eattkyuxsaey7wi

Gwen (2018)

Snowdonia, severni Walles, leto 1855. Industrijska revolucija je poskrbela za še večji razkol med družbenimi sloji, posledice tehnološkega napredka pa so najbolj občutili vse bolj obubožani kmetje, zavezani tradiciji in delu na roke, ki niso uspeli priti v korak z novimi zahtevami na trgu. Ta zgodovinski preobrat močno prizadane družino matere samohranilke, ki živi s svojima dvema hčerkama na osamljeni kmetiji v gorah. Oče oz. glava družine je iz skrivnostnih razlogov odsoten, preostali člani pa se vsakodnevno bojujejo z lakoto in grozljivo revščino. To pa še ni vse; mater nenadoma zboli za nerazložljivimi epileptičnimi napadi, starejša hčerka Gwen (igralsko odkritje Eleanor Worthingon Cox) pa sluti, da se v bližini njihove kmetije odvija nekaj nenavadnega, kar posledično vpliva na skrhane odnose v družini in lokalni skupnosti.

Rezultat iskanja slik za GWEN 2019 HORROR

Gwen, režijski prvenec Williama McGregorja, je mešanica socialno realistične družinske drame in skrivnostne psihološke grozljivke, ki v mnogih trenutkih nekoliko spominja na Eggersovo mojstrovino The Witch. Oba filma se zanašata na temačno in depresivno atmosfero, v obeh spremljamo propad sprva zelo povezane družine in oba strah črpata iz tistega, kar je očem nevidno. Toda Gwen gre pri slednjem še nekoliko dlje, saj se film v celoti distancira od nadnaravnih elementov in grozo pripisuje človeku. Zlo, ki ga film predstavlja, namreč ni neka pošast ali sovražna sila iz onostranstva, ampak – z eno besedo – kapitalizem. Kar je po svoje logično; je še kaj bolj strašljivega kot pomanjkanje empatije in doseganje ciljev preko človeških trupel? Ravno to se namreč ves čas dogaja v pričujočem filmu; gledalec s težkim srcem spremlja propad družine, ki se nahaja v hladnem, odtujenem in depresivnem svetu, kjer dobiček predstavlja edino vrednoto. Ravno zato je Gwen eden najbolj temačnih in depresivnih filmov letošnjega leta, saj ne ponuja veliko žarkov upanja in pušča svoje like v breznu mizerije, obupa, razočaranja in jeze.

Rezultat iskanja slik za GWEN 2019 HORROR

Ravno ta izrazita temačnost in brezizhodnost filmu predstavljata tako blagoslov kot tudi prekletstvo. Nekatere bo namreč boleče depresivni ton filma odvrnil, kar je po svoje razumljivo, toda to nikakor ne pomeni, da je ta zgrešil svoje poslanstvo. Režiser in scenarist McGregor se je odločil, da gledalcu ne bo ponudil enostavnih rešitev in konec, obarvan z lažnim upanjem. Gwen je zamišljen kot srhljivo avtentični prikaz družbenega in miselnega preobrata na pragu industrijske revolucije, ozračje pa je še toliko bolj vzdušno zaradi popolne odsotnosti glasbe, katero nadomestijo strašljivi zvoki narave (skozi ves film je npr. prisoten zvok gluhega oglašanja vetra, ki visi nad usodami glavnih junakov kot slabo znamenje). Bilo pa bi krivično pozabiti na vrhunske igralske predstave, še posebej Eleanor Worthington – Cox v naslovni vlogi, ki uteleša izgubljeno nedolžnost v svetu nasilja. Vse to tvori za ogled izredno naporen, toda več kot izvrsten prispevek k razvoju podžanra socialne grozljivke.

Rezultat iskanja slik za GWEN 2019 HORROR

Gwen je film, ki ga zlepa ne boste pozabili. Je film, ki preseže žanrske okvirje in depresivni drami o propadu družine doda močan družbeni komentar, ki je navkljub časovni distanci še danes enako relavanten in mišljen kot močna klofuta sistemu, ki je hkrati poskrbel za napredek kot tudi popolno degradacijo človekovega dostojanstva. Zato tudi ne potrebujemo več vampirjev, zombijev, demonov in drugih pošasti… včasih se zdi, da je vse to in še več postal ravno človek v svoji obsedenosti z dobičkom in uspehom.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *