kino3-izlet

Izlet (2011)

Slovenski film se je dolgo časa osredotočal na prikaze zgodb iz vsakdana specifičnega kroga ljudi; od umetnikov, alkoholikov, boemov, prostitutk, narkomanov in vsesplošnih zgub v srednjih letih. Izlet, režijski prvenec Nejca Gazvode, posnet po njegovi istoimenski kratki zgodbi iz zbirke Vevericam nič ne uide, se distancira od znanih “klišejev” slovenskega filma in se osredotoči na eksistencialni položaj mlajše generacije oz. tiste, ki je odraščala v 80. in 90. letih, sedaj pa se počasi prebližuje obdobju odraslosti. Mladost je minila, ostali so zgolj spomini, prihaja čas, ko si je treba urediti življenje, sprejemati odgovornost za lastne odločitve in najti ustrezno ravnotežje med lastnimi željami in okoliščinami, ki jih ponuja resničnost.

Zgodba Izleta je sila preprosta; trije nekdanji sošolci se po več letih skupaj odpravijo na morje, da bi obujali spomine na norčije iz mladostniških let in hkrati naredili obračun za prihodnost. Gregor (Jure Henigman) je vojak, ki se je pravkar vrnil iz misije v tujini, Živa (Nina Rakovec) je naivno in živahno dekle, ki je naskrivaj zaljubljeno v Gregorja, medtem ko je Andrej (Luka Cimprič) jezikavo in cinično gobezdalo, ki sovraži svet okoli sebe. Kot je moč pričakovati pri tovrstnih filmih, je vzdušje med trojica sprva zelo sproščeno, toda ob prihodu na morje se začnejo razkrivati zamolčane zamere in nič kaj prijetne avtorefleksije, ki odražajo notranjo stisko glavnih junakov. Prepiri s starši, neizpolnjene ambicije, preživljanjem z delom, ki ga sovražiš, pomanjkanje perspektive in čustvena otopelost se zgrinjajo nad trojico, ostane pa jim zgolj lep spomin in prečudovita narava, ki jih obkroža.

Gazvodin celovečerni prvenec je z melanholijo obarvan road movie, katerega odlika je njegova vsebinska preprostost in nepretencioznost. Četudi se režiser občasno ne more upreti poetični ekspresivnosti, kjer mirujoča narava razgalja duhovna stanja glavnih junakov, ta ni tako moteča in služi svojemu namenu ravno dovolj, da ne izpade kot mašilo za raztegovanje dolžine filma. Filmski užitek še dodatno okrepi odlična igra Henigmana, Rakovčeve in Cimpriča, ki so si osebnostno izredno kontrastni liki, vendar se med njimi vedno ohranja pristna povezanost in prijateljstvo. Gazvoda se prav tako izkaže kot izvrsten pisec življenjskih dialogov, ki so hudomušno pikri in zabavni, slovenščina pa že dolgo časa ni zvenela tako prepričljivo in barvito kot ravno v Izletu.

Rezultat iskanja slik za IZLET SLOVENSKI FILM

Izlet je preprosta, vendar globoka intimna drama, emocionalni road movie ter iskren portret generacije, ki za seboj pušča veliko prijetnih spominov, medtem ko se v obdobje odraslosti spušča z občutki negotovosti, čustvene praznine in strahu pred nečem, kar šele prihaja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *