5c8d530038c07d0458a3f472_disco-pigs-2001c

Disco Pigs (2001)

Režiserski prvenec Kirsten Sheridan je nastal na podlagi scenarija, pod katerega se je podpisal Enda Walsh (Once in Lazarus), ki je ustvaril tudi dramsko besedilo iz leta 1996, na podlagi katerega je film pravzaprav nastal. Za tekst je avtor leta 1997 osvojil nagrado Georgea Devina in nagrado Stewarta Parkerja. Iz ekipe ustvarjalcev velja izpostaviti tudi Eda Guineyja, ki je prevzel mesto producenta in dvojec Gavin Friday-Maurice Seezer, ki je poskrbel za glasbeno plat projekta.

Cillian Murphy in Disco Pigs (2001)

V filmu lahko spremljamo odnos Darrena (Cillian Murphy) in Sinead (Elaine Cassidy) oziroma “Piga” in “Runt”, kot se kličeta. Življenji dveh najstnikov, ki sta se sočasno rodila v isti bolnišnici in ki nenehno tičita skupaj, posledično pa postajata vedno bolj povezana. Vedno bolj odtujena od sveta, ki ju obdaja. Njuno druženje ju namreč spreminja v nekakšna sociopata, ki jima je mar zgolj za lastne potrebe.

V posameznika, ki svet okoli njiju dojemata le kot vir sredstev za potešitev lastnih potreb. Prijateljska vez se začne krhati, ko “Runt” začne gojiti čustva do kolega Markyja (Darren Healy). Stvari se začno še dodatno komplicirati, ko jo Marky poljubi in pri protagonistki sproži val nejasnih občutkov. Nič manj zmeden ni niti “Pig”.

Image result for disco pigs movie

Film predstavlja simpatično roganje mladostniškim tegobam, kot sta ljubezen in odraščanje. Ko posamezniki odkrivajo svoje vloge. Se borijo za svoj prostor pod soncem, kot pravijo. Kajti “Pig” in “Runt” predstavljata lika, ob katerih bo skoraj vsak našel nekaj znanega. Morda celo avtobiografskega. Nekaj, ob čemer bo lahko rekel: “No, pa le nisem edini”. Poleg komičnega dela vsebuje filmski izdelek tudi izrazito družbenokritično komponento. Prikaže odnos družbe do posameznikov, ki v negativnem smislu odstopajo od povprečja. Predvsem tistih, ki prihajajo iz neurejenih družbenih okolij, zaradi česa ti ne morejo uporabiti vseh možnosti, s katerimi bi si lahko olajšali življenje.

Disco Pigs

Nekaj besed je nujno nameniti tudi igralski zasedbi. Predvsem vsestranskemu Cillianu Murphyju, ki je z objavo izdelka, kar se tiče dolgometražnih filmov, doživel svoj ognjeni krst. Svoj premierni nastop, ki mu je odprl vrata do nadaljnjih projektov, saj je s filmom začel ustvarjati vrsto vloge, ki jo je igral tudi v kasnejših filmih. V filmih kova Red Eye (2005), Breakfast on Pluto (2005) ali filmski seriji o Batmanu, pod katero se je podpisal Christopher Nolan. Nekaj besed si zasluži še Elaine Cassidy, ki se je v prihajajočih letih osredotočila predvsem na male ekrane, kajti tudi slednja je s svojim igranjem postavila visok standard, po katerem bi se lahko zgledovalo veliko začetnikov.

Film Disco Pigs predstavlja “nujno gledanje” za vse oboževalce Cilliana Murphyja, ki bi se radi seznanili z njegovimi manj znanimi vlogami in tiste, ki si želite nekaj drugačnega.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *