quentin-tarantino-will-reportedly-release-an-extended-cut-of-once-upon-a-time-in-hollywood-on-netflix-social

Once Upon a Time… In Hollywood (2019)

Quentin Tarantino je trenutno eden izmed tistih filmarjev, ki lahko privabi gledalce zgolj s svojim imenom. Tarantinovi filmi niso zgolj filmi, ampak svojevrstni dogodek. Toda omenjeni filmar ni relavanten zgolj zaradi tega: je namreč tudi filmar, ki že od začetka svoje kariere uspešno kljubuje filmskim trendom in pridno neguje svoj unikatni stil pripovedništva in odštekan smisel za estetiko. Tarantino je hkrati brezčasen in vedno sodoben. Ostaja zvest sam sebi in hkrati napreduje. In kar je še najbolj pomembno; je tudi filmar, ki ni podlegel vse bolj nemogočim zahtevam puritanskega Hollywooda ter večnem negodovanju politično korektne publike, ki je gledalcem priskutila že praktično vse, kar ji je prišlo pod roke. Tarantino še vedno počne to, kar želi in se pri tem požvižga na vaše mnenje. Če vam je to všeč ali ne… takšen odnos je v današnjem času pohvale vreden.

Povezana slika

Da se Tarantino ni pomehkužil in kreativno utrudil, dokazuje tudi njegov najnovejši film, epska oda Hollywoodu in filmski industriji nasploh Once Upon A Time… In Hollywood. V njem spremljamo dve ločeni zgodbi, ki vsaka na svoj način izpostavi dve plati tovarne sanj, imenovane Hollywood; leta 1969 Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) je rahlo odslužen in zafrustriran igralec, ki s svojim kaskaderjem Cliffom Boothom (Brad Pitt) tava po Los Angelesu in skuša s sklepanjem vlog obuditi svojo šepajočo kariero, medtem ko v istem času v mesto prispe režiser Roman Polanski skupaj s svojo mlado ženo in obetavno igralko Sharon Tate (Margot Robbie), ki se vseli v vilo nasproti Daltonove. Vse to pa se dogaja okoli leta v času formiranja zlovešče hipijevske komune Charlija Mansona, ki je s svojimi podaniki zakrivil enega najhujših zločin v zgodovini Hollywooda.

Rezultat iskanja slik za once upon a time in hollywood

Glavnina filma se odvija v letu 1969, ko je Mansonova tolpa brutalno umorila visoko nosečo Sharon Tate in njene prijatelje, toda Tarantino te tragedije ne izrablja in jo postavlja na stranski tir. Tarantina bolj kot vse ostalo zanima propad starega in rojstvo novega Hollywooda ter menjava trendov znotraj filmske industrije. Rick Dalton kot predstavnik srednje generacije igralcev ne najde skupnega jezika z novimi pričakovanji tovarne sanj, medtem ko jih Tatova kot predstavnica mlajše generacije velikodušno sprejme medse.

Daltonova plat zgodbe o Hollywoodu je tipično Tarantinovska in vključuje odrezave dialoge, unikatni črni humor, galerijo odštekanih likov ter za tiste čase trendovsko glasbo. Film postane še bolj zanimiv, ko prikazuje Sharon Tate pri njenem “vključevanju” v novo okolje; tu se Tarantino odpove dialogom, nekoliko upočasni tempo in se prepusti zanj neobičajnemu nostalgičnemu in skorajda poetičnemu slikanju Hollywooda, za katerega vsi vemo, da ga že zdavnaj ni več.

Rezultat iskanja slik za once upon a time in hollywood sharon tate

Obe zgodbi se sčasoma združita v krvavem in za Tarantina značilno podivjanem zaključku, ki hkrati zabavno kot tudi inteligentno zaokroži njegovo mojstrovino. Once Upon A Time… In Hollywood brez kančka dvoma spada med Tarantinove najboljše izdelke, ki prepriča z odličimi igralskimi predstavami (trojica Pitt – Di Caprio – Robbie si zasluži oskarjevske nominacije), neobičajnim pripovednim tokom, prepričljivo obuditvijo zlatih časov Hollywoda, privlačno glasbo ter kakopak unikatnim humorjem. Gre za daleč najbolj zabaven in odštekan Tarantinov fim, ki kljub dolžini skoraj treh ur mine neverjetno hitro in z željo, da bi ga videli znova in znova. To je dandanes (še posebej pa letos, ko so skoraj vsi veliki filmski naslovi razočarali) že prava redkost.


Drugo mnenje: Tarantino, kot to namiguje že sam naslov, v stilu velikih ameriških pravljic še enkrat več na novo spiše zgodovino. Pri Neslavnih barabah je prerešetal Hitlerja, tokrat pa je v imenu ljudstva kaznoval zloglasno morilsko tolpo Charlesa Mansona. Končno so dobili konec, ki so si ga zaslužili. Po Tarantinovo. V poklon hollywoodskemu igralskemu poslu v 50. letih prejšnjega stoletja znameniti režiser, ki je skozi leta postal sinonim za kvalitetne mainstream – toda konceptualno originalne in drzne – filme na velikem platnu združi dva izmed najboljših trenutno aktivnih igralcev Brada Pitta in Leonarda DiCapria. Svoje igralske sposobnosti dokažejo tudi drugi sodelujoči, ampak jima ne sežejo niti do kolen. Po napotkih igrajo karikature. Tako kot Bruce Lee, ki ga sicer Tarantino bojda obožuje. Razvlečen in idejno nedodelan scenarij niti ne dovoljuje oskarjevskih predstav, ampak zgolj solidno realizacijo napisanega teksta. Ta pa je za Tarantina »samo povprečna«. Brez značilnih briljantnih dialogov in – z izjemo zadnjih dvajset minut – brez over the top tragikomike. In Margot Robbit si nikakor ne zasluži nominacije za oskarja. Film kot celota je pogumen poskus zgodbe brez pravega začetka in konca, zanimiva serija dogodkov oziroma vrsta slik iz življenja propadajočega bivšega zvezdnika in njegovega prijatelja, kaskaderskega dvojnika. Tarantinov domišljijski sprehod skozi stari Hollywood. – 7/10*

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za once upon a time in hollywood

Tarantino je s filmom Once Upon A Time… In Hollywood znova dokazal, da na svojem področju nima nobene konkurence in da z leti postaja vse boljši, bolj predrzen, ustvarjalno bogat in prikupno nor. Njegova nepopustljivost in odrezavost bosta kakopak še naprej razburjala občutljive in samopravičniške moraliste, toda Tarantino je nad tem delom publike že zdavnaj dvignil roke in brezkompromisno ustvarja tisto, kar želi. Upamo, da še na mnoga leta.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *