1

Besa (2018)

Balkanski polotok je tekom zadnjih let v svet poslal kar nekaj odmevnih izdelkov, ki dokazujejo, da so se stvari po moriji, ki je v regiji besnela v izdihljajih dvajsetega stoletja, začele obračati na boljše. Korak za korakom, pa vendar. Zgodil se je Montevideo, Bog te video!, zgodile so Senke nad Balkanom, če lahko izpostavim nekaj novejših naslovov, sedaj pa še Besa, pod katero se je med drugim podpisala tudi domača televizijska hiša Planet TV.

V slogi je moč, bi lahko dejali, saj je projekt združil številna igralska in druga ustvarjalna imena iz celotne regije. Sebastian Cavazza, Arben Bajraktaraj in  Radivoje Bukvić je zgolj igralcev, ki se pojavijo v izdelku, pod katerega se je kot režiser podpisal Dusan Lazarević. Vsebina serije je nastala na podlagi scenarijev Tonyja Jordana in Mladena Matičevića.

67459f311113a0662952-besa

Vstopite v svet balkanskega podzemlja, kjer ni varen nihče. V svet krvnih maščevanj in prevar, kjer vam lahko vaš tovariš zaradi boljše ponudbe že naslednjo sekundo zarine nož v hrbet.

V seriji lahko spremljamo življenje Uroša Perića, ki skuša živeti čim bolj normalno družinsko življenje. A stvari gredo kmalu narobe, saj se na službeni poti v njegovo vozilo zaleti hči enega izmed glavnih obrazov balkanskega podzemlja Dardana Beriše. In da stvari ne bi mogle postati še slabše, slednja podleže poškodbam. Povračilo: ubij izbrane tarče ali pa se poslovi od svoje družine. Bo Urošu uspelo preživeti in ohraniti družino, saj mafija in Interpol nista edini sili, ki ogrožata njen obstoj?

mv5bnzk4nme3n2qtn2m5ys00zjk0ltg0owytyznmmza2nmrmothmxkeyxkfqcgdeqxvynze0mdy5mze-_v1_sy1000_cr007141000_al_

Prva sezona serije prinaša točno to, kar smo od nje pravzaprav tudi pričakovali. Odličen uvod v kriminalno sago, o kateri naj bi bilo več informacij znanih v kratkem. Kajti (predčasno) slovo bi bilo milo rečeno velik strel v koleno, saj gre za izdelek z velikim potencialom. Za stvaritev, ki se lahko brez težav kosa z žanrskimi sodobniki, podprtimi z bistveno večjimi proračuni.

Seveda bi lahko snovalci serije pri življenju pustili kakšnega lika več in si tako omogočili več manevrskega prostora pri oblikovanju nadaljnje zgodbe, saj so se nekatere stvari (vsaj po mojem mnenju) zgodile nekoliko prehitro. Kajti pri nekaterih epizodah so akterji dobesedno zleteli čez posamezna dejanja in tako po nepotrebnem zapravili možnosti za boljši razvoj zgodbe. Po drugi strani pa, kdo ve, kaj vse je ostalo za drugo sezono? Kajti ali nista ravno nepredvidljivost in zmožnost vnosa novih likov komponenti, ki omogočata kvaliteto?

Snovalci serije so si s prvo sezono postavili visok standard, ki ga ne bodo mogli kar tako ponoviti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *