cq5dam-web-1200-675

Chernobyl (2019)

Jedrska nesreča v Černobilu, ki se je pripetila 26. aprila 1986 v tamkajšnji jedrski elektrarni, velja za eno najhujših katastrof v zgodovini človeštva, njene posledice pa mnogi občutijo še danes. Eksplozija jedrskega reaktorja je namreč povzročila množično širjenje radioaktivnega prahu po skoraj celem svetu, več območij na področju Ukrajine, Rusije in Belorusije pa je bilo kontaminiranih in evakuiranih. Katastrofa, ki je me drugim povzročila tudi strahovit vzpon rakavih obolenj in mutacij, je v tedanji Sovjetski Zvezi odprla mnoga vprašanja o varnosti njene jedrske energetike, prizadevanja oblasti, ki je skušala na vsak način zminimalizirati resnične posledice nesreče, pa so tudi odprle večno vprašanje, koga država resnično postavlja na prvo mesto; svoje državljane ali lastni imidž.

Rezultat iskanja slik za chernobyl hbo

Teh in podobnih dilem se loteva tudi petdelna miniserija Chernobly, ki je letos nepričakovano obnorela ne zgolj kritike, ampak tudi občinstvo. Uspeh serije je razumljiv, saj ta dokaj avtentično kot tudi dramatično prikaže ozadje černobilske nesreče in to iz perspektive predstavnikov različnih družbenih razredov; od znanstvenikov, ki poskušajo zajeziti posledice eksplozije, sovjetskih politikov, ki se bojijo za ugled “varne” Sovjetske zveze, civilnih vojakov, ki morajo med drugimi prečesati območje okoli Černobila in usmrtiti vse živali, gasilcev, ki na lastni koži izkusijo grozljive posledice radioaktivnosti, rudarjev pa vse do civilistov, ki so ujeti med poslušanjem navodil oblasti in sledenju lastni vesti. Miniserija večplastno zgodbo pripoveduje na izredno tekoč in gledljiv način, ne da bi pri tem bila preveč eksplotacijska in senzacionalistična.

Rezultat iskanja slik za chernobyl hbo

Še bolj občudovanja vredno pa je to, da serija uspe gledalca poučiti o osnovah jedrske energije in pojasniti, zakaj je do nesreče dejansko prišlo, ne da bi pri tem zapadla v dolgočasje in pretenciozno držo. Četudi se pri tovrstnih zgodbah večkrat zdi najbolj pametno, če se ne dotikajo političnih vprašanj, je v primeru serije Chernobyl to žal nemogoče. Ta namreč kritično ošvrkne tudi ravnanje tedanje sovjetske oblasti, katere soočanje z nastalo situacijo na trenutke meji na čisto grotesko, še posebej, ko se bolj kot za varnost prebivalstva boji, če bi informacij o nesreči prišle na Zahod in s tem razbile skrbno negovani imidž “varne Sovjetske Zveze”. A zmotno je trditi, da je Chernobyl zgolj produkt ameriškega studia, ki želi kazati sredinca Rusiji in njenim varnostnim vprašanjem; v prvi vrsti serija služi kot opomin novim generacijam, da se takšne katastrofe ne bi ponovile.

Rezultat iskanja slik za chernobyl hbo

Serija je bila sicer deležna očitkov, da je njen edini namen zbujanje strahu pred socializmom, Rusi pa menda že pripravljajo svojo različico dogodkov, kjer naj bi za nesrečo bil odgovoren agent ameriške obveščevalne službe. To je samo še en dokaz, da je po 33. letih katastrofa v Černobilu še vedno izrabljena v namene ideološkega obračunavanja med Vzhodom in Zahotom ter iskanja precej dvomljivih izgovorov za nastalo škodo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *