liffe-30-2

Nagrajenci 30. Ljubljanskega mednarodnega festivala LIFFE

Vodomec

Nagrada režiserju najboljšega filma iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, d.d.

Mednarodna žirija: Alexander Horwath, Labina Mitevska, Sonja Prosenc

Žirija je glavno festivalsko nagrado vodomec soglasno dodelila filmu:

Prekla / Beanpole (Režija: Kantemir Balagov)

Obrazložitev: Film občinstvu živo približa zgodovinsko obdobje, leningrajsko zimo 1945/46, ob hkratnem popolnem obvladovanju sodobnega filmskega jezika. Tako filmska tematika, liki, prefinjena psihologija kot tudi pripovedne in vizualne strategije učinkovito nagovarjajo sodobno občinstvo.

 Image result for festival liffe ljubljana

Vodomec – posebna omemba 1

Angelo / Angelo

Režija: Markus Schleinzer

Obrazložitev: Film oblikuje biografijo zgodovinske osebe ter se ob tem učinkovito izogiba konvencionalnim pristopom k žanru skozi edinstveno in drzno režijsko videnje dobe razsvetljenstva.

Vodomec – posebna omemba 2

Lara / Lara

Režija: Jan Ole Gerster

Obrazložitev: Scenarist Blaž Kutin skozi precizen scenarij konstruira in analizira antipatično junakinjo, ji ostane zvest, hkrati pa gledalca na koncu pripelje do točke, na kateri je sposoben junakinjo videti z drugačnimi očmi.

Nagrada za najboljši kratki film (Žirija: Ivan Bakrač, Andraž Jerič, Marina Kožul)

Lani, ko je vlak šel mimo / Last year When the Train Passed By

Režija: Pang-Chuan Huang

Obrazložitev: S fotografiranjem hiš ob železniški progi in obiskovanjem njihovih prebivalcev leto zatem nam avtor predstavi sentimentalno potovanje v spomin. To poetično dokumentaristično raziskovanje, nastalo iz potovalne radovednosti, je nostalgičen prispevek k ustavljanju časa, ki ga omogoča uporaba fotografskega aparata. Za medijsko dojemljiv prikaz delca življenja na tajvanskem podeželju nagrado podeljujemo filmu Lani, ko je vlak šel mimo avtorja Pang-Chuan Huanga.

Kratki film – posebna omemba

Božično darilo / The Cristmas Gift

Režija: Bogdan Muresanu

Obrazložitev: Močan strah pred vladajočim režimom poznajo le tisti, ki so ga izkusili. Z uporabo otroške naivnosti kot prizme razumevanja pomembnega zgodovinskega dogajanja avtor skozi precizne dialoge in duhovitost ter prepričljivo igro uspešno prenaša ta strah na kar najširše občinstvo. Posebno priznanje žirije podeljujemo filmu Božično darilo režiserja Bogdana Muresanuja.

Image result for festival liffe ljubljana

Nagrada FIPRESCI

Nagrado podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev.

Mednarodna žirija: Bernard Besserglik, Francija; Dina Pokrajac, Hrvaška; Sanja Struna, Slovenija

Monos / Monos

Režija: Alejandro Landes

Obrazložitev: Z odsevanjem Gospodarja muh Williama Goldinga ter utrinki, ki spominjajo na filma Apokalipsa zdaj in Aguirre, srd božji, preneseni v sodobni kontekst gverilskega bojevanja v Kolumbiji, film fantastično upodobi padec v norost in strašljiv vpogled v vojne grozote, v kombinaciji z izjemno igralsko zasedbo in vrtoglavo, na trenutke nadrealistično fotografijo. Težko ga je umestiti; je nepredvidljiv, neobrzdan, popolnoma izviren in nekoliko nor: Monos režiserja Alejandra Landesa je žirijo FIPRESCI v celoti prepričal, da si resnično zasluži nagrado Mednarodnega združenja filmskih kritikov.

Zmaj – nagrada občinstva

Občinstvo je z glasovanjem izbiralo svojega favorita, ki prejme nagrado zmaj.

Med 23 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,64, prejel film

Vsak dan je dober dan / Every Day a Good Day

Režija: Tatsushi Ohmori

Image result for festival liffe ljubljana

Nagrada žirije Art kino mreže Slovenije

Žirija: dr. Anja Bajda, Tim Božič in Staš Stermecki

Ema / Ema

Režija: Pablo Larrain

Obrazložitev: Žirija je film prepoznala kot izdelek z močnim avtorskim podpisom, estetsko dovršen in svojstven, vizualno in čutno bogat, marsikdaj vsebinsko in estetsko drzen, teatralen in nazadnje celostno prepričljiv.

Film Ema odlikujejo vizualno bogati prizori, dogajanje pulzira v ritmu glasbe Nicolasa Jaara, skozi gibe glavne protagnistke Eme in v utripu razvoja njenega notranjega sveta.

Kot veliko odliko žirija prepoznava tudi igro Mariane Di Girolamo, ki upodobi Emo, ter vsebinsko zaokrožen, celovit scenarij Guillerma Calderóna in Alejandra Morena, ki kljub razvoju osrednje teme odpira prostor duhovitosti in nepričakovanim preobratom, kombinacija vsega pa je ekstatično filmsko popotovanje, ki ga nadvse priporočamo v ogled.

Nagrada mladinske žirije Kinotrip

Žirija: Uma Hajsinger, Iva Katušin, Nika Oblak, Eva Palčič, Nina Škerlep

Medtem ko vas ni bilo / Sorry We Missed You

Režija: Ken Loach

Obrazložitev: Kinotripovo nagrado mladinske žirije podeljujemo filmu, ki nas je pretresel s svojo socialno občutljivostjo in močno družbenokritično noto ter se nas dotaknil s svojo človečnostjo. Film govori o problemih, s katerimi se soočajo številne družine danes in kar nas, mlade, na trgu dela čaka jutri, če kolesja izkoriščanja ne bomo ustavili. Nagrado tako prejeme film z močnim neposrednim sporočilom, ki mu je treba prisluhniti – to je film Medtem ko vas ni bilo.

Image result for festival liffe ljubljana

Liffe v številkah

Na Liffu je bilo na ogled 96 celovečernih in 25 kratkih filmov iz 54 držav: Albanija, Argentina, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Čile, Danska, Estonija, Etiopija, Finska, Francija, Grčija, Gvatemala, Hrvaška, Indija, Islandija, Italija, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Kazahstan, Kitajska, Kolumbija, Kosovo, Kuba, Latvija, Luksemburg, Madžarska, Mehika, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Palestina, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovenija, Sovjetska zveza, Srbija, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Urugvaj, Velika Britanija, ZDA.

Prikazani so bili na 282 projekcijah, od tega 20 v Mariboru, 5 v Celju in 5 v Novem mestu.

53 projekcij je bilo razprodanih, izdanih je bilo več kot 46.000 vstopnic.

Festival je obiskalo 50 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij, iz držav: Avstrija, Brazilija, Črna gora, Danska, Francija, Hrvaška, Severna Makedonija, Mehika, Nemčija, Poljska, Romunija, Slovenija, Kuba, Srbija, ZDA, Italija, Madžarska, Bolgarija, Tajvan.

Po projekcijah filmov je bilo 34 pogovorov s filmskimi ustvarjalci.

Med Liffom so obiskovalci v festivalskem središču Cankarjevega doma pojedli tono jabolk.

 

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *