lawrence-of-arabia-1140x474

Lawrence of Arabia (1962)

Lawrence of Arabia režiserja Davida Leana je razlog, zakaj hodimo v kino. Ultimativna filmska izkušnja. Vsako veliko umetniško delo nas popelje nekam drugam, ta film pa je eden največjih v filmski umetnosti. Če govorimo o pustolovščinah, ne moremo mimo sanjske kinematografije Freddieja Younga in tega, kar mu je uspelo ujeti v objektiv pred skorajda šestdesetimi leti. Svetoskrunstvo je gledati takšen film na malcem zaslonu. To je zgodba o preoblikovanju človeka, zato zahteva ogled na kar se da velikem filmskem platnu.

Le tako je gledalec lahko transportiran v svet vznemirjenja, misterija, humorja in drame. Vsak filmski okvir, vsak premik in nota v tem filmu so polni upanja ter lepote. Zahodnjaški film je postopoma presedlal na digitalno ustvarjeno puščavo, tukaj pa je eden redkih pristnih veličastnih epov, posnetih na lokaciji. Pesek je še vedno vroč. Sonce je neizprosno, na vsakem koraku pa se skriva nevarnost.

mv5bnzgwogjjowqtnmnmmc00mjzhlthmnjktzwvkmjmzmmq0otg1l2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymjm4mte0nzq-_v1_


Thomas Edward Lawrence, bolj znan tudi kot Lawrence Arabski, je bil valižanski arheolog, diplomat, obveščevalec, častnik in pisatelj. Rodil se je 16. avgusta 1888, v Tremadogu, Caernarfonshire, Wales, umrl pa 19. maja 1935, v Bovington Campu, Dorset, Anglija.

Kot mladenič se je ukvarjal z zgodovino in arheologijo, sprva v Združenem kraljestvu in Franciji, leta 1910 pa je odšel opravljat terenske arheološke raziskave na Bližnji vzhod. Tam se je naučil več jezikov in ob izbruhu prve svetovne vojne postal še obveščevalec za britansko vojsko. Po vojni je zaslovel z vlogo posrednika med Arabci in Turki v arabskem uporu proti Osmanskemu cesarstvu. Njegova vsestranskost in sposobnost živega opisovanja prigod mu je prinesla mednarodno slavo ter vzdevek Lawrence Arabski (angleško Lawrence of Arabia). Javna podoba je bila deloma rezultat senzacionalistične reportaže novinarja Lowella Thomasa o uporu, pa tudi avtobiografije Sedem stebrov modrosti iz leta 1922.


 

mv5byjrkyzg4ndqtntiyyi00zje4ltk0nmitnduxm2mxzjnjnzzmxkeyxkfqcgdeqxvymje5mzm3mja-_v1_sx1777_cr001777813_al_

Če ste si kdaj želeli sprehoditi čez puščavo, pa si tega niste upali, to lahko storite s filmom Davida Leana. Bržkone najboljši filmski ustvarjalec, kar se tiče epskih pustolovščin, Lawrence of Arabia pa je njegovo najboljše delo. Igralec Peter O’Toole je v naslovni vlogi izjemen in že ta sama predstava bi ga z lahkoto lahko zapisala v filmsko zgodovino. Na zaslonu ga spremljamo skorajda celotnih 216 minut, medtem ko mu odlično parirajo še igralske legende Omar Sharif, Alec Guiness in Anthony Quinn.

Tako pristne kinematografije danes preprosto ne najdemo več, kar pa je še bolj presunljivo; vizualna podoba filma sploh ni njegov največji atribut. Glavno noto odigra zgodba, ki je naravnost neverjetna; biografija enigme T.E. Lawrencea, arabskega vojaškega vodje, asketnika in neustrašnega pustolovca, ki je bil prevzet z nasprotji in dualnostjo. Prostrana puščava je zapeljiva, kot je usodna. Filmsko ustvarjanje na najvišji ravni. Veličastno in grandiozno.

screen-shot-2014-08-13-at-2-54-46-am

T. E. Lawrence je predrzen britanski vojaški častnik, katerega svetlo modre oči in dolgi lasje užalijo nadrejene, še preden odpre usta. Nasprotuje vsem, a si ne more pomagati. Po opravljeni nalogi se odpravi v razbeljeno arabsko puščavo, kjer v želji, da bi združil plemena, najprej najde zaveznika v Princu Faisalu, nato pa odpotuje v (moderno) Jordanijo, Jeruzalem in Sirijo, da bi jih vodil proti Turkom. Na koncu pa bi se uprl še prevladujočim Britancem.

Pripoved, prevelika za spraviti v besede. Vsakršen zapis o filmih veličine Lawrence Arabski je krivičen do stvaritve, ki jo je potrebno začutiti. Gledati, ne brati.

Film deluje v dveh delih kot dvorezni meč, ki predstavlja tega kompleksnega moža. V prvi polovici spremljamo nastanek legende. Ko oficirji korakajo s pogreba, se sprašujejo, kakšnega človeka so ravnokar počastili. Z nikomer intimnim, z vsemi odtujenim. Imel pa je jasen namen in vizijo. Vedno nemiren. In pogosto so največje zgodbe ravno o tistih, ki ne najdejo svojega mesta na tem svetu, zato spremenijo svet, da bi se ta prilagajal njim. Ko si utirajo svojo pot, pa nas opazovalce popeljejo zraven na popotovanje. V drugem delu je Lawrence kot odrešenik. Mladi prerok. Nekoč heroj za Arabce, sčasoma pa reinkarnacija Mesije. Ko njegov duh končno pristane na Zemlji, se njegova oblačila zaprašijo in umažejo. Ker to ni zgodba o človeku, ki bi si želel politične slave, ampak utrujajoča bitka za lastno usodo.

Prekrasen film o nadvse nenavadni in izredno zanimivi zgodovinski osebnosti. Vrhunec filmske umetnosti, če ne kulturni artefakt, ki je vplival na vse naslednje generacije filmskih ustvarjalcev.

Vtis:

Vir in nadaljnje branje: Mozaffar, Omer M. 2014.  History of Film: “Lawrence of Arabia”

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *