transformers-6-development-bumblebee-2

Hitri, reciklirani in zaželeni

Pred dvema letoma je v kinematografe prispelo novo nadaljevanje v franšizi Alien z naslovom Alien: Covenant v režiji legendarnega Riddleya Scotta. Ta se je k omenjeni franšizi vrnil že leta 2012 z predzgodbo Prometheus, ki je močno razdelila tako gledalce kot kritike in zdi se, da bo Covenant krenil po isti poti. Na eni strani je film mnoge navdušil, pojavilo pa se je bistveno več zahtev, da bi Scott naposled zaprl vrata franšize, katero naj bi že dovolj “onesnažil”. Od tod tudi izhaja vse pogostejša zahteva gledalcev, ki tarnajo nad tem, da so naveličani številnih nadaljevanj, predelav, predzgodb, prenov že znanih zgodba in podobno. Drugače povedano; gledalci si želimo več originalnosti v filmih, saj ta počasi, vendar vztrajno izginja iz sedme umetnosti. Pa je temu res tako?

Rezultat iskanja slik za alien covenant poster

Pri tem si je treba postaviti podvprašanje o tem, zakaj smo vsakoletno podvrženi tisoč in eni predelavi ali nadaljevanju filmov, ki so med nami prisotni že več desetletij. Odgovor je preprost; denar. V filmski industriji se večinoma vse vrti okoli denarja in predvsem Hollywood na tem področju ne pozna veliko sramu in ovir; dokler bo recimo neka franšiza prinašala zaslužek, jo bodo pač molzli. Zato ni presenetljivo, da smo letos dobili že osmo nadaljevanje Hitrih in drznih, obetata pa se nam še četrti nadaljevanji franšiz Transformersin Pirates of the Carribean. Zaradi lepšega? Zaradi tega, ker morata filma posredovati zgodbo, ki bo ogromno prispevala k razvoju likov in svetov, katere prikazujeta?

Daleč od tega; denar je filmske industrije vladar in dokler bodo velikanski roboti, mišičasti dirkači in živopisani pirati ljudi množično zvabili v kina, ni prav nobenega razloga, da bi franšize ukinili. Zgovoren primer je film The Faith of The Furious, sicer osmo nadaljevanje Hitrih in drznih, ki je do tega trenutka uspelo preseči bilijon dolarjev dobička. Ali pa igrana adaptacija The Beauty and the Beast, ki je v prvih vikednih predvajanja podirala rekorde gledanosti. In če bo Alien: Covenant v blagajne prinesel dovolj cvenka, si lahko v roku dveh ali treh let obetamo novo nadaljevanje.

Povezana slika

In kdo je tisti, ki prinaša denar v kinematografe? Gledalec, kakopak. Tu pa pridemo do svojevrstnega paradoksa; vse več gledalcev se pritožuje nad tem, da je originalnost v filmih mrtva in da gre zgolj za prazne produkte, namenjeni molži denarja, po drugi strani pa lestvica letošnjih najbolj dobičkonosnih filmov kaže drugačno sliko. Poglejmo si nekaj statističnih podatkov o največjih zaslužkarjih v prvi polovici leta 2017;
  1. Beauty and The Beast (igrana predelava istoimenskega animiranega filma): približno 1.209.200 dolarjev zaslužka
  2. The Fate of the Furious (osmo nadaljevanje Fast and the Furious); približno 1.198.300 dolarjev zaslužka
  3. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (nadaljevanje Guardians of the Galaxy); približno 659.400.000 dolarjev zaslužka
  4. Logan (domnevno zadnje poglavje v franšizi X-Men); približno 607.100.000 dolarjev zaslužka
  5. Kong: Skull Island (obuditev franšize o King Kongu); približno 565.000.000 dolarjev zaslužka

Mislim, da je vsak komentar odveč. Najbolj dobičkonosni filmi letos so bila bodisi filmske predelave ali nadaljevanja in mislim, da bo konca leta slika ne bo kaj bistveno drugačna. In na tem mestu lahko še enkrat izpostavimo paradoks; gledalci vztrajno tarnajo nad pomanjkanjem originalnosti v filmih, hkrati pa odštejejo denar za karto zgolj takrat, ko je na sporedu reciklirana vsebina. In kako ta pojav dojema filmska industrija? Logično; s prepričanjem, da je reciklaža tisto, kar gledalce najbolj zanima.

Originalnost bo v filmih bolj prisotna, ko bo postala bolj dobičkonosna. Saj filmski studio ni tako neumen, da bi zapravil molžo franšize, če pa se ta bolj splača kot pa posneti nekaj izvirnega in pri tem tvegati večjo finančno izgubo. Tako preprosta enačba je to. Občasno se še najdejo kakšna izvirna presenečenja, ki so tudi finančno uspešna kot npr. psihološka trilerja Get Out! in Shymalanov Split, vendar dejstvo je, da se filmska industrija ravna po zahtevah občinstva. In če to želi videti še več “že videnega”, potem mu bo pri tem tudi ustreženo.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *