screen-shot-2018-09-15-at-3-34-14-pm

Ladyworld (2019)

Svet prizadane neimenovana ekološka katastrofa, zaznamovana s serijo močnih potresov. Sredi tega v filmih že večkrat videnega scenarija se znajde skupina osmih najstnic, ki so prejšnji večer praznovale rojstni dan ene od njih. Vendar ob nastopu jutra časa za veselje ni na pretek; najprej se jim izpraznijo mobilni telefoni, potem začne naglo primanjkovati hrane in pijače, o starših ali komurkoli, ki bi jim lahko pomagal, pa ni ne duha ne sluha. Edino, kar jih ves čas preganja, je strah pred nevidnim “možem”, ki naj bi prežal nanje z namenom, da bi jih spolno zlorabil. Tekom čakanja na rešitev se dekleta začnejo spuščati v sprva verbalne, proti koncu pa v vse bolj nasilne obračune, ki v njih prebudijo najtemnejše predele osebnosti.

Povezana slika

Ladyworld je režijski prvenec razmeroma neznane Amande Kramer in predstavlja svojevrstno interpretacijo klasičnega romana Gospodar muh, le da tokrat v ospredju niso sprva prestrašeni otroci, ki obtičijo na zapuščenem otoku, ampak vsega naveličane in z nizko samopodobo zaznamovane najstnice. In četudi Gospodar muh vsebuje zelo veliko simbolike, jo Kramerjeva v svojem filmu ponese na še višjo raven ter ustvari zgodbo, katero je moč razumeti iz strogo simboličnega vidika. Ladyworld ohrani zgolj drobtinico realizma, povečini pa je bizaren, surrealen in skorajda abstrakten, film pa vnaša tudi elemente gledališča oz. “lynchovske” antične tragedije. Kramerjeva je v svojem stilu in načinu pripovedovanja zgodbe brezkompromisna in eksperimentalna. Nekaterim gledalcem bo takšen pristop zelo ugajal, spet druge pa bo odbijal, kar je tudi najbolj “problematični” del filma.

Povezana slika

Navkljub vsem abstraktnosti in eksperimentalnosti pa se film nevarno približa realnosti položaja mladih deklet v sodobnem svetu, kjer jim samopodobo krepijo zgolj površinski komplimenti njihovih vrstnikov. S tem, ko junakinje obtičijo v svetu, kjer ni moških, zgodba zavije v feministične vode in si zastavlja provokativno vprašanje, če moški in ženske drug drugega sploh potrebujemo ali pa samo sami sebi res dovolj. A osrednji motiv filma še vedno ostane strah mnogih mladih ljudi; strah pred odraščanjem. Najstnice v omenjeni zgodbi sicer skušajo biti odrasle, vendar pa kmalu spoznajo, da same še niso pripravljene sprejemati odgovornosti in da še vedno računajo na starševsko zaščito. Ker te ni več, med njimi izbruhnejo konflikti in sčasoma tudi nasilje kot zasilni izhod v brezupni situaciji.

Povezana slika

Ladyworld je nedvomno eden najbolj bizarnih, zahtevnih in unikatnih produktov letošnje sedme umetnosti. Četudi se loteva že večkrat videnih tem kot so najstniška tesnoba, strah pred odraščanjem ter odnosi med fanti in dekleti, je s svojim unikatnim pripovednim tokom ter brezkompromisno umetniško držo prava poslastica za tiste, ki bi radi od filma vzeli več kot le brezskrbno zabavo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *