alien

Alien filmi, razvrščeni od najslabšega do najboljšega

Alien franšiza Ridleyja Scotta je ena najbolj poznanih, pa tudi najbolj dobičkonosnih v zgodovini filma. Od izida prvega dela mineva že 40 let, njegov impakt pa kljub šibkejšim nadaljevanjem in spin-off verzijam ostaja.

Pri IndieWire so ustvarili seznam, s katerim se v celoti strinjamo, za opise pa smo uporabili ali publistične predstavitve ali delčke naših recenzij. Čeprav so si filmi različni, tako po kvaliteti kot tudi po žanru, vsem ostaja nekaj skupnega – strašansko dobro zamišljena vesoljska pošast Xenomorph, ki grozi že od leta 1979.

8. “Aliens vs. Predator: Requiem” (2007)

Po treh letih se najbolj ubijalski stvor, kar jih je kdaj živelo in najbolj spreten lovec tega vesolja, znova srečata, sredi krvavega obračuna pa se znajdejo nič hudega sluteči prebivalci mirnega ameriškega mesteca, kamor strmoglavi vesoljska ladja Predatorjev. Na njej so bili ujeti številni krvoločni Alieni, ki jim uspe pobegniti, edini preživeli Predator pa jih, oborožen z najnovejšimi orožji, skuša ustaviti, kar le še poveča število človeških žrtev.

 7. “AVP: Alien vs. Predator” (2004)

Globine ledu bodo ekipi ekspertov razkrile sledi starodavnega rituala, v katerem nezemeljski predatorji s svojim vrhunskim arzenalom in zaščitnim oklepom vzpostavljajo nadvlado nad primitivnejšo a enako nevarno vrsto nezemljskih bitij alienov, ki jih odlikuje predvsem kislina, ki jim poganja trdoživo in smrtonosno gibčno telo. Pripravite se na dvoboj med najstrašnejšima filmskima pošastima, v katerem smo ogrožena vrsta ljudje.

 6. “Alien: Resurrection” (1997)

Minilo je dvesto let od Ripleyjine smrti. Skupina znanstvenikov jo poskuša sedaj klonirati in po več letih neuspešnih poskusov jim končno uspe. A v klonu raste tudi matica stvora, ki zaradi mešanja DNK postane še veliko bolj inteligentna od svojih predhodnikov. Toda to znanstveniki ugotovijo prepozno in njihovo življenje se kmalu spremeni v pravo nočno moro ter napeto bitko za lastno preživetje in za preživetje človeštva.

5. “Prometheus” (2012)

Prometejem je Scott ustvaril novo mitologijo, v kateri skupina raziskovalcev naleti na sled izvora človeštva na Zemlji. Odkritje jih na krovu vesoljske ladje Prometej popelje na vznemirljivo popotovanje v najbolj temačne kotičke vesolja, kjer morajo skozi grozljive bitke rešiti prihodnost človeške rase. Čeprav Scott že tri desetletja ni režiral znanstvenofantastičnega filma, njegovo zanimanje za žanr ni nikoli pojenjalo. Ker je posnel dva najbolj slovita žanrska filma vseh časov, je bilo jasno, da ga bo na režijski stolček znova privedla zgolj resnično velikopotezna zamisel: »Preteklih nekaj desetletij sem dosegel domala skrajne meje akcijskih filmov, filmov s pošastmi in znanstvene fantastike,« pravi. »Vprašanje je torej, Kako izviren sem še lahko? Vsa ta leta nisem posnel novega znanstvenofantastičnega filma zato, ker – poleg dejstva, da sem bil zaposlen z drugimi projekti in raziskoval drugačne žanre – nisem naletel na nič, kar bi se zdelo vredno moje pozornosti; prav nič ni imelo dovolj resnice, izvirnosti in silovitosti. Prometej ima vse troje.«

4. “Alien3” (1992)

Sigourney Weaver se vrača v tretjem delu “Osmega potnika” v vlogi Ellen Ripley. Ta se tokrat znajde ujeta na odročnem zaporniškem planetu, na katerem živijo nekdanji kaznjenci, ki se proti krvoločni vesoljski pošasti lahko branijo le s svojo pametjo. “Osmi potnik 3″ se dogaja na planetu Fiorina 161, v nekdanji maksimalno varovani kaznilnici; na otoku zdaj živi skupnost nekdanjih zapornikov. V ta svet kaznjencev strmoglavi Ellen Ripley (trikratna nominiranka za oskarja Sigourney Weaver). Ripleyeva hitro spozna, da je s sabo pripeljala tudi enega od ubijalskih vesoljcev, s katerimi se je spopadla v preteklosti. Prebivalci Fiorine 161, ki nimajo ne napredne tehnologije ne sodobnega orožja, so se proti bitju prisiljeni braniti le s pomočjo Ripleyjeve.

3. “Alien: Covenant” (2017)

Osmi potnik. Posrečeni prevod vse od izvirnika leta 1979 naprej ne zdrži te jezikoslovne domiselnosti. Analogno je potrebno takšnemu zaključku pritrditi tudi, ko govorimo o filmski vrednosti. Franšiza, ki se je začela z mojstrovino in se izjemno nadaljevala sedem let kasneje (Osmi potnik 2, 1986), sedaj sestoji že iz šestih igranih osrednjih filmov. Univerzum, zgrajen na biomehanični krajini švicarskega slikarja Hansa Ruedija Gigerja, kljub neposrečenim naslednikom še naprej ostaja ravno toliko zapeljiv kot je grozljiv. Izjemne snemalne lokacije, prepoznavna kostumografija in klavstrofobična scenografija zaokrožajo veličastno podobo kronološkega nadaljevanja Prometeja (2012). Raznovrstni morasti pošastki se z nič manjšim veseljem prisesajo na betico radovednih, le da jim luknjanje prsnega koša ni več dovolj. To je passé, danes je potrebno raztrgati hrbtenico.

2. “Aliens” (1986)

Kako naslediti temeljno delo moderne znanstvene fantastike in vesoljskega terorja, ki ga je leta 1979 posnel Ridley Scott? Zagotovo ne s posnemanjem in kopiranjem, saj je original pač neprekosljiv, česar se je James Cameron dobro zavedal. Zato je izbral drugačen žanr in je posnel akcijski teror, poln zapomljivih enovrstičnic in prizorov, ki so vredni večkratnega ogleda. Ripley in ekipa se tokrat borijo proti celi vrsti vesoljskih stvorov, tokrat pa so pošasti s seboj prinesle tudi svojo mater. Kraljico. Cameron je v svojem šele tretjem filmu udejanjil vizijo vesoljske kolonije in vojne za preživetje v hladnem, izoliranem vesolju, kjer kriki ostanejo neuslišani. To ni vesoljska ladja, ampak bojišče z enim izmed najmočnejših ženskih likov v filmski zgodovini (Sigourney Weaver). Posebni učinki so zopet na najvišjem nivoju, ampak tokrat v “fast paced” akcijski izvedbi. Popolno nadaljevanje, ki se izogne prekletstvu ‘slabih drugih delov’.

1. “Alien” (1979)

Nadaljevanje je odlično, ampak nič ne prekaša originala, ki je v praznino vesolja postavil prodirajočega, sluzastega sejalca smrti v obliki klasičnega xenomorpha in z njegovim idejnim očetom H. R. Gigerjem ustvaril zares izjemno delo fikcije. Režiser Ridley Scott je uporabil vse njegove falične podobe in jih zamaskiral v neslišne krike znotraj gromozanskih vesoljskih ladij, ki so tako utesnjujoče kot tudi neizprosne. Na eni strani gledamo klasično grozljivko s krvoločno pošastjo, na drugi pa pravi psihološki triler, postavljen globoko v prostran kozmos, kjer ni varen prav nihče. Ni moč ubežati parazitu, ki se večinoma prikaže ponoči, in je ustvarjen, da ubija. Kakorkoli obračamo, Alien je temeljno delo vesoljske znanstvene fantastike; vizualna podoba celotnega celovečerca, uporaba praktičnih mehaničnih učinkov, sijajna maska in makeup ter igralske predstave z močnim osrednjim ženskim likom. Osmi potnik je unikaten in nič čudnega, da so kasneje razvili bolj ali manj uspešno franšizo, saj od njegovega spočetka leta 1979 še do danes ostaja najboljši morilski stroj.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Alien filmi, razvrščeni od najslabšega do najboljšega

  1. Zelo me veseli, da nisi Cameronovega umotvora postavil pred izvirnik, tako kot bi to naredil marsikdo (npr. bebec Gartner), ker je pač kokičarsko zabaven. Sicer pa odlična ideja. :)

    -=APPROVED=-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *