c2ca244c414dc20358558e1a539a477f-700

Why so serious, DC?

Sodeč po prvih odzivih na težko pričakovani film Todda Phillipsa o najbolj ikoničnem stripovskem zlikovcu Jokerju, se zdi, da je znamka DC po mnogih majavih uspehih ter nerodnih menjavah tona posameznih filmov (še posebej v zadnjih letih) uspela zadeti v polno in morebiti tudi odkrila svojo formulo uspeha. Če smo popolnoma objektivni, se je DC znamka po izteku Nolanove trilogije o Batmanu znašla v težavah oz. je pri občinstvu in kritikih naletela na precej mešane in neodločne odzive. Medtem, ko je konkurenčni studio Marvel po ansambelskem filmu The Avengers uspel izoblikovati svojo recept za uspeh in na svojo stran pridobival vse več oboževalcev, je DC nehote postal drugoligaš oz. ekipa, ki je morala na vsak način prehiteti nasprotnika.

Rezultat iskanja slik za man of steelZačetek ni bil obetaven; mračna reimaginacija ikoničnega Supermana v filmu Man of Steel (2013) je pustila več gledalcev zmedenih kot navdušenih, še posebej zaradi drastičnega odmika od vsem poznane podobe optimističnega, dobrosrčnega in moralno neoporočenega nosilca upanja. “Novi” Superman je bil konflikten, bistveno bolj nasilen, s svojimi dejanji pa je večkrat storil več škode kot koristi (npr. ko je v zaključnem spopadu uničil skoraj polovico mesta in za seboj pustil ogromno žrtev). Ta duhovna preobrazba je bila smiselna, še posebej, ker je sedem let pred tem Bryan Singer posnel različico Supermana, ki je bil bolj zvest duhu originala iz leta 1978, vendar pa je bil mlačno sprejet in finančno zgolj povprečno uspešen. Povrhu tega pa je DC v Nolanovi resnobni trilogiji o Batmanu odkril zmagovalno formulo. Man of Steel sicer ni bil finančna polomija, vendar pa hkrati ni postal megalomanski hit, katerega je DC želel ustvariti.

Rezultat iskanja slik za suicide squad

Temu je sledilo skoraj tri leta trajajoče obdobje popolnega zatišja, ki pa ga je premeteno izkoristil Marvel s skoraj industrijskim nizanjem superherojskih filmov (po trije na leto) in do leta 2016, ko se je DC pripravljal na kontraudarec s filmom Batman V Superman: Dawn of Justice, je konkurenca že močno ogradila svoje obrambne zidove. Z drugimi besedami; DC je imel pred seboj težkega nasprotnika. Žal je BvS bil kritiško raztrgan, občinstvo pa je bilo znova razdeljeno in povečini zmedeno, nekateri pa so v DC – jevem prizadevanju, da bi lansiralo Marvelu podobno superherojsko vesolje, videli neuspešno imitiranje konkurence. Ena od vidnejših kritik filma BvS je bil preveč temačen ton, zato je DC skušal popraviti vtis z naslednjim filmom Suicide Squad, ki je bil sprva zamišljen kot mračnjaški triler z elementi črne komedije, vendar je studio v zadnjem trenutku ukazal temeljito prenovo materiala v nekaj bolj zabavnega in vedrejšega. Rezultat tega je bil sicer komercialno uspešen, toda v očeh mnogih vsebinsko ubožen, nekonsistenten in nemarno spacan izdelek, ki niti približno ni zadovoljil visokih pričakovanj.

Rezultat iskanja slik za AQUAMAN

Podobna zgodba se je ponovila s finančno polomijo Justice League, ki jo je režiser Zack Snyder tik pred koncem snemanja zapustil zaradi družinske tragedije, njegovo delo pa je dokončal Joss Whedon, ki je bil – milo rečeno – katastrofalna zamenjava za Snyderja, še posebej zato, ker gre za dva režiserja, ki delata na popolnoma samosvoje načine, ki ne morejo skupaj tvoriti nekaj kohernetnega. Rezultat tega je bila filmska zmešnjava, ki so ji kritiki sicer pripeli boljše ocene, medtem ko je občinstvo film (najverjetneje zaradi medlih ocen) ignoriralo in pripeljalo do izredno nizkega zaslužka. Filmi o posameznih herojih kot so Wonder Woman, Aquaman in Shazam so bili tako kritiško kot finančno bolj uspešni in na tem mestu se velja vprašati, zakaj. Odgovor na to vprašanje se skriva v opažanju, da so DC – jevi najbolj uspešni filmi tisti, ki delujejo zunaj povezanega superherojskega vesolja in so zastavljeni kot povsem samostojne zgodbe. Podobna usoda (če ne še boljša) čakat tudi film Joker, ki ga celo razglašajo za resnega oskarjevskega kandidata.

Rezultat iskanja slik za justice league

Razlogov, zakaj je DC v zadnjih nekaj letih imel toliko težav z iskanjem uspeha pri kritikih in občinstvih, je veliko, zato bom naštel zgolj najbolj očitne. Prvi je ta, da je studio WB za DC projekte najemal režiserje kot sta Zack Snyder in David Ayer in jim stalno dihal za ovratnik, s tem pa tudi onemogočal kreativno svobodo. Četudi se v krogih oboževalcev superherojskih filmov Snyderja vedno označuje za glavnega krivca, da je DC pristal med drugoligaši, v resnici temu ni tako. Snyder je želel predstaviti svojo vizijo ikoničnih DC herojev, studio pa mu je neprestano rezal filme (tako BvS kot Justice League sta bili žrtvi tega ravnanja), še krajšo pa je potegnil Ayer, kateremu so film Suicide Squad popolnoma spremenili in dobesedno razmesarili na koščke. In če studio najame režiserje, katerim ne zaupa oz. jim ne stoji ob strani, tudi če v prvo ne prinesejo milijarde dolarjev v blagajne, je mesebojno sodelovanje obsojeno na propad.

Rezultat iskanja slik za joker 2019Uspeh prihajajočega filma Joker pa bo morebiti narekoval novo formulo uspeha za DC; da bi se ta posvečal snemanju povsem samostojnih filmov iz omenjenega stripovskega imperija, v katere bi vložili manj denarja (Joker je recimo stal 55 milijonov dolarjev) in več pozornosti namenili vsebini in likom, poleg tega pa se ne bi smel sramovati svoje temačnosti, če seveda ta sovpada z duhom posameznega filma (Shazam bi moral vedno ostati bolj lahkoten). DC lahko v naslednjih letih s pametnimi potezami preseže konkurenčni Marvel, kateremu režim imperija Disney narekuje lahkotno vsebino in varno sledenje zahtevam občinstva. S tem sicer ni nič narobe, toda DC lahko v tem primeru prinese mnogo svežine v žanr superherojskih filmov; namesto grandioznih spektaklov, ki so vsebinsko vpeti v ducat preteklih filmov in jim zato povprečni gledalec le s težavo sledi, lahko DC posname ducat samostojnih filmov, ki lahko postanejo bolj temačni in umazani, saj jih cenzorske oznake ne omejujejo.

Rezultat iskanja slik za JOKER 2019 DANCING

The Joker je film, s katerim DC tvega mnogo več, kot se zdi na prvi pogled; v času, ko kinodvoranam dominirajo lahkotni, z eksplozijami in posebnimi učinki nabildane fast-food superherojske akcije, se od nekje pojavi “majhen” film, ki se zanaša izključno na zgodbe in njene like, vse skupaj pa je obarvano z izredno temačni in depresivnim tonom, pri tem pa lahko postane tudi velikanska finančna uspešnica. Naslednji meseci bodo za prihodnost stripovskih / superherojskih filmov še kako odločilni; če Joker ne bo našel pot do občinstva (kritiki mu bodo najverjetneje naklonjeni), bo DC znova pristal v drugi ligi, z njim pa tudi upanje, da bomo v prihodnosti deležni več temačnih stripovskih filmov.

Rezultat iskanja slik za joker 2019

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *