa od uvodnih besed. Od neslavnega zaključka dvajsetega stoletja, ki s seboj ni prinesel le vstopa v novo tisočletje. Z njim je namreč prišel tudi Putin, ki je poskrbel, da se tokovi zgodovine niso več pretakali po istih strugah. Turbulentni odnos Putin-Jelcin, predsedniška anti-kampanja, takratno spogledovanje z zahodom in skrb za ohranjanje nekakšne neo-sovjetske nostalgije je zgolj nekaj tem, ki jih v filmu izpostavi režiser.

mv5bmjrmodu1n2utyjeyoc00zdy3ltk3zwetnjvjztbhzta0mmrlxkeyxkfqcgdeqxvymda5njizmg-_v1_

Je režiser s svojim izdelkom dosegel svoj namen? Odvisno, kaj točno je imel v mislih. Če nam je želel s filmom prikazati drugo, včasih pogosto skrito, plat ruskega predsednika, mu je to zagotovo uspelo. Kajti pri svojem delu je navkljub nekaterim izrazito osebnim opazkam ohranil potrebno stopnjo objektivnosti, ki gledalcu vseeno omogoča, da si sam ustvari svoje mnenje. Da ga ne skuša preobraziti, ga prepričati, da je edina pravilna resničnost tista, ki jo priznava režiser.

Izdelek, ki si ga mora, v kombinaciji s serijo intervjujev, ki jih je v sklopu več kot dveh let z ruskim predsednikom izvedel filmar Oliver Stone, ogledati vsak vesten državljan.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *