x1080

The Professor (2018)

Seznanjenje, da trpiš za smrtonosno boleznijo, zaradi katere se pred teboj nahaja le še metaforičnih šest mesecev življenja, človeku spodnese tla pod nogami in dodobra spremeni listo prioritet.

To je zgodba o uglednem profesorju Richardu Brownu, gmotno dobro situiranem moškem srednjih let, ki pa ima kar nekaj problemov v življenju tako kot vsi drugi pripadniki človeške vrste. V zakonu je z ženo, ki ga vara, izve, da je njegova najstniška hči homoseksualka, obdajajo pa ga takšni in drugačni prijatelji, nekateri tudi nevredni te oznake. Vse pa se spremeni, ko mu zdravniki diagnosticirajo pljučnega raka in napovejo šest mesecev življenja ali v najboljšem primeru, če bi se odločil za zdravljenje, morda leto dni.

mv5bmdbhntzjndatotnhos00mte5ltk0mgutyzg4otkxm2i5ngnhxkeyxkfqcgdeqxvynziwndy5mja-_v1_

Film The Professor, katerega režiser je Wayne Robertson, je luč sveta ugledal letošnjo pomlad. Navkljub težkim okoliščinam, ki smo jim priča v filmu, pa ne gre za navadno dramo o rakavi bolezni, ki bi jo spremljali obiski bolnišnic, težko zdravljenje in trepljanje po ramenih, češ da bo bitka z boleznijo dobljena, pač pa na brutalno realen način govori o življenju in smrti. Zgodba profesorja je zgodba o vrednotah posameznika, zavedajoč se svoje minljivosti in ponujenih priložnosti. Zaradi komičnih vložkov je film še realnejši, gledalca pa se dotaknejo na pristen in iskren način ter tako zlahka vzbudijo čustva in razmislek o lastnem življenju.

Osrednji lik je profesor, ki ga je upodobil Johnny Depp. Izkušeni igralec neštetih preoblek – od fantazijskih junakov, do mafijcev, šarmerjev in vseh drugih vrst čudakov. Med tem ko visoko proračunski projekti pripomorejo k njegovi prepoznavnosti in vzdrževanju potratnega življenjskega sloga, pa se vselej rad vrača k manjšim produkcijam. Med slednje spada tudi njegova zadnja vloga, o kateri teče beseda.

Prve minute filma so posvečene seznanitvi z diagnozo, posledičnem stanju šoka in odločitvi, kako bo Richard preživel svoj zadnji del življenja. Njegovo odločitev lahko povzamemo z dvema oguljenima frazama »se la vie« in »carpe diem«. Rezultat? Sprememba življenjskih prioritet. Poleg odhoda na hedonistični pohod z drogami in eksperimentiranjem v spolnosti je Richard konkretno razredčil krog ljudi, katerim namenja svoj čas, vsekakor pa je odvrgel vse maske. Odločil se je polno živeti svoje življenje, v katerem ni prostora za pretvarjanje, prilizovanje in podrejanje družbenim normam, ki posameznika zgolj potisnejo v izčrpavajoč začaran krog tesnobe. Ne glede na sproščen pristop, ki ga ubere, pa se čuti vedno bolj odgovornega podati svoja dognanja in življenjske izkušnje svojim študentom in še posebej hčerki, s katero razvije zelo globoko vez.  To, da bi perspektivna mladež znala uživati, ceniti svoje življenje ter razmišljati z lastno glavo, postane poleg lastnega polnega izkoristka danih priložnosti, njegova glavna prioriteta.

Film z bistrimi dialogi in nekaterimi briljantnimi citati gledalcu razodeva resnico in smisel življenja, kar pa je še pomembneje, odstira tančico tabuizirane smrti, ki čaka slehernega posameznika. Vse to počne na iskreno humoren in čustven, a ne cmerajoč način. Žal se je film že ob izidu izgubil v poplavi kričečih komercialnih izdelkov, a ne bi smel ostati v senci slednjih, saj v uri in pol, kolikor traja, v gledalcu pričara nekaj novega, nekaj več, tako kot se spodobi za kvaliteten izdelek.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *