mv5bzjcwmwvimgytzty2mi00zdnjltgxmdmtzjhlmtkzzwjknmizxkeyxkfqcgdeqxvynze3odixnjy-_v1_

Den 12. mann (2017)

Nastanek novih, sodobnejših konfliktov je tekom let povzročil, da je bilo področje druge svetovne vojne nekoliko potisnjeno v ozadje. Hočemo ali nočemo, vedno je bilo (in bo?) tako. Filmsko opominjanje javnosti na aktualne podvige domačih oziroma zavezniških sil pač predstavlja odličen balzam za javno mnenje, posledično pa ima blagodejne vplive tudi na druge stvari, povezane z nenasitnimi apetiti vojaškega stroja.

A navkljub izgubi primata vojna podzvrst ne miruje. Še več, vsake toliko se pojavijo tudi kvalitetne izjeme, ki dokazujejo, da zavezniški vojaki (brez zmanjševanja njihove vloge in žrtev) niso bili edini, ki so sodelovali pri zlomu sil osi. Kajti pri zadnjem so pomembne vloge odigrali tudi pogumni posamezniki, domačini z okupiranih ozemelj, kot so bili Jan Baalsrud in tovariši.

mv5bmzy1mme4ytmtogiznc00mtjjlwi1ntutnwfkmzaxmdlkoda4xkeyxkfqcgdeqxvynze3odixnjy-_v1_

Norveška vojna drama, naslovljena Den 12 mann (12. mož), je nastala ob pomoči knjižne predloge Jan Baalsrud and Those Who Saved Him (2001), pod katero sta se podpisala Tore Haug in Astrid Karlsen Scott. Režisersko taktirko filma je prevzel Harald Zwart, pod mesta producentov pa so se podpisali Aage Aaberge, Veslemøy Ruud Zwart in Espen Horn.

mv5bywm4ngi3ytgtmgrins00mda1lwewnzitntcznjbjywrlmdzjxkeyxkfqcgdeqxvynze3odixnjy-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Obravnavani film prikazuje zgodbo dvanajstih norveških borcev, ki so se na shetlandskem otočju vkrcali na ribiško ladjo, natovorjeno z osmimi tonami dinamita. Cilj odprave, sabotaža nemških vojaških objektov. A misija je vse prej kot uspešna, saj se skupina že kmalu po prihodu na Norveško znajde v resnih težavah. Nemci, Nemci in še več Nemcev. Končni rezultat, posameznik na begu skozi prostranstva norveške divjine. Vprašanje pa je, ali Janu Baalsrudu, ki ga je mojstrsko upodobil Thomas Gullestad, uspe pobegniti neporaženim krempljem sturmbannführerja Kurta Stagea (Jonathan Rhys Meyers) in doseči mejo nevtralne Švedske?

Film 12. mož je zgodba o mukah, ki jih je posameznik pripravljen prestati v želji po preživetju. Poleg tega pa tudi poklon uporniškemu duhu Janovih sonarodnjakov, ki v zadnjem niso videli zgolj človeka v stiski, temveč tudi nekakšnega stvarnika novega smisla v boju zoper nemške zavojevalce. Kot posameznika, ki je usihajočemu plamenu upora omogočil vnovično vzplamenitev.

mv5byze5mzc1m2ytzjdizs00nmfmlthlogmtmgiyzwezyte4ytdhxkeyxkfqcgdeqxvynze3odixnjy-_v1_

Navkljub zapisanemu pa bi se lahko film nekoliko bolj poglobil v samo psiho in občutke glavnega junaka. Kajti slednji bi več kot odlično dopolnili nekatere scene, ki so ponekod izpadle kot deli navadnega akcijskega filma. Nekaj dopolnitev bi lahko bila deležna tudi sama zgodba, saj se mi je večkrat zazdelo, da glavni lik zgolj beži iz prizora v prizor. Kot da so bile nekatere scene posnete prehitro. Brez možnosti, da bi lahko posamezni deli zgodbe v celoti izkoristili svoje potenciale.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *