image

Killing Bono (2011)

Se vam je že kdaj zgodilo, da si ste na vsak način želeli premagati svojega rivala, a se vam je pri tem ponesrečila čisto vsaka poteza? Da ste bili na koncu sami tisti, ki ste padli v jamo? Da se vam je še tako popoln načrt spremenil v zgolj še en strel v koleno?

Povezujte to z zloveščo irsko srečo, slabo karmo ali brezbrižnostjo usode; v vsakem primeru gre za sila neprijetno stvar, sploh ob omembi, če je v vprašanju članstvo v tvorbi, ki je kasneje postala U2. Biti njen član na vrhuncu bendove popularnosti. V časih, ko so Otočani prvič po uspehih zasedbe The Beatles znova osvojili ameriško glasbeno sceno.

mv5bmty0nziwmta1m15bml5banbnxkftztcwmzmzmzgxnq-_v1_sy1000_cr0015031000_al_

V filmu, ki je nastal ob pomoči knjige Killing Bono: I Was Bono’s Doppelganger, pod katero se je podpisal Neil McCormick, lahko spremljamo avtorjevo (upodobil Ben Barnes) odraščanje, ki je potekalo v istem času kot odraščanje prijatelja Paula Hewsona (Martin McCann). In kot se za mladce njune generacije spodobi sta si tudi omenjena lika želela postati rock zvezdnika. Vse lepo in prav, ko fantoma ne bi zagodla usoda in iz njiju ustvarila diametralni nasprotji. Paul je v zgolj nekaj letih postal Bono Vox, pevec rock legend U2, kakršnega poznamo danes, Neil pa vodja podzemne klubske atrakcije in oseba z velikim cmokom v grlu. Kajti zadnji je svojemu bratu in kitaristu Ivanu (Robert Sheehan) zamolčal, da se je Paulov bend na začetku svoje kariere zanimal zanj. Stvari se začno še dodatno zapletati, ko Ivan dejansko izve, kako zelo drugačna bi lahko bila njegova prihodnost. Poleg vsega pa je tu še lokalni poslovnež sumljivega slovesa, imenovan Danny Machin (Stanley Townsend), ki je Neilu in Ivanu posodil denar za izlet v London.

mv5bmje5ndewnzu0mf5bml5banbnxkftztcwotuzmzgxnq-_v1_sy1000_cr0015031000_al_

Potopite se v zanimiv del glasbene zgodovine in spoznajte, kakšen vpliv na lastna in življenja drugih imajo odločitve, ki jih sprejmemo.  Še tako majhna stvar je lahko na koncu ključna. Navkljub nekoliko predvidljivi zgodbi pa film ne odtava iz zastavljenih smernic. Nenehni zapleti, številne stranske zgodbe in kopica posrečenih šal, začinjenih s prvinskim irskim humorjem, skupaj ustvarjajo koherentno celoto, ki poskrbi, da film navkljub vmesnim zdrsom ne iztiri, ampak ohrani gledalčevo pozornost vse do zadnje sekunde. Kajti zgodba navkljub omenjeni predvidljivosti še zmeraj premore tisto, recimo temu pripovedno dostojanstvo, nekakšno celovito komičnost, če želite, zaradi katere je gledalec »prisiljen«, da si ogleda film brez preskakovanj.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *