1_pp9vwdu0mh7yf8ads11ojg

Dolittle (2020)

Dolittle spada v kategorijo tistih filmov, ki nastanejo iz gole radovednosti hollywoodskih kravatarjev, če jim lahko uspe iz mrtvila obuditi pozabljeno blagovno znamko in z njo na hitro zaslužiti. Na tak način sta nastala najnovejši del Terminatorja kot tudi vnovični zagon filma, ki temelji na seriji Charlie’s Angels… in samo enkrat lahko ugibate, kako sta se odrezala v kinematografih. Oba sta postala ena od večjih finančnih polomov, občinstvo pa je dalo studijskim “mislecem” jasno vedeti, naj ne mečejo denarja skozi okno za filme, katerih obstoj nikogar ne zanima. Žal pa je odveč pričakovati, da se katerega studia prijela pamet in zato je napočil čas, da se znova obudi priljubljenega živalskega zdravnika dr. Dolittla, ker… no, ker. Lahko bi si izmišljevali številne razloge, da je zdravnik, ki komunicira z živalmi, znova med nami, ampak je jasno, da je tu, ker potrebuje vaš denar.

Rezultat iskanja slik za dolittle 2020

A če se za hip prelevimo v kožo naivnega potrošnika filmske zabave, bi si upali trditi, da je film vsaj na začetku dajal upanje, da ne bo popolna zguba časa. Glavno vlogo je prevzel Robert Downey Jr., ki ga lahko upravičeno štejemo med enega največjih filmskih zvezdnikov ta hip, glasove živali pa so med drugim posvojili prvoligaši kot so Octavia Spencer, Rami Malek, Marion Cotillard in John Cena, v stranskih vlogah pa se pojavita celo Michael Sheen in Antonio Banderas. A prva resnejša skrb je bila izbira režiserja Stephena Gangana, ki je pred tem spisal scenarij za oskarjevsko kriminalno dramo Traffic ter režiral politični triler Syriana. Recimo temu, da je bil Gangan precej bizarna izbira režiserja za takšen projekt, poročila o slabih testnih prikazovanjih in dragih vnovičnih snemanjih, ki so stroške filma ponesli na astronomskih 175 milijonov dolarjev, pa so tudi pri tistih, ki so v pričujoči film polagali upanje, začela prebujati močne dvome v uspešnost projekta.

Rezultat iskanja slik za dolittle 2020

Na tem mestu bi moral napisati, da so bile vse skrbi odveč, vendar temu žal ni tako; Dolittle je navkljub januarskemu izidu resen kandidat za najslabši film letošnjega leta. Gre za dolgočasno, duhamorno, vsebinsko nerazvito, kronično nezabavno, generično in slabo odigrano filmsko katastrofo, ob katerih se lahko zgolj čudimo, kam točno je bilo zmetanih tistih 175 milijonov proračuna, glede na to, da je film tudi s tehnične plati daleč od presežka, ki bi ga za ta denar pričakovali. Vizualno je izdelek zelo povprečen, posebni učinki kilavi, računalniški izgled živali neprepričljiv, da o zmedeni montaži, ki so ji celo prehodi med posameznimi kadri tuji, niti ne govorimo.

Zgodba in liki jo odnesejo še toliko slabše; naslovni junak je še najbolj razvit, čeprav zna mnoge odvrniti njegov naglas, ki obtiči nekje med britanskim in škotskim, le da se ne more odločiti, kaj točno bi rad bil. Preostali liki zgolj obstajajo in so potisnjeni v zgodbo zato, da jo poganjajo naprej, medtem ko so njihove usode in osebnosti popolnoma nerelavantne. Živali sicer skušajo oživeti dogajanje z glasnimi šalami, vendar bodo te navdušile zgolj najmlajše.


Drugo mnenje: Naslov filma pove vse. Usvarjalci znane pripovedi o čudežnem zdravniku, ki razume živalski jezik, so naredili zelo malo, da bi se film dopadel ali mlajši populaciji ali njihovim staršem, saj film spodleti kot komedija, akcija ali pustolovščina. Rezultat težav v produkciji in pripravi se je pokazal tudi v končnem izdelku, ki je serija nepovezanih prizorov, tako kot napovednik, brez prave zgodbe, povezave med liki ali globljega sporočila. Film je večinoma prejel izredno slabe kritike in upravičeno. Robert Downey Jr. govori z grozno pretiranim naglasom – zato je logično njegova prisotnost v napovedniku komaj zaznavna – scenaristi pa so sprejeli kar nekaj čudnih odločitev; ena imed njih je ideja, da Dollitle v resnici spušča živalske glasove in se le na ta način pogovarja z živalmi, medtem ko angleščino slišimo samo gledalci. Vse je na pol narejeno. Vsem se mudi, vsi bezljajo, ampak proti kateremu cilju? In kakšen je odnos med kraljico in njim, da je pripravljen tvegati svoje življenje in življenja vseh ostlalih na krovu? Tako kot marsikaj drugega, nikoli ni pojasnjeno.

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za dolittle ANIMALS 2020

Tisti, ki pozorneje spremljamo dogajanje na čezlužni filmski sceni, skoraj vsak januar doživimo moreč deja-vu s ponavljajočim sklepom; hollywoodski kravatarji bi po vseh finančnih porazih lahko ugotovili, da zanašanje na blagovno znamko ni dovolj (mogoče v primeru franšiz Marvel in Star Wars, kjer je žal mentaliteta oboževalce prešla v fazo verskega fanatizma) in da je odveč pričakovati norenje občinstva na nekaj, kar že več desetletij ni relavantno.

Ne, ni dovolj, da za glavno vlogo rekrutiraš veliko igralsko ime. In ne… ni dovolj, da si lahko privoščiš slabo spacan film pod pretvezo, da je namenjen otrokom in ti si očitno zaslužijo zgolj bebavo zabavo. Je pa pri filmu Dolittle moč občudovati to, da je nekdo uspel privabiti toliko znanih imen pod pretvezo, da ima zadeva močan potencial.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *