breakingbadmovie_getty_ringer-0

El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Kriminalna nadaljevanka Breaking Bad je že zdavnaj presegla status še enega televizijskega produkta in postala globalni popkulturni fenomen. Hkrati gre za eno redkih nadaljevank, ki je skozi pet sezon uspela ohraniti zadovoljiv nivo kvalitete in težko bi rekli, da je na vsebinski ravni kadarkoli šepala do te mere, da bi se ustrelila v koleno. Zgodba o sramežljivem in zdolgočasenem srednješolskem učitelju kemije Walterju Whitu (Bryan Cranston), ki zaradi življenjskih okoliščin postane zloglasni preprodajalec mamil z vzdevkom Heisenberg, je vsaj na prvi pogled rahlo absurdna, vendar jo je nadaljevanka predstavila na tako prepričljiv, nesentimentalen in brezkompromisen način, da se je gledalec na več mestih vprašal, če bi dejanja glavnega junaka moral poveličevati ali obsojati.

Rezultat iskanja slik za el camino jesse

Četudi je nadaljevanka ob koncu 5. sezone gledalce pripeljala do zadovoljivega zaključka, je eno vprašanje vseeno obviselo v zraku: usoda Walterjevega “poslovnega” partnerja in nekdanjega učenca Jesseja Pinkmana (Aaron Paul). Na to dilemo odgovori celovečerni film El Camino: A Breaking Bad Movie, ki gledalca po več kot šestih letih znova vrne na kraj zločina; Jesse se zaradi dogodkov v zadnji epizodi znajde na begu pred zakonom ter preprodajalci mamil, njegova edina želja pa je, da bi uspel pobegniti iz države in nekje drugje začeti novo življenje. El Camino ni film, ki zgolj nadaljuje zgodbo nadaljevanke, ampak se v prvi vrsti posveča njenemu drugemu najbolj popularnemu liku, Jesseju Pinkmanu, kateremu želi nakloniti dostojno slovo in smiseln zaključek njegove usode.

Film zvesto sledi duhu nadaljevanke, čeprav je humor tokrat potisnjen nekoliko v ozadje, kar pa je razumljivo, saj je tudi sama zgodba bolj mračna, nasilna in skorajda elegična. Gledalci s težkim srcem spremljajo Jesseja, ki poskuša ubežati ne zgolj policiji in kriminalcem, ampak tudi lastni preteklosti in mnogim grehom (za nekatere je bil kriv tudi njegov “mentor” Walter White). Aaron Paul se znova izkaže v vlogi Pinkmana, ki je tekom nadaljevanke osebnostno dozorel in na več mestih v filmu se zdi, da ni več tako impulziven in histeričen kot nekoč. Nasploh je El Camino več kot zadovoljiv dodatek k nadaljevanki, ki bo zadovoljil predvsem tiste oboževalce, ki so se pritoževali, da je Jessejeva usoda po zaključku serije bila prenaglo zaključena.

Povezana slika

Ključno vprašanje pa je to, če film deluje kot samostojni celovečerec ali zgolj podaljšana epizoda nadaljevanke. Kar se tega tiče, je El Camino uspešen zgolj napol; zgodba res pripelje Jesseja do več kot prisluženega epiloga, toda hkrati ne ponudi nobenih novih pogledov na okvirno zgodbo nadaljevanke. Film je napolnjen s flashbacki, ki pa lahko bili brez težav izrezani, saj znotraj njih ne izvemo ničesar oprejemljivega ali pa vsaj pogojno zanimivega. Tudi “cameo” nastop Walterja Whita je sicer prisrčen in čustven, toda hkrati namenjen zgolj ponavljajočemu poudarjanju, da skuša Walter odigrati vlogo “izgubljenemu” Jesseju. Ta del njunega odnosa je bil pošteno raziskan že v nadaljevanki, zato vnovično mežikanje gledalcu ni potrebno. Med večje pomanjkljivosti bi lahko uvrstili še to, da je film rahlo predolg, še posebej prva polovica se pošteno vleče in na več mestih se bo gledalec vprašal, kam točno bi zgodba rada krenila.

Rezultat iskanja slik za el camino jesse

El Camino: A Breaking Bad Movie je napet, ganljiv in dostojen poklon liku Jesseja Pinkmana, za katerega se zdi, da je po dolgotrajnem obdobju nasilja, smrti in psihičnega mučenja končno uspel najti mir. Težko bi rekli, da je film izredno pomemben dodatek k nadaljevanki, toda vseeno ponudi dovolj, da se bodo njeni oboževalci še zadnjič spustili v svet posebne vrste kuhanja.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *