Taron Egerton as Elton John in Rocketman from Paramount Pictures.

Rocketman (2019)

“Moje ime je Elton Hercules John in sem alkoholik. In odvisnik od kokaina. Tudi od seksa. Trpim za bulimijo. Izredno rad nakupujem, imam težave s kajenjem marihuane, jemljem raznovrstne tablete ter težko kontroliram jezo. Zakaj sem tukaj? Moj dobavitelj droge je odšel iz mesta. Zdela se mi je dobra alternativa.” Že takoj v uvodu, ko Reginald Dwight v vražjem kostumu s krili ter srčkastimi očali vpadljivo vkoraka na sestanek skupine za samopomoč, ki je spominja na nekakšnen božji zbor, življenje po smrti ali vtis samorefleksije, film ubere drugačno pot, kot jo je pred meseci Bohemian Rhapsody. Tisti je ciljal na biografično zgodbo, svetovno poznanega in ljubljenega pevca Freddieja ter nepozabne skladbe, medtem ko Rocketman prepriča z dobro zgodbo, ki brez težav stoji sama zase.

mv5boddmmtc5ytutoge5nc00yzu1ltk1zjqtzdmzndg3n2m3ndy1xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sy1000_sx1500_al_

Tudi če ne poznate Eltona Johna, pa čeprav je ta del kulturne izobrazbe. Glasbeni genij. Nemirnež, poln osebnih polemik, težav z družino, samopodobo. Kot homoseksualec se je vrsto let boril s sprejetjem lastne identitete, zaradi česar je kar dvakrat skušal storiti samomor. Mož, ki je v karieri šel skozi ogenj in prišel na drugi strani ven še močnejši, vmes pa prodal več kot 300 milijonov izvodov albumov. To je njegova zgodba. Brez olepševanja in brez kronoloških nepravilnosti. Zato, ker se film ne upira na zgodovinske dogodke, temveč slika portet zvezdnika, obenem pa ne pozabi na tisti dodatni faktor, t.j. kanček povzdignjena filmska izkušnja. Slednja ne more – in ne sme! posnemati resničnega življenja. Pri tem je spodletel Bohemian Rhapsody, pa čeprav si je na krilih priljubljenosti splošne javnosti (nezasluženo) prislužil nominacijo za oskarja. Izjemna glasbena spremljava, ki si sposoja iz Eltonove bogate glasbene knjižnice, je zgolj bleščeč dodatek.

mv5bmjq1ndc1ndg5nl5bml5banbnxkftztgwnzq0mdaxnzm-_v1_sx1500_cr001500999_al_


Vsebina: Biografska zgodba o angleškem glasbeniku Eltonu Johnu zajame njegove začetke na londonski Kraljevi glasbeni akademiji ter prikaže karierno pot do svetovno znanega zvezdnika, ki je skupaj ustvarjal in sodeloval s priznanim tekstopiscem, pesnikom in pevcem Berniejem Taupinom. Skupaj sta sodelovala pri več kot tridesetih albumih, Taupin pa je zanj napisal večino pesmi.


Glasbeni biografski film, ki opisuje začetke glasbene kariere in spremlja Eltona Johna do svetovno znanega zvezdnika, je režiral Dexter Fletcher, scenarij pa napisal Lee Hall. Priljubljenega glasbenika je fantastčno upodobil igralec Taron Egerton, v drami pa igrajo še Jamie Bell, Richard Madden in Bryce Dallas Howard. Elton John je pri filmu sodeloval kot izvršni producent in je prav tako sodeloval pri izbiri glavnega igralca, ki se je odrezal vrhunsko. Ni posnemal, ampak zajel idejo. Ni oponašal, ampak je odigral. Egerton je zapel po svoje. In celovečerec ne stavi na glasbo (pa čeprav so prvi  akordi na klavirju od ‘Your Song’ še vedno precej božanski in v trenutku naježijo kožo) Zato je Rocketman boljši! Ker ni glasbeni film o znani rock skupini, ampak izjemno solidna samostojna drama, ki opeva delo in življenje talentiranega umetnika. Je bolj naraven. Tekoč. Posledično pa ne kopira, ampak ustvarja na novo, črpa navdih in spesni svežo melodijo. Gre za neolepšano rock ‘n’ roll glasbeno fantazijo.

Angleški glasbenik Elton John je vrsto let skupaj ustvarjal in sodeloval s priznanim tekstopiscem, pesnikom in pevcem Berniejem Taupinom (v filmu ga upodobi Jamie Bell). Skupaj sta sodelovala pri več kot tridesetih albumih, Taupin pa je zanj napisal večino pesmi. V drami se predstavijo tudi Eltonov prvi manager John Reid (zaigra ga Richard Madden), Bryce Dallas Howard pa bo zaigrala Eltonovo mati Sheilo Farebrother.

mv5bzdbmoddmmzytzti5zs00mtgxlthmmtytndrmntvlzjk3mtnjxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sy1000_sx1500_al_


Drugo mnenje: V prvem kadru filma Rocketman, simbioze biografske drame in metafizične fantazije o življenju in delu glasbenika Eltona Johna, vidimo slednjega, kako v kričečem kostumu vstopi v skupino za samopomoč in vsem prisotnim skorajda posmehljivo prizna, da je odvisnik od drog, alkohola, seksa in rock’n’roll zvezdnik. Takšen samoironičen pristop je ključen za razumevanje duha filma režiserja Dexterja Fletcherja, ki nas je nazadnje navdušil s simpatično biografijo Eddie The Eagle, sedaj pa gledalca popelje v čarobni, odštekani in ekstravagantni svet Johnove glasbe in predvsem osebnosti. Velja opozoriti, da Rocketman ni klasična biografija, ki kronološka naniza pomembne dogodke iz kariere glavnega junaka, ampak bolj kot čustvena refleksija osebnosti, ki je vedno želela biti večja od življenja, da bi dokazala ljudem okoli sebe (od družine, prijateljev pa vse do sodelavcev), kako je vreden njihove pozornosti in ljubezni, hkrati pa se mora soočiti z lastno drugačnostjo in pastmi nenadne slave. In to stanje duha, ki je znano vsakomur izmed nas, je zapakirano v surrealno, živahno, očarljivo, zabavno in ganljivo pripoved, dopolnjeno z izvrstnimi pevskimi / plesnimi točkami, magnetno igro Tarona Egertona, ki briljantno odpoje in odpleše vse pesmi ter unikatno pripovedno nitjo, ki domiselno razbija žanrska pravila in gledalcu ponudi nekaj svežega in nepozabnega. Unikatna biografija unikatnega človeka.

Vid Šteh


mv5bnzzkyzqxngetzjfkzs00yzrjlwfmnjktownhnmq5m2m1mgyyxkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq-_v1_sx1499_cr001499999_al_

Rocketman vseeno ne zavije daleč od tipične “music biopic” formule. Vzpon do slave, padec v brezno obupa in povratek nazaj. Glavni lik doživi spremembo, naredi krivuljo, doseže moralni preobrat. Konča na drugem mestu, kot je začel. Spozna resnico o sebi in drugih. Film tukaj ne odkriva tople vode, uspe pa prikazati osebo, ki je bila in še vedno je večja od življenja (letos je Elton pri 72 letih na poslovilni turneji, kjer za šalo razprodaja koncertne dvorane, cene vstopnic pa se gibljejo tudi do 300 evrov za sedišče), z napakami in pomanjkljivosti znotraj skupine vsakdanjih ljudi. Nekateri so mu stali ob strani in mu želeli pomagati, drugi so bili tam zaradi denarja. Bolj kot je bil uspešen, težje jih je ločil. Za razliko od Mercuryja (Rami Malek) v Bohemian Rhapsody Elton v Rocketmanu ne skriva privatnega življenja. “I have fucked everything that moves,” izreče v nekem trenutku, kar je dokaj iskren in za mainstream film kar neobičajen povzetek njegove seksualnosti. Eltonov odnos z menedžerjem Johnom Reidom prav tako ne odstopa od njegovega splošno gledanega hedonističnega načina življenja.

To ne pomeni, da nima Rocketman kar nekaj spoliranih trenutkov in romantičnega pogleda na drugače dokaj obskurne dogodke, ampak kjer scenarij blesti, je obrat od množičnega do osebnega. Premik k subjektu. Preden je Elton svoje pesmi predstavil drugim na velikem odru pod močnimi žarometi in v kostumu velike rdeče vražje kokoške, jih je pel v mali sobi. Sam ali v družbi najbližjih. Preden je bila tvoja pesem, je bila njegova.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *