https___images-saymedia-content-com_-image_mty0mdgxntg1njaymtc2nzqz_fin04-jw3-banner

John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

Poklicni morilec John Wick je nazaj in tokrat zaradi umora člana mednarodnega združenja atentatorjev, ki smo ga lahko videli v zaključku drugega dela plodne inštalacije, po kateri že pripravljajo televizijsko serijo z naslovom Continental, konča na begu. Nagrada za njegovo življenje je 14 milijonov ameriških dolarjev in tako postane tarča umora vseh morilskih kolegov. Film stavi na popadljivo akcijo in intenzivne ter krvoločne spopade, ki ga čakajo, takoj ko odbije ena ura, ki mu jo je podaril upravnik hotela. Takrat bo spuščen v pekel.

Spomnimo se; v prvem delu John Wick (2014) je upokojenega poklicnega morilca nasilni ruski mafijec primoral, da se je spet lotil dela, pri tem pa je svoje nasprotnike preganjal brez kančka milosti – »vrlina«, zaradi katere je v zločinskem podzemlju postal legenda. V nadaljevanju John Wick 2 (2017) se je legendarni plačani morilec ponovno prisiljen vrniti iz upokojitve po tem, ko ga nekdanji sodelavec prosi za pomoč, da bi lahko prevzel tajno združbo, ki stoji na čelu vseh najsmrtonosnejših plačanih morilcev na svetu in vodi njihovo delovanje. Za tretji naboj v cevi pa lahko od začetka do konca brez težav govorimo o streljačini (ne zadnji, naslednje leto prihaja četrti del), ki ponudi na stotine nasprotnikov in enega samega Johna Wicka. Možnosti za preživetje? Približno izenačene.

mv5bmjq2mdk4ntezm15bml5banbnxkftztgwmdazmtaynzm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

V tretje so ustvarjalci vsekakor čutili pritisk, kako naslediti dva izredno dobra akcijska filma, zato so izbrali še hitrejši tempo in nešteto krogel. John Wick jih rešeta, kot da bi bil v igrici, in včasih gre film predaleč. Včasih pa je že naravnost smešno, kaj vse preživi, ampak to je pač tisti del zgodbe, ki ga gledalec za dobro filmsko izkušnjo mora “kupiti” s filmom. To je John Wick. Tako kot James Bond ali Mission Impossible franšizi, tudi tukaj vladajo določeni zakoni. Red in pravila. Pravila ter posledice.

In ti zakonu pumpajo kri, širijo zenice in znojijo telo. Akcija je neizprosno direktna in John Wick je hudi bad ass, pa čeprav se včasih razločno vidi, da udarci ne zadenejo svojih tarč. Sliši se le zvok. To je cena, ki je zahteva širok zorni kot kamere, pozitivno pa je, da so borilne koreografije ovekovečene na najvišjem nivoju. V filmu nastopajo sami profesionalci in vsaka kaskaderska točka je prav tam na velikem zaslonu takšna, kot je. Če John Wick pade skozi steklo, potem pade skozi steklo.

mv5by2q1mdfkzgutymi2ns00ytmwlwjkzdatowmxntiwyzq4ndhixkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sy1000_cr0015361000_al_

Prvih trideset minut, ko se nadenj zgrne celotna horda poklicnih morilcev, ki jih zanima bogata denarna nagrada za famoznega Johna Wicka, je zlahka najboljši del filma. Vsi ga častijo in tip je heroj. Nekateri so počaščeni že samo, če se lahko borijo proti njemu. Že uvodna dela sta uspešno prikazala mit človeka, ki je nedvomno legenda podzemnega sveta, t.j. skrivne organizacije, polne pravil in zakonitosti ter mož v oblekah, ki pod mizo krojijo usodo sveta, ampak razbijanje betic, lomljenje kosti in sekanje udov lahko hitro postane pretirano. Skrivno društvo, ki ga žene strogi kodeks, ni več tako skrivno, če se pobijajo sredi New Yorka.

Na stotine trupel, izmaličenih posameznikov, predvsem pa totalka uničen hotel, pa vse to ne pritegne pozornosti javnosti? V filmu ni ne duha ne sluha o policiji ali o kakršnikoli drugi instituciji ter posebni enoti. Vse, kar vidimo v Johnu Wicku, so polne ulice prikritih poklicnih morilcev, ki nimajo prav nobenih težav z ubijanjem sredi belega dneva na ulici ali na železniški postaji. Svojo bazo imajo še v Maroku, god damn. Film žal nikoli ne preseže svojih okvirjev, saj enostavno ne ponudi dogajanja izven tega univerzuma. Maloverjetno, da je vsak drugi brezdomec v resnici izurjeni ubijalski stroj.

mv5bmzyyntm5nja0nl5bml5banbnxkftztgwntg3nzm3njm-_v1_sx1500_cr001500999_al_

Dinamična elektronska glasbena podlaga, žive neonske luči in konstrastne črne barve newyorških noči. Filmarji so se dobro zavedali, kaj je bilo tako privlačnega pri prvih dveh. Poetično nasilje. In pa karizma Keana Reevesa. Kdo bi vedel, da bo po akcijski franšizi The Matrix toliko let kasneje ponudil še eno, morda celo še bolj konstantno in kvalitetno. Keanu JE John Wick. Karakter in karizma, ki ju je vnesel v lik, sta srce in duša filmov. Ni najboljši igralec, ampak njegova delovna etika in želja po samostojnih akcijskih prizorih sta izreden doprinos.

Film ima dve veliki težavi. Prva je pretirana brutalnost in nerealno mlatenje, sekanje, rezanje, udarjanje in lomljenje. John Wick prestane enostavno preveč, če pomislimo, kje je končal v drugem delu. Gre za hudo eksplicitno nasilje; prebadanje s katanimi, streljanje v betice, rezanje arterij, nabadanje na meče – in kar nekaj je spopadov, ki so videti kot računalniška igrica. Zlobneži padajo kot muhe en za drugim. Čeprav jih je malo morje, se zvrstijo v vrsto eden pa po eden. Vzeto v zakup, da John Wick nosi pridih nesmrtnostni, ampak padec s petindvajset metrov visoke strehe na pločnik bi moral zaustaviti tudi njega.

Druga težava pa je motivacija. V prvem delu je čustvena, pri drugem je bolj kot ne prisiljen v spopad, v tem pa do neke točke njegov motiv deluje jasen, potem pa se kar naenkrat obrne. Čisto po vetru. Želi si ostati živ, da bo spomin na njegovo ljubezen preživel, zato izbere, da bo še naprej ubijal v menu Velikega sveta. V redu. In potem po težki puščavski preizkušnji pride nazaj v hotel Continental, kjer se odloči, da pa vseeno ne bo opravil zadane naloge, s čimer podpiše svojo obsodbo in zadnji finalni spopad se lahko začne. John Wick: Parabellum je dober, a ne tako dober.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019)

  1. Meh. :/ Kam smo prišli s temi sequeli. Vidim, da Keanu citira samega sebe iz matrice: “Guns. Lots of guns.” Meni je bil že drugi del tako ridikulozen (in pravzaprav tudi dolgočasen), da bom bodisi počakal na torrent ali pa ta film kar lepo preskočil. In čaka nas še četrti del? Kot rečeno: meh. :/

  2. Kvaliteta je pričakovano z vsakim nadaljevanjem padla, je pa zanimivo, da ima najvišjo IMDb oceno trenutno prav tretji del. Meni so zabavni, ampak prvi del je bil tisti, ki je imel nekaj več.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *