imaginaerum-51ea6979e6820

Imaginaerum (2012)

Finski simfonični metalci Nightwish so leta 2012 izdali svoj verjetno najbolj ambiciozen projekt do sedaj. Fantazijski film, naslovljen Imaginaerum, ki je nastal na podlagi istoimenske studijske plošče, izdane leta 2011. Drugačen zapis imena, Imaginaerum namesto Imaginarium, je bil dodan kasneje v izogib morebitnim zamenjavam. Pod samo zgodbo, uporabljeno v izdelku, sta se podpisala Tuomas Holopainen in Stobe Harju, ki je pri projektu zasedel mesto režiserja, sodeloval pa je tudi pri pisanju scenarija.

V filmu lahko spremljamo zadnje dneve nekdanjega glasbenika Thomasa Whitmana, ki zaradi svoje dolgoletne bolezni pade v komo. Sočasno se v zgodbi pojavi tudi Whitmanova odtujena hči Gem, ki v bolnišnici ureja dokumente, povezane z očetovim zdravljenjem. A vse ni tako, kot se zdi. Kajti v očetovem trezorju se nahajajo dokumenti, ki ob pomoči pripovedi nekdanje Thomasove glasbene soborke Anne Gemino dojemanje svojega roditelja in pretekih dogodkov iz njenega življenja predstavijo v povsem drugačni luči.

mv5bnde3otq1ntk4m15bml5banbnxkftztcwnzyymze3oa-_v1_sx1777_cr001777755_al_

Sočasno z brskanjem po dokumentih in davnih družinskih spominih se zgodba odvija tudi v Whitmanovem nezavednem, fantazijskem svetu, kjer se ta pojavi kot 10-letna sirota. Po srečanju s takratno različico Ann in omembi snežne krogle, ki vsebuje plesno figurico, se mladi Thomas spoprijatelji s snežakom, ki sproži zanimivo, hkrati pa tudi zelo dinamično potovanje v svet iskanja odgovorov na dogodke, ki so zaznamovali glasbenikovo življenje.

Ali je zasedbi Nightwish s filmom uspelo ustvariti to, kar je pred njimi uspelo bendom kova The Who, ki so leta 1975 v svet poslali film Tommy (1975)? Ne, vsekakor ne. Čas za takšne filme je (žal) že davno minil. Je pa potrebno pri tem vseeno poudariti, da film vseeno ni dosegel lige, v katero so leta 1978 padli Kiss, ko so izdali skropucalo Kiss Meets the Phantom of the Park (1978).

imaginaerum-2012-x264-bdrip-1080p-fanatus-mkv_003997368

Kot celota se film lahko vsekakor pohvali s kakovostnimi glasbenimi vložki, ki jih je v veliki meri prispeval bend sam, in posebnimi učinki, ki kažejo na to, kako velik ljubitelj Disneyja je gonilna sila Tuomas Holopainen. Naj spomnim, da je slednji leta 2014 izdal tudi ploščo, naslovljeno Music Inspired by the Life and Times of Scrooge, s katero se je poklonil stricu Skopušniku, najbogatejšemu Zemljanu iz sveta Disneyja.

Bi pa lahko ustvarjalci več časa namenili piljenju zgodbe, ki je ponekod nekoliko nekoherentna, občasno pa tudi preveč predvidljiva. Kajti njen razplet boste lahko brez kakšnega pretiranega razmišljanja ugotovili že po polovici filma. Prav tako bi lahko nekateri igralci svoje vloge odigrali bolj doživeto, saj se ponekod zdi, da ti le odpirajo usta in se premikajo iz kadra v kader. Soliden film, ki bi lahko bil boljši.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *