870ac450-d958-11e9-afdf-587549c2dca5

Knives Out (2019)

Rian Johnson spada med tiste nepredvidljive avtorje, katerega filmi so kot izleti v neznano in kjer te na vsakem koraku čaka presenečenje. Spomnimo se samo kriminalke Brick, v kateri je retoriko filmov noir cepil z najstniško dramo o odraščanju. Ali pa ZF trilerja Looper, kjer sta mlajši in starejši Bruce Willis lovila samega sebe. Večina pa se ga spomni po filmu The Last Jedi, osmem nadaljevanju franšize Star Wars, ki je močno razdelilo dotedaj precej složno fanovsko bazo. Letos se Johnson “vrača” h koreninam s staromodno kriminalno uganko Knives Out, kjer je v ospredje postavljena patriarhalna družina Thrombey, na čelu katere je ostareli pisec uspešnih kriminalk Harlan. Ko ga nekega jutra najdejo mrtvega, se med člani družine začne boj za bogato dediščino, v dogajanje pa še poseže zasebni detektiv Benoit Blanc, ki je prepričan, da je bil Harlan umorjen.

Rezultat iskanja slik za knives out 2019

Knives Out je zamišljen kot poklon klasičnim kriminalnim romanom Agate Christie, kjer se zgodi umor, katerega mora razrešiti premeten detektiv z dolgim seznamom osumljencev. Edina vidnejša razlika je ta, da Johnson znotraj žanra izpostavi mnoge satirične elemente in pikre politične komentarje na trenutno svetovno dogajanje s poudarkom na migrantski krizi in vzponu desničarskega ekstremizma. In kot je moč pričakovati, je film zaznamovan z odličnim igralskim ansamblom veteranov kot so Michael Shannon, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, Don Johnson in Christopher Plummer, ki ne razočara; prizori pikrega medsebojnega obračunavanja med oportunističnimi in z vsemi žavbami namazanih članov družine Thrombey predstavljajo pravi užitek za gledalca in v filmu vnesejo mnogo elementov prefinjene črne komedije, kjer postane hudobija strašansko privlačna.

Povezana slika

A zunaj tega in nekaterih zabavnih trenutkov je Knives Out precejšnje filmsko razočaranje. Ne da bi bil film slab, le zdi se, da je za tako drznega filmarja, kot je Rian Johnson, preveč “varen”, formulaičen in celo dolgočasen. Že sam okvirni zaplet o preiskavi umora glavarja premožne družine predstavlja enega od največjih žanrskih klišejev, kar pa ne bi bilo moteče, če bi Johnson vanj vnesel kakšno svežino in se celo poigral z ustaljeno formulo. Tega žal ne stori; Knives Out postreže z nekaj zanimivi vsebinski zasuki, vendar pa bi glede na dani potencial pričakovali nekaj, kar bi ostalo v trajnejšem spominu. Še posebej moteče je to, da film večino pozornosti ne usmerja v svoj zavidljivi igralski ansambel, ampak v lik bivše služkinje Marte, sicer priseljenke z Ekvadorja, ki je bila Harlanova močna zaupnica. Za  razliko od ostalih likov je Marta precej enodimezionalna in dolgočasna oseba s statusom dežurne svetnice.

Rezultat iskanja slik za knives out 2019

Nasploh pa je glavna težava filma ta, da ni tako premeten, kot skuša prepričati gledalca. Johnson skuša biti zbadljiv in s satiro zarezati v gnilobo ameriške družbe, vendar je večina političnih komentarjev izredno površinskih in vse prej kot provokativnih, pogosto pa tudi ne igrajo neke pomembnejše vloge znotraj okvirne zgodbe. To, da smo gledalci na vsake toliko časa deležni nekajminutnega prepira med družinskimi člani glede migrantske krize, preprosto ni dovolj dober razlog, da bi Knives Out sploh zadišal po satiri. Kot da bi Johnson rad nekaj povedal, vendar si nikoli ne pride do tega, kaj naj bi to sploh bilo. To pomanjkanje fokusa upočasni samo dogajanje in posledično tudi lov na morilca izgubi na ostrini in privlačnosti. In tudi ko je ta razkrit, se gledalec vpraša: “Koga briga?” 


Drugo mnenje: Knives Out je klasični misterij v slogu televizijske serije Murder She Wrote (1984 – 1996) ali filma Clue (1985), morda celo na nivoju stvaritve francoskega režiserja Françoisa Ozona 8 femmes (2002); vsekakor kratkočasen celovečerec z odlično igralsko zasedbo, od katere vsak posameznik odigra svojo malo vlogo in s tem pripomore h kompleksni večji morilsko-spletkarski sliki. Kljub mnogim pop-kulturnim referencam pa film ostane svež v svoji pripovednosti, ki je tako kriminalka kot ugankarska in humorna pripoved. Dokaj tipična ‘whodunnit’ zgodba, a jo reši premeten scenarij, ki pa terja svoj davek – in ta je faktor verjetnosti. Prekleto veliko se “poklopi”, zaplete in razplete, medtem ko so govori sicer briljantnega Daniela Craiga v vlogi glavnega detektiva Benoita Blanca vse bolj podobni sodiščni drami. Nekateri recenzisti v celotni aferi vidijo kritiko ameriške družbe, ki jo na papirju predstavlja hiša pokojnega, medtem ko dogajanje znotraj le-te spremljamo skozi oči priseljenke. Premisleka vredna ideja, ki pa ne vpliva na doživetje; Knives Out je imeniten zločin, ni pa popoln. – 7/10*

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za knives out 2019

Redkokdaj smo priča filmu s tako močnim potencialom, ki pa ostane tako močno neizkoriščen, da je že kar patetično. Namesto zbadljive satirične kriminalke, ki bi se igrala za žanrskimi pravili in jih postavil na glavo smo deležni precej rutinske zabave, ki zasije zgolj v nekaterih trenutkih, kot celota pa bolj kot napetost zbuja dolgočasje. Knives Out ni slab film, je pa toliko bolj slab film za takšnega režiserja, kot je Rian Johnson.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *