aladdin-2019-banner

Aladdin (2019)

Ker imamo tokrat opravka z igrano adaptacijo klasične Disneyjeve animiranke Aladdin, bom za začetek zapisal nekaj misli o originalu iz leta 1992. Zgodba je verjetno vsem poznana; mladi tatič Aladdin odkrije čarobno svetilko z duhom, ki mu bo izpolnil tri želje, ena od njih pa je ta, da bi postal princ in se s tem približal princesi Jasmini, hkrati pa ga ogroža zlobni Jafar, ki bi se prav tako rad polastil čarobne svetilke in izrabil njeno moč. Četudi gre za prikupno, očarljivo, poučno, s simpatičnimi junaki, čudovito animacijo, hitrim tempom in posrečenim šalami napolnjeno fantazijsko pustolovščino za staro in mlado, so me močno zmotili pogosto nesmiselna zgodba, slabo razvita romanca med Aladdinom in princeso Jasmino, nevmesne popkulturne reference in spoznanje, da je Jafar eden najbolj neumnih likov v galeriji Disneyjevih zlobnežev.

Rezultat iskanja slik za aladdin 2019

Do igranih predelav Disneyjevih animiranih klasik sam osebno čutim močan odpor; namesto, da bi se Disney lotil česa izvirnega in domiselnega, se v svoji obsedenosti po hitrem zaslužku loteva recikliranja zgodb iz risanih filmov, ki so uspešno prestali test časa in še danes predstavljajo klasike za vse generacije. Bodimo pošteni; ste ob ogledu risank kot so Aladdin, Lion King, Dumbo in Beauty and The Beast kdaj pomislili, da potrebujejo predelavo? Upam si reči, da ne. A glavna težava teh lenih reciklaž je v tem, da navkljub izpiljeni vizualni podobi in prepričljivim posebnim učinkom ne uspejo obuditi niti droba čarobnosti originala in tako tako izpadejo kot lep, vendar prazen dolgčas. Zato si tudi nisem veliko obetal od Aladdinovega igranega filma, četudi ga je režiral Guy Ritchie.

Rezultat iskanja slik za aladdin 2019

Navkljub vsemu pa moram priznati, da je igrani Aladdin presenetljivo všečen, zabaven in očarljiv izdelek, ki sicer nikoli ne uspe obuditi čarobnosti originala, vendar pa za razliko od prejšnjih Disneyjevih remakov ne izgleda kot lepo truplo. Aladdin se lahko pohvali s prepričljivo kombinacijo fantazijske pustolovščine, komedije in muzikala, znotraj katere vas bodo očarale lepe podobe pravljičnega orientalskega sveta, dobre igralske predstave, vznemirljiva akcija in simpatičen humor. Še posebej dobro se izkaže Will Smith v precej “nehvaležni” vlogi Duha, ki je moral nadomestiti legendarnega Robina Williamsa, katere Duh iz animiranke je dandanes nesmrten lik. Smith premeteno ne kopira Williamsovega Duha, ampak skuša ostati zvesti svojemu stilu humorja, ki večkrat zadane v polno. Film prav tako več časa nameni razvoju lika princese Jasmine, ki je tokrat mnogo več kot zgolj romantični objekt za naslovnega junaka, čeprav tudi tokrat njena romanca z Aladdinom ni posebej prepričljiva.

Rezultat iskanja slik za aladdin 2019

Mnogi aduti filma pa ne pomenijo, da je ta brez napak. Z izjemo Aladdina, Duha in Jasmine so vsi ostali liki pusti in dolgočasni, še posebej Jasminin oče, Sultar ter zlikovec Jafar. Slednji sicer ni tako neumen in bebav kot v originalu, je pa zato toliko bolj nezanimiv, nekarizmatičen ter brez prave osebnosti. Tudi v zaključnem spopadu, ki bi moral biti vznemirljiv in poln dinamike, se bo gledalec dolgočasil, saj nekega pristnega občutka ogroženosti ni od nikoder. Toda večja težava filma je ta, da z izjemo bolj poglobljenega Jasmininega lika dejansko ne spremeni ničesar v primerjavi z originalom. Z drugimi besedami; če ste videli risanko, ste videli veliko večino tega filma. Zna pa se tudi zgoditi, da se bo zaradi nepotrebne dolžine dveh ur mlajše občinstvo na več mestih začelo dolgočasiti.


Drugo mnenje: Aladdin je pretty much točno to, kar mora biti; over the top pustolovščina s privlačnimi karakterji, arhetipski boj med dobrim in slabim, kjer v zadnjem trenutku zmagata dobrota in ljubezen, nekaj simpatičnih pesmi, poletna romanca med glavnim likom (Mena Massoud), ki naposled spozna, kaj je zares pomembno na svetu, in njegovo simpatijo (Naomi Scott), ki pobegne iz dolgočasnega vsakdana ter se reši okov kraljevega (ne)življenja, kjer nima ne pravic ne glasu, barvita in razgibana kinematografija, ki napolni in zaposli čute, ter duhoviti Genie (Will Smith), ki služi kot komični oddih. Središče zgodbe je morda res odkrivanje novega sveta, a je potrebno priznati, da kljub stilsko izrazitemu in unikatnemu režiserju Guyju Ritchieju opevani svet ne deluje nič kaj nov. V slogu ostalih Disneyjevih priredb tudi ta zgolj reproducira in obuja, nikakor pa ne razsvetljuje ali dodaja. Sam po sebi je film zelo zadovoljiv, v primerjavi pa je nepotreben. Robin Williams kot Genie v animirani različici iz leta 1992 je pač neprekosljiv.

Gal Jerman


 

mv5bm2uwogyzmjytoguymi00m2zhltk3yzktyjixzdhmyti0ymy3xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Aladdin ni filmska katastrofa, kot smo si mnogi sprva obetali. Lepe podobe, razburljiva akcija, simpatični Will Smith v vlogi Duha iz čarobne svetilke ter zabavno vzdušje uspejo vsaj za nekaj trenutkov odmisliti dejstvo, da v bistvu spremljamo lenobno reciklažo animirane klasike, ki ni nikoli potrebovala predelave. Na tem mestu se poraja vprašanje, če so gledalci dandanes res tako vodljivi in zdolgočaseni, da so pripravljeni zapraviti svoj denar za nekaj, kar lahko v boljši različici vidijo na domačem ekranu zadnjih 27 let.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *