mv5bmgnjotnmngitytzkys00otjjlwjln2qtzgy5mmyzymizmdjmxkeyxkfqcgdeqxvyndg4njy5otq-_v1_sy1000_cr0013321000_al_

Derry Girls – 1. sezona (2018)

Eno najstarejših redno poseljenih mest na irskem otoku, ki sliši na ime Derry (oziroma Londonderry), je bilo tekom različnih zgodovinskih obdobij zaradi svoje geografske lege izpostavljeno številnim konfliktom. Kajti večni konflikt med katoliki in protestanti ni nikoli povsem zamrl. Nazadnje se je slednji pojavil v obliki obdobja nasilja, imenovanega The Troubles, ki je trajalo od poznih šestdesetih do leta 1998. Do podpisa tako imenovanega belfastskega sporazuma.

Image result for derry girls season 1

V britanski komični nanizanki Derry Girls, ki jo je napisala Lisa McGee, režiral pa Michael Lennox, lahko spremljamo prigode mladenk Erin (Saoirse-Monica Jackson), Orle (Louisa Harland), Clare (Nicola Coughlan) in Michelle (Jamie-Lee O’Donnell) ter fanta Jamesa (Dylan Llewellyn), ki skupaj obiskujejo lokalno dekliško šolo. Razlog? Razmere so preveč nevarne, da bi zadnji hodil na »pravo« šolo. In da razmere zaradi trenutnega geopolitičnega stanje ne bi mogle biti še bolj kaotične, je tukaj še puberteta. Prvi stiki s spolnostjo in vprašanja, povezana s samopodobo.

Image result for derry girls season 1

Serija se potopi v svet brezkompromisnega humorja, ki dokazuje, da je človek tisti, ki odloča o svojem obstoju. Če na kraj, prepojen z bedo in omejenimi, če ne že pičlimi možnostmi za uspeh, pogledaš šaljivo, stvari niso tako črne. Morda celo znosne. Nekaj v smislu, kar te ne pokonča, te ne le okrepi, ampak hkrati ustvari tudi bolan smisel za humor; kot je nekoč zapisal nekdo.

Čeprav skuša serija s svojim konceptom nekako ujeti val, ki ga je pred njo sprožil uspeh filma Young Offenders, gre pri tej za samostojno zgodbo, ki je filmu skupna le s svojo socialno komponento. Prikazuje skupino posameznikov iz nižjih slojev družbe in skromnih okolij, ki skuša – preprosto rečeno – preživeti. In pri tem (z izjemo humorja) ne izpade temačno.

Image result for derry girls season 1

Morda se zdi obravnavano okolje v primerjavi z domačim na prvo žogo nekoliko drugačno. Morda celo preveč tuje. A razlike niti niso tako velike, kot se zdi. Kajti (kvazi) iznajdljivi posamezniki, ki skušajo preživeti, pri tem pa poskrbijo za celo kopico smeha, so prisotni skoraj povsod. V vseh kulturah, kjer je prisotna razslojenost. Naj bodo to domači junaki serije in filma Pr’ Hostar, nekoliko starejše stvaritve Tu pa tam, liki iz filma How High ali kaj četrtega. Dokler bodo obstajale razlike med sloji, bo obstajal tudi humor; morda še zadnje neškodljivo sredstvo, s katerim lahko vsaj delno odmislimo ali si znova osmislimo težave naših vsakdanov.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *