vindz-henchman-far-from-home

Spider-Man: Far From Home (2019)

Spider-Man: Homecoming, ki je pred dvema letoma ugledal luč sveta in predstavil novega Petra Parkerja / Spider-Mana v vlogi Toma Hollanda, je bil presenetljivo zabavna in vzdušna akcijska pustolovščina s prisrčnim humorjem, za Marvelove standarde neobičajno prepričljivim zlikovcem ter vznemirljivo akcijo. Ravno zato so bila pričakovanja ob napovedi nadaljevanja Far From Home velika, za Marvelove oboževalce pa še toliko bolj, saj gre za prvi film v superherojskem vesolju po epskem zaključku obdobja z Avengers: Endgame. Film se odvija v času po dogodkih omenjenega spektakla in pošlje Petra Parkerja na potovanje po Evropi, kjer želi osvojiti srce sošolke Mary Jane (Zandaya), vendar pa mu načrte prekriža prihod Nicka Furyja (Samuel L. Jackson) in skrivnostnega zaveznika Mysteria (Jake Gyllenhaal), ki ga vodijo neznani motivi.

Rezultat iskanja slik za spider-MAN FAR FROM HOME

Če je bil film Homecoming zamišljen kot zgodba o odraščanju najstnika s superherojskimi močmi, je nadaljevanje nekakšna kombinacija najstniške komedije in evropskega road movieja. Prva polovica filma je tako posvečena Petru in njegovim prijateljem, ki se potikajo po Benetkah, Pragi, Berlinu in na koncu še v Londonu ob zaključnem spopadu. Velika škoda je, da film nikoli ne izkoristi razkošnih lokacij omenjenih evropskih mest, zato te večkrat izpadejo kot nepomembne kulise, ob tem pa se poraja vprašanje, zakaj je zgodba sploh postavljena v Evropo, če njena “eksotika” ni nikoli izpostavljena. Osrednji zaplet prve polovice predstavlja tudi Petrovo nerodno dvorjenje Mary Jane in to je tudi – verjemi ali ne – najboljši del filma. Romanca med Petrom in Mary Jane je zelo prepričljiva in naravna, še posebej zaradi prisrčnih Hollanda kot Zendayje, ki sta igralsko zelo napredovala. O preostalih likih okoli njiju ne velja izgubljati besed, ker zgolj obstajajo in nimajo nobene prave osebnosti, razen tega, da pokajo slabe šale.

Rezultat iskanja slik za spider-MAN FAR FROM HOME

Proti pričakovanjem pa je film manj prepričljiv in zanimiv, k0 postane tisto, za kar se prodaja; superherojska akcija. Tudi najbolj generični Marvelovi filmi so postregli z impresivnimi akcijskimi prizori in vizualnimi poslasticami, toda Far From Home na tej ravni malce razočara. Akcijske scene dajejo vtis, kot da so bile pobrane iz kakšnega cenenega filma za DVD tržišče, vizualno pa prav tako ne postreže s prizori, ob katerih bi si gledalci spočili oči. Še večja težava pa je ta, da je Spider-Man iz Homecoming, Infinity War in Endgame v tem filmu nekam poniknil; pred seboj imamo njegovo poneumljeno različico, ki je izredno nespretna, štorasta in nagnjena k sklepanju izredno neumnih odločitev z nejasnimi motivi. Film sicer skuša to pomanjkljivost opravičiti z izgovorom, da je Parker naiven mladenič, ki se še uči “superherojske obrti”, toda glede na to, da se je v preteklosti postavil po robu tako zloveščim hudobcem kot sta Thanos in Vulture, bi bilo za pričakovati, da je Parker v tem času že malce odrastel.

Povezana slika

Kaj pa zlikovec? Gyllenhaal je tiste vrste igralec, ki s svojo karizmo in dinamiko reši še tako pozabljiv film in tokrat to še kako drži. Mysterio sicer ni “klasični” Marvelov zlikovec, ki je tako neizstopajoč in dolgočasen, da gledalec sproti pozabi, da je sploh prisoten v zgodbi, saj mu film nameni kar nekaj osebnosti in globine. Resda ne doseže ravni npr. Thanosa, vendar je pohvale vredno že to, da se je Marvel tokrat potrudil pri razvoju zanimivega hudobca. Na koncu velja še omeniti to, da se Far From Home sicer posveča prikazu stanja “post-Thanovskega” sveta, vendar zmoti to, da  posledice obravnava kot slabo šalo ali pa so omenjene zgolj mimogrede in brez čustvenega odziva.


Drugo mnenje: Nadaljevanje najstniške superherojske komedije Spider-Man: Homecoming ponudi nežno odskočno desko za naslednjo fazo filmskega univerzuma Marvel, s tem ko zaveže vozel finalnemu aktu Avengers: Endgame. Kot protiutež resnosti in udarnosti omenjenega vrhunca se tokrat 16-letni Peter Parker mudi v Evropi, kjer s sošolci raziskuje mestne znamenitosti, toda njegova prava naloga je pridobiti romantično naklonjenost sošolke MJ. Čeprav si srčno želi počitnic, da bi končno lahko sproščeno užival v najstniških pustolovščinah in bi morda za kratek čas pozabil smrt prijatelja Tonyja Starka, ga najde Nick Fury z novo nalogo. Pridruži se mu Mysterio, s katerim morata rešiti svet, ampak ni vse, kot se zdi. Spider-Man: Far From Home ima pravo energijo in v stilu predhodnika pametno ne skuša poustvariti vzdušja Maščevalcev, ampak zaradi taistega razloga kot franšiza ostaja ujet v lastno mrežo. Mejnik je bil postavljen previsoko. Niti komedija niti akcija nista na nivoju, ki bi bil potreben, da bi film nadoknadil prazno zgodbo. Pozabljiva najstniška komedija z neprepričljivimi superherojskimi elementi. 

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za spider-MAN FAR FROM HOME

Glede na to, da so nadaljevanja Marvelovih uspešnic ponavadi pripeljala do klavrnih rezultatov, je Spider-Man: Far From Home pristal na zlati sredini. Film je najbolj uspešen, ko jadra v vodah najstniške romance med Petrom in Mary Jane, medtem ko je kot superherojska akcija na vseh ravneh neimpresiven in pozabljiv. To kakopak ne bo zmotilo Marvelovih oboževalcev, ki so na tej točki studiu pripravljeni odpustiti vsako napako in bodo napake brez težave spregledali. Nenazadnje pa si je to zvesto Marvel vsekakor prislužil.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *