good-boys

Good Boys (2019)

Posneti film, ki se dotika življenja mladih ljudi, je izredno zahtevno in odgovorno opravilo, še posebej, ker je treba mlajše občinstvo – kateremu je film namenjen – obravnati z določeno mero razumevanja in spoštovanja. Takšen pristop sicer ne velja za “umazano” mladinsko komedijo Good Boys, ki bi jo lahko označili za osnovnošolsko različico uspešnice Superbad; v slednji sta dva s hormoni podivjana dijaka spoznavala svet punc in spolnosti, v Good Boys pa isto stvar počnejo osnovnošolci. Natančneje, trije najboljši prijatelji Max, Thor in Lucas, ki so nekega dne povabljeni na zabavo, kjer se bo med drugim odvijala tudi popularna igra z vrtenjem steklenice in poljubljanjem deklet, zato se trojica neizkušenih, nerodnih in prestrašenih fantov odloči osvojiti nekaj znanja o puncah, vendar se pri tem zaplete v številne absurdne situacije s pobeglimi droni, preprodajalci mamil in seks igračkami.

Rezultat iskanja slik za good boys

Kot že rečeno, je film zamišljen kot odrasla seks komedije, le da tokrat vloge “odraslih” prevzamejo otroci. To med drugim pomeni, da mastno preklinjajo, pijejo alkohol in gledajo pornografske filme. Najbolj vidna odlika filma so osrednji junaki, med katerimi prevladuje pristna tovariška kemija, zaradi katere lahko gledalec kupi dejstvo, da gre za najboljše prijatelje, ki sicer radi drug drugega grizejo, vendar se hkrati močno spoštujejo. Tudi igralci Jacob Tremblay, Brady Noon in Keith L. Williams svoje vloge opravijo povsem zadovoljivo, čeprav Tremblayju ne bi škodilo še nekaj dodatnih igralskih ur, saj na več mestih občutno pretirava z grimasami in “over-the-top” igro, kar njegov lik dela precej karikaturen in nadležen.

Rezultat iskanja slik za good boys

Filmu se najbolj zatakne pri pristopu, ki ga uporabi pri prikazu življenja najstnikov. Če od izdelka pričakujete zgodbo o težavnem odraščanju mladih, ki se preko zabavnih pripetljajev naučijo kakšne pomembne življenjske lekcije, potem boste močno razočarani. Good Boys ni takšne vrste, ampak je film, ki ima s svetom mladih toliko povezave kot 50 Shades of Grey s svetom S&M fetišev. Če bi vse otroke zamenjali z odraslimi, ne bi opazili nobene razlike, kar je še posebej razvidno pri nekaterih stranskih likih, ki se obnašajo kot da bi bili člani neke resne ulične tolpe, ki ima pod nadzorom celo šolo. Od tod tudi film črpa svoj humor, ki pa hitro postane utrujajoč; da, zabavno je slišati osnovnošolca, ki zakolne, toda film to šalo uporabi tolikokrat, da nekje do prve polovice postane že zlajana. Drugega kot izpostavljanje obscenega obnašanja mulcev film očitno ne zanima preveč.

Posledica tega pristopa je, da se film sčasoma odtuji od sveta, katerega prikazuje. Nič več nimamo opravka s svetom mladih in njihovimi prvimi srečanji z dekleti in spolnostjo. To so zgolj odrasli, “oblečeni” v otroke. Sicer je jasno, da filma Good Boys ne smemo jemati preveč resno in da se tudi sam zaveda pretiravanja, vendar pa mora navkljub temu ohraniti določen stik z realnostjo oz. svetom, kateremu pripadajo glavni junaki. Komu je torej film namenjen?  Za odrasle je preveč otročji in sentimentalen, mladim pa bo morebiti všeč zaradi straniščnega humorja, toda težko je verjeti, da se bo kdorkoli izmed njih čustveno povezal z glavnimi junaki in njihovimi usodami.

Rezultat iskanja slik za good boys

Glede na to, da je pri nastajanju filma Good Boys prste imel vmes tudi Seth Rogen, sinonim za komika, ki že več kot desetletje prodaja ene in iste straniščne štose, končni produkt ni tako zanič kot bi sprva pričakovali. Vendar pa gre za film z napačno izrabljenim potencialom, ki se močno zanaša na ponavljajoče elemente komedij za odrasle, pri tem pa popolnoma zanemari svet, katerega prikazuje in njegove junake, ki znajo mojstrsko pilotirati drone, medtem ko niso sposobni odpreti pokrova škatlice zdravil. Zveni smiselno?

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *