midsommar_header

Midsommar (2019)

Dani (Florence Pugh) je študentka, ki skuša preboleti nedavno družinsko tragedijo (njena sestra je ubila starše in nato še sebe) s potovanjem na Švedsko, kjer skupaj s svojim fantom Christianom (Jack Reynor) in njegovimi prijatelji obiščejo majhno skupnost, ki se v objemu podeželske idile pripravlja na obeležitev praznika, ki se odvija na vsake 90 let. A ne mine dolgo, ko začnejo nenavadni in sporni rituali povzročati nemir med prijatelji, kmalu pa se izkaže, da je navidez idlična skupnost v resnici poganski kult, ki prišlekom zlepa ne pusti oditi. Skozi zgodbo o kultu in njegovimi člani, ki se vse bolj agresivno izživljajo nad glavnimi junaki, se na simbolni ravni izraža posameznikova stiska ob prebolevanju izgube svojih najbližjih ter iskanju nadomestka zanje.

Rezultat iskanja slik za midsommar 2019

Podobno tematiko je režiser Ari Aster obdelal že v svojem prvencu, zloglasni družinski strašljivki Hereditary, ki je lansko leto upravičila sloves enega najbolj strašljivih in morečih filmov vseh časov, medtem ko je Midsommar vsaj na tematski ravni njeno nadaljevanje. To pa ne pomeni, da se Aster zateka k ponavljanju, ampak ustvari popolnoma drugačno izkušnjo, ob kateri se gledalec še vedno počuti neprijetno, le da tokrat strah nadomesti šok.

Midsommar je bil namreč oglaševan kot klasični slasher, kar pa je popolnoma zgrešena oznaka; gre za unikatni miks folk horrorja v stilu klasike The Wicker Man (tej se na več mestih tudi elegantno pokloni), umetniškega filma in psihadeličnega trilerja, ki gledalca odpelje v popolnoma nov svet, kjer prevladuje neracionalnost in ekstremna zavezanost zlovešči religiji. Osrednji fokus filma pa je kakopak še vedno pristni človekov strah pred minljivostjo ter zavrnitvijo družbe.

Povezana slika

Z vizualne plati je Midsommar popolnoma oddaljen o temačnosti predhodnika, saj Aster postreže s čudovitimi in na trenutke že kar kičasto bleščečimi podobami švedskega ruralnega življenja, ki kakopak predstavljajo toliko močnejši kontrast s okrutnim dogajanjem. Povrhu tega pa se večina dogajanja odvija sredi belega dne, kar za grozljivke resda ni nov, vendar pa redkejši pojav.

A ob vsem tem (namernem) kiču, živim barvam in idiličnosti film ne pozabi ohraniti tistega pristnega občutka nelagodja, ki ga Aster pri gledalcu zna še kako dobro prebuditi, včasih pa lepoto “zlorabi” z eksplicitnimi prizori prelivanja krvi in ritualnih bizarnosti, ki delujejo kot produkt jemanja halicunogenih drog. Aster skozi film še dodatno izpili svoje režijske sposobnosti in poskrbi za inovativno rabo kamere, znova odlično glasbeno podlago in čudovito fotografijo, ki skupaj tvorijo prav posebno izkušnjo za gledalca.

Rezultat iskanja slik za midsommar 2019

Tako kot Hereditary pa tudi Midsommar od gledalca zahteva določeno mero zbranosti in potrpljenja, še posebej zaradi počasnega razvoja zgodbe, izogibanja žanrskim klišejem ter specifičnega sveta, v katerega je ta vržen skupaj z glavnimi junaki. Če bi celotno izkušnjo opisali kot psihadelično “dnevno” moro, ne bi veliko zgrešili.

A po drugi strani je občudovanja vredno, da se v današnjem času, ko imajo nadzor nad čezlužno filmsko industrijo pohlepni kravatarji, ki jim je za gledalčevo inteligenco malo mar, še najdejo filmarji, ki trmasto vztrajajo pri svoji umetniški viziji, pa četudi jih stane velikanskega komercialnega uspeha in kritiških slavospevov (Arter je pri slednjem zaenkrat še čislan, a je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi on pristal na “črni listi”). In navkljub mešanim občutkom, ki jih lahko Asterjevi filmi pustijo na gledalcu, mu ni moč očitati, da ne postreže z nečim unikatnim, odštekanim in surrealnim.

Rezultat iskanja slik za midsommar 2019

Midsommar je tiste vrste film, ki ga je težko označiti s pridevnikoma kot sta “dober” ali “slab”. Pravzaprav mu je že težko presoditi klasično oceno, saj za to zahteva večkratni ogled. Zaradi svoje odločne umetniške drže, unikatnosti in bizarnosti pa bo gledalce v enaki meri odbijal kot tudi fasciniral. A navkljub temu, kaj si o filmu mislite, se je Aster znova izkazal kot mojster novodobne grozljivke, ki skuša omenjeni žanr ponesti na novo raven. In to mu zelo dobro uspeva.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *