clipboard01-700x182

The Revenant (2015)

Potem, ko je leta 2014 mehiški režiser Alejandro G. Innárritu pometel s konkurenco na Oskarjih z domiselno komično dramo Birdman, si očitno ni vzel veliko časa za počitek, saj je kmalu zatem – natančneje ob koncu leta 2015 – postregel z biografskim pustolovskim vesternom The Revenant. Film temelji na življenju legendarnega raziskovalca Hugha Glassa, o katerem se v ameriški zgodovini bistveno več legend kot pa preverjenih dejstev. V očeh mnogih je postal nekakšen mit, prototip ameriškega heroja, ki mu je divjina predstavljala drugi dom in je bil zmožen preživeti v še tako nemogočih življenjskih okoliščinah. Kakšno je bilo njegovo resnično življenje, verjetno ne bomo nikoli izvedeli, si pa upam trditi, da je Innáritujeva vizija Glassovih podvigov še najbližja realnosti.

Film ima dokaj preprosto zgodbo; leta 1823, ko v postkolonialni Ameriki napetosti med belci in indijanskimi plemeni dosežejo krvav vrhunec, se Glass (Leonardo DiCaprio) s skupino lovcev na kožuh potika po nevarni ameriški divjini in nekega dne med lovom naleti na medvedja mladiča in njuno mamo, ki možakarja hudi rani. Na predlog oportunističnega lovca Fitzgeralda (Tom Hardy) skupina pusti Glassa umreti, toda ta se po “lazarovsko” vrne nazaj v življenje in se opravi na dolgo potovanje skozi divjino, da bi znova našel svoj dom in maščeval smrt svojega indijanskega sina, katerega je Fitzgerald hladnokrvno umoril. Skratka; znova imamo opravka z zgodbo o preživetju v divjini in človekovemu preseganju lastnih moči, hkrati pa se vanjo vmeša element osebnega maščevanja.

Če sem popolnoma iskren, mi preprost zgodbe ni moteča. Nekateri najboljši filmi vseh časov imajo preproste zgodbe, vendar pa znotraj njih naredijo nekaj, kar jih uvrsti med nepozabne izkušnje. The Revenant vsekakor spada mednje. Bolj kot zgodba gledalca očara svet, v katerega ga Innáritu vrže in kako je ta prikazan. Gre za svet, ki prebuja dvojne občutke; po eni strani je surov, krut, temačen in nasilen, vendar pa hkrati čudovit, poetičen in presenetljivo čustven. Realistično dogajanje je namreč na več mestih prekinjeno z Glassovim duhovnim potovanjem v notranji svet, kjer se razgali njegova preteklost in psihična stiska, ki jo ob tem čuti. Innáritu uspe najti perfektno kombinacijo surovega realizma in filmske poezije, ki je zaradi okrutnega nasilja in ganljivega simbolizma enako fascinanten kot odbijajoč.  K boljšemu rezultatu primore tudi sapo jemajoča vizualna podoba, ki je hkrati preprosta kot tudi čudovita.

The Revenant je hkrati tudi eden tistih filmov, ki ga ne gledaš, ampak tudi izkusiš. Uvodni prizor, v katerem se lovci spopadejo z lokalnim indijanskim plemenom, je zgovoren primer tega, kar nas v filmu čaka; leteča kamera in večkrat približani posnetki nasilja uspejo pri gledalcu zbuditi iste občutke kot pri nastopajočih likih. Vsak udarec, zlomljena okončina, prelita kapljica krvi in napor so prikazani tako prepričljivo, da se lahko gledalec fizično utrudi. Prizori, kjer se Glass bojuje z medvedko ali pa ko napol mrtev gazi po snegu, ne bi mogli izpasti bolj prepričljivo. Seveda pa to ne bi bilo mogoče brez izvrstne igre DiCapria, ki si je Oskarja za najboljšo moško vlogo več kot zaslužiš, čeprav ne smem zanemariti nič slabšega Hardyja v vlogi netipičnega zlikovca, ki je Glassu bolj podoben, kot se zdi na prvi pogled; oba možakarja želeti preživeti in kreniti proti boljšemu življenju, le da Glassa vodijo še bolj kompleksni notranji motivi.

Moja malenkost film The Revenant uvršča med Innáritujeve naboljše filmske dosežke, saj pričujočega izdelka nisem doživljal kot zgolj še en produkt sedme umetnosti, ampak kot hkrati naporno in hvaležno izkušnjo, ki me je uspela potopiti v za marsikoga neznan in odmaknjen svet. Odlične igralske predstave, čudovite podobe, ustrezna mešanica brutalnega realizma in poetičnost naredijo iz pričujočega filma edinstveno umetnino in moderno klasiko.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *