rev-1-gkm-vfx-0001r_high_res_jpeg-h_2019

Godzilla: King of The Monsters (2019)

Legendarna pošast Godzilla je s serijo filmov postala zvezda najprej na Japonskem, nato pa je osvojila ves svet in med drugim tudi čezlužnike, ki so potrebovali kar nekaj časa za upodobitev ameriške različice Godzille. Najprej je leta 1998 kralj filmskih blockbusterjev Roland Emmerich posnel skrajno trapasto, vendar dovolj zabavno akcijsko avanturo, kjer je Godzilla demolirala New York, leta 2014 pa je sledil vnovični zagon franšize pod režijsko palčko Garetha Edwardsa, ki pa ni želel imitirati zlajano formulo klasičnih filmov o pošastih in namesto tega postregel z nekonvencionalnim izdelkom, v katerem je Godzilla ščitila človeštvo pred duetom parazitov Muto. Edwardsov poskus je bil sicer vzpodbuden, vendar je pri gledalcih sprožil nekoliko mešane občutke. Nekatere je motil bolj resen in temačen ton filma, še več kritik pa je letelo na odsotnost Godzille, ki se pojavi za slabe četrt ure.

Rezultat iskanja slik za godzilla king of the monsters MOVIE

Kravatarji v Hollywoodu so omenjeno pripombo očitno vzeli zelo resno, saj je v nadaljevanju filma Godzilla: King of The Monsters naslovna pošast bistveno bolj prisotna. Še več; Godzilla se tokrat postavi po robu kar celi armada mitoloških pošasti in pri tem poskrbi za astronomske stroške, ki jih bodo prinesle prenove vseh uničenih mest. Kot celota je nadaljevanje precej bolj klasičen film o pošastih (“monster movie”), ki dlakocepsko sledi vsem zakonitostim žanra in posledično ustvari kratkočasen, tehnično dovršen in zabaven popcorn vrtiljak. Film ponudi dve uri dolgo epsko bunkanje med velikanskimi pošastmi in… nič več kot to. Vznemirljiva akcija, zanimiv in raznolik videz pošasti, spektakularni posebni učinki in hiter tempo poskrbita za dve uri neobremenjene zabave.

Rezultat iskanja slik za godzilla king of the monsters MOVIE

To pa s seboj prinese tudi ugotovitev, da je The King of Monsters izredno generičen in pozabljiv izdelek, saj lenobno kopira vse klišeje iz ostalih filmov s pošastmi, še posebej na ravni razvoja človeških likov. Ti so navkljub zvezdniški zasedbi (Kyle Chandler, Vera Farmiga, Sally Hawkins in Mille Bobby Brown) izredno prazni, nezanimivi in na več mestih se bo gledalec vprašal, kakšna je njihova funkcija v celotni zgodbi. Film pa pridobi še nekaj odtenkov klišejskosti, ko začne pogrevati že stokrat videni osrednji konflikt na temo tega, če bi pošasti na našem svetu morali uničiti ali pa z njimi živeti v sožitju. Skratka; tisto, kar franšiza Jurassic Park melje že več kot 25 let, melje tudi The King of Monster, le da niti malo zanimivo ali inovativno.

Rezultat iskanja slik za godzilla king of the monsters


Drugo mnenje: Starodavne pošasti se dvignejo iz globočin, da bi zavladale nad človeštvom. Soobstoj po mnenju mnogih ni mogoč, spet drugi eko teroristi pa so prepričani, da je človek rakasta celica sveta in je potrebno vzpostaviti naravno ravnovesje. In to z uničenjem. Tukaj nastopi Gojira, ki se spopade s svojim končnim nasprotnikom, troglavim kraljem Ghidorahom. Prostora je le za enega, usoda človeštva pa visi na nitki. Rezultat? Malo preveč eksplozivnega dogajanja in malo premalo smisla ter suspenza. Gremo nazaj na osnove, Hollywood, hitro. Če je film z velikanskimi pošastmi dolgočasen, potem delate nekaj narobe.

Gal Jerman


Godzilla: King of The Monsters je film, ki izpolni tisto, kar obljublja; ponudi nam dve uri pretepanja pošasti in razvaja s spektakularnimi posebnimi učinki in živahnim dogajanjem. Gledalci, ki v filmih iščejo zgolj zabavo, se ne bodo pritoževali, čeprav se je vredno vprašati, koliko časa jim bo nova Godzilla ostala v spominu. Spodoben, četudi pozabljiv filmski uvod v poletje.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *