mv5bnzqxztrmnwmtogu4nc00yti5lwjkywytmzbimmiwmwezzdiwxkeyxkfqcgdeqxvynjuxmjc1otm-_v1_

Jacob’s Ladder (2019)

Posneti remake ene najboljših psiholoških srhljivk vseh časov, Jacob’s Ladder, se zdi kot popolnoma neumna ideja. Mojstrovina Adriana Lyna predstavlja izredno morečo, psihadelično ter tesnobno gledalsko izkušnjo, ki še do današnjih dni ostaja nepresežena. Posmrtna meditacija (bolje rečeno; mora) v Vietnamu padlega vojaka Jacoba (Tim Robbins v najboljši vlogi svoje kariere), kateremu vrnitev v življenje civilista ne prinese odrešitve, ampak toliko več vprašanj in grozljivih halucinacij, ki delujejo kot miks surrealnih odisejad Davida Lyncha ter klavnic mojstra “body-horrorja” Cliva Barkerja. Lahko bi šli tako daleč in rekli, da je Jacob’s DLadder film, ki gledalca psihično sesuje skoraj enako kot naslovnega junaka. Takšni izdelki so redki, zato jih je tudi nemogoče replicirati.

Rezultat iskanja slik za JACOB'S LADDER 2019

A ker Hollywoodu oz. čezlužni filmski industriji zadnja leta kronično primanjkuje originalnih idej, ni presenetljivo, da se je neka brihtna buča odločila, da bi bilo zanimivo posneti remake omenjene klasike. Na papirju sama ideja ni slaba in če je treba film kje pohvaliti, je pri tem, da noče zgolj lenobno prekopirati že videno, ampak predstaviti nove like in zgodbo, v katero so vključeni nekateri elementi izvirnika. Glavni junak je Jacob Singer, uspešni kirurg, vzoren mož in oče, ki pa še vedno preboleva smrt svojega brata, ki je padel med opravljanjem vojaške misije v Afganistanu. Njegovo umirjeno življenje nenadoma prekine šokantna novica, da je njegov brat še vedno živ in da se nahaja skupaj z ostalimi brezdomnimi vojnimi veterani v seriji tunelov pod mestom. Ko ga uspe rešiti, začne Jacob doživljati serijo nenavadnih vizij, ki postavijo na tveganje njegov občutek za realnost.

Rezultat iskanja slik za JACOB'S LADDER 2019

Kot že rečeno; film na papirju postreže z nekaj zanimivimi idejami in vzpodbudno je predvsem to, da želi povedati povsem samostojno zgodbo, v katero vnese nekaj ikoničnih prizorov iz originala. A težava nastane, ko gledalec ugotovi, da filma kaj več kot stalno namigovanje ne Lynovo klasiko niti ne zanima. Pričujoča predelava namreč izgleda kot izredno cenen, dolgočasen in tehnično šibak TV triler, ki je na sporedu pozno ponoči z namenom, da bi premagal gledalčevo nespečnost. Temačnost izvirnika, ki je bila prisotna predvsem na vsebinski ravni, je tu omejena na precej šibko vizualno podobo, ki iz ne povsem jasnega razloga posnema zelenkast filter iz uspešnice The Matrix, medtem ko so flasbacki tako packasti zmontirani, da film izpade še bolj amaterski. Znamenite podobe iz izvirnika (strašljivo bitje z netopirjevimi krili, ki v eni od najbolj bizarnih scen med zabavo posili njegovo dekle ali pa brezdomec, ki pod plaščem skriva ogaben rep) tokrat izpadejo niti malo strašljivo, ampak prej komično, še posebej zaradi pogoste uporabe izedno cenenih posebnih učinkov.

Rezultat iskanja slik za JACOB'S LADDER 2019

Remake klasika Jacob’s Ladder je tisto, kar smo potihem verjetno vsi pričakovali; napol spečen, vizualno grd, amatersko narejen in vsebinsko generični triler, ki navkljub spodobnim igralskim predstavam in vzpodbudnemu dejstvu, da želi delovati kot povsem samostojni film, ne pusti nobenega večjega vtisa. In kot smo že ničkolikokrat omenili ob vsaki recenziji filmskih predelav; ni težava v tem, če želiš neko zgodbo povedati na nov, unikaten način, ampak v tem, da niti ne razumeš izvirnika oz. tistega, kar ga je naredilo brezčasnega.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *