1_sycty2cw9ybbtjmjiws_bq

It: Chapter Two (2019)

Zgube so nazaj! Leta 2017 je svetovne kinodvorane obnorela grozljivka It, posneta po istoimenskem (in strašljivo dolgem) romanu Stephena Kinga, ki je pripovedovala zgodbo o skupini najstniških izobčencev, ki postanejo tarče skrivnostnega morilskega klovna Pennywisa (Bill Skarsgard) in so se hkrati prisiljeno soočiti s svojimi najglobjimi strahovi. Film kot tak ni bil žanrski presežek, je pa postregel z dobršno mero zabave, najstniške pustolovščine ter psihološke strašljivke. It: Chapter 2 je drugo in sklepno poglavje v sagi o “večnih zgubah”, ki se po 27 letih vrnejo v rodno mesto Derry, da bi dokončno pokončale morilskega klovna, pri tem pa tudi razkrili izbrisane spomine iz mladosti.

Rezultat iskanja slik za IT CHAPTER 2 losers

Ena od glavnih odlik prvega filma je bila perfektna izbira (otroških) igralcev, ki so svoje vloge opravili nadstandardno dobro in zgodbi dodali ščepeč pristne mladinske komične drame z neustavljivim šarmom in pristno energijo. Čeprav se je z vidika grozljivke prevečkrat zanašal na nenadne skoke v kameroin rahlo burleskne podobe, je uspeh ohraniti nekaj suspenza in celo groze, ki jo je odlično utelešal Skarsgardov Pennywise. Nadaljevanje uspe znova prepričati z odlično zasedbo odraslih igralcev; zvezdniška zasedba Jessica Chastain, James McAvoyBill Hader, James Ransone, Isaiah Mustafa in Jay Ryan niso samo osupljivo podobni svojim “mlajšim jazom”, ampak uspešno posvojijo tudi njihove osebnostne karakteristike, tako da jih gledalec brez težav vidi kot odrasle različice junakov iz prvega dela. Film prav tako odlično ujame njihovo medsebojno kemijo in občutek pripadnosti, tovarištva in zvestobe, zaradi katerih nam za njihove usode ni vseeno.

Rezultat iskanja slik za IT CHAPTER 2 losers

Na vsebinski ravni film nima večjih pomanjkljivosti, razen tega, da nekatere štorije stranskih likov (npr. Bowersa, huligana iz prvega dela) nikoli ne razvije do konca in jih pusti viseti nedokončane v zraku. Te štorije resda niso zelo pomembne za okvirni zaplet, ravno zaradi tega pa bi jih lahko iz filma popolnoma izrezali. Včasih bi si tudi želeli preživeti več časa z odraslimi liki, vendar pa hoče film na vsak način v zgodbo potisniti tudi mlajše igralce iz prvega filma in tem namenja preveč časa, še posebej, ker o njihovih življenjih ali likih ne izvemo popolnoma ničesar novega. Nekoliko razočara tudi prisotnost klovna Pennywisa, ki ga film ne skriva več v sencah in njegovo obliko prepusti gledalčevi domišljiji, temveč ga razkazuje v vsej svoji veličini, kar izničiti nekaj zloveščnosti lika. Navkljub temu film uspe postreči z nekaj domiselnimi prizori (npr. beg skozi hišo stekel v lunaparku) in ohraniti občutek, da se pred nami odvija epski zaključek sage.

Povezana slika

Filmu pa najbolj spodleti na tistem področju, ki je za vsako dobro grozljivko ključnega pomena; prestrašiti gledalca. Četudi prvi It ni bil ravno mojstrska grozljivka, je kljub temu uspela ohraniti zadovoljiv nivo suspenza in temačne atmosfere, pomešane z surrealnimi vložki. Njeno nadaljevanje je na tem področju precej neuspešen, saj je prenasičen z na trenutek res obupnimi posebnimi učinki, cenenim in skorajda farsičnim videzom pošasti, skozi katere Pennywise opozori na svojo prisotnost ter prepričanjem, da lahko gledalca prestrašiš z metanjem vsega živega pred njegove oči. Prizori s kitajskimi piškotki za srečo, iz katerih se izležejo mutanski pajki in oživljen spomenik Paula Bunyjana, ki s sekiro preganja enega od junakov, morebiti funkcionirajo kot literarni triki, toda na velikem platnu vse to izpade kot sobotna risanka za dobro jutro.


Drugo mnenje: Sedemindvajset let po zaznamujočih dogodkih v mestecu Derry, se velikoglavi strašljivi klovn Pennywise (Bill Skarsgard je ponovno izjemen) vrne, število trupel začne hitro naraščati in sedaj že odrasli člani kluba »zgube« se morajo v grozi združiti, da bi enkrat za vselej uničili entiteto, katere izvor in pomen zaman išče (razlaga s tremi svetlobnimi viri je dokaj trapasta) drugače povsem dostojno nadaljevanje It: Chapter Two. Film ne izgublja veliko časa s karakterizacijo, saj naj bi like že poznali, toda v treh desetletjih so se vsekakor spremenili. Ustvarjalcem se očitno ni zdelo tako. Vsakemu namenijo le nekaj posameznih ekspozicijskih prizorov – tako na začetku kot na sredini celovečerca – v katerih zlo izpostavi njihove intimne strahove, preden se dokončno vrnejo v »preteklost«, kjer se morajo spomniti dogodkov, ki bi jih vsi najraje pozabili. Pennywise je res nazaj, in ker so si s krvjo obljubili, morajo poravnati dolg. Nekoliko predolg film preprosto ne nosi enake teže (že prvi del ni temeljil na grozovitih prizorih, pač pa na izvrstni kemiji med druščino, ki tako lepo spominja na »tolpo« iz še ene Kingove klasike Stand By Me). Otroci so odrasli in klovn z rdečimi baloni pač ne izpade enako zastrašujoče kot takrat. Ni istega učinka. Igralska zasedba je izvrstna (Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader …), medtem ko zmanjka večji pomen, saj scenarij le odlaša končni spopad z nočno moro. Posamezne sekvence so resnično izvrstne, res srhljive in visokokakovostne kar se tiče uporabe CGI, kot celota pa filmu manjka povezljivost zgodbe. – 7/10*

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za IT CHAPTER 2 losers

It: Chapter Two je film, ki mu v enaki meri uspe kot tudi spodleti. Gledalca uspe prepričati z odlično igralsko zasedbo in nekaterimi domiselnimi prizori, žal pa je obenem prenasičen s cenenimi posebnimi učinki, vizualnimi ekscesi ter vsebinskimi luknjami, da bi lahko dosegel raven svojega predhodnika. Z drugimi besedami; to je film, ki deluje po principu več je več, kar pogosto ne drži. V tem primeru pa še toliko bolj.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *