little_women

Little Women (2019)

Greta Gerwig je trenutna ena od ljubljenk tako stroke kot tudi občinstva. Mnoge je navdušila že leta 2017 s svojim prvencem, komično dramo o odraščanju Ladybird, ki jo je celo pripeljala do Oskarjev, letos pa jo verjetno podobna usoda čaka s svojim drugim režijskim poskusom, sicer že sedmo filmsko predelavo klasičnega romana avtorice Louise May Alcott z naslovom Little Women. Zgodovinska komična drama se odvija v dveh časovnih obdobjih; med ameriško državljansko vojno in v prvih letih po njenem koncu, v obeh pa spremljamo hkrati zabavno kot tudi težavno odraščanje sester March, kjer je največ pozornosti usmerjene v najmlajšo Jo (Saoirse Ronan), uporniško in samosvojo žensko, ki bi rada uspela kot pisateljica in jo misel na zakon duši.

Rezultat iskanja slik za little women 2019

Da je Gerwigova močno priljubljena pri občinstvu in kritikih, niti ni tako presenetljivo; njeni filmi so namreč izredno varni, neproblematični, uglajeno politično korektni, sentimentalni, naivni in polni prikupno ekcentričnih likov. Tak je bil njen prvenec Ladybird in tudi Little Women ni nič manj drugačen. Da ne bomo krivični; film prepriča z izredno prepričljivo kostumografijo, veličastno vizualno podobo, ki spominja na klasične epske romance tipa Gone With The Wind in nekaterimi igralskimi presežki, med drugim Florence Pugh v vlogi muhaste sestre Amy in celo večkrat nezanimive Emme Watson, ki tokrat kot umirjena Margareth March izžareva ogromno šarma in karizmo.

Velja še pohvaliti odločitev filmarke, da zgodbo o sestrah March pove na nekonvencionalen način, s presenetljivo nemotečimi časovnimi preskoki, ki pogosto služijo kot medsebojna refleksija dogodkov iz preteklosti in sedanjosti, obe obdobji pa sta zaznamovani s čudovito fotografijo in raznolikimi barvami. Preteklost je tako polna živih barv, ki simbolizirajo brezskrbno mladost, medtem ko je sedanjost zavita v melanholično modrino, kar še dodatno izpostavi občutek minljivosti in težavne skoke v svet odraslih, ki jih doživljajo glavne junakinje.

Rezultat iskanja slik za little women 2019

Gerwigova je kot filmarka vsekakor napredovala, žal pa bo morala na področju vsebine še marsikaj postoriti, preden doseže raven veterank kot so Debra Granik, Jennifer Kent, Patty Jenkins in Kathryn Bigelow. Ponavljajoča težava njenih filmov je v tem, da zaradi svojega sentimentalnega, neprovokativnega in ziheraškega pristopa delujejo formulaično, predvidljivo in mehkužno na tistih področjih, kjer ne bi smeli biti. Little Women ni slab film, vendar pa neprestano daje vtis nadležnega “deja-vuja”, kot da smo vse, kar nam Gerwigova prikazuje, videli že vsaj stokrat in to na bistveno bolj prebrisane, unikatne in celo provokativne načine. Še slabše pa je to, da je film močno prepričan, da odkriva toplo vodo in da je na podlagi vsebine tako kompleksen, da mora gledalcu večkrat pojasniti najbolj očitne dele zgodbe, družbeni komentar o položaju ženske v strogo moški družbi pa je tako predstavljen tako površinsko, da bi lahko pristal na straneh povprečnega osnovnošolskega spisa. Zaradi teh napak se film tudi močno vleče, nekje na polovic postane dolgočasen in niti pod razno ne upraviči svojih 135 minut, kolikor traja.


Drugo mnenje: Jo March (Saoirse Ronan) si kot nadobudna pisateljica utira pot skozi družbo v New Yorku sredi 19. stoletja, nakar jo pokličejo domov k umirajoči sestri Beth (Eliza Scanlen). Skozi spomine spoznamo, kako je par odraščal skupaj s sestrama Meg (Emma Watson) in Amy (Florence Pugh). Režiserka Greta Gerwig po odličnem prvencu Lady Bird (2017) nadaljuje z adaptacijo klasičnega ameriškega romana, prijetno družinsko zgodbo iz daljne pretekosti, ki jo je naredi moderno in ponovno pomembno. To je zgodba o štirih sestrah, ki spoznavajo svet okoli sebe. Pogosto zganjajo paniko, po nepotrebnem komplicirajo in si rade nagajajo. Krajšajo si čas s tem, da iščejo ljubezen. Mlade so in polne življenja. Želijo si uspeti, najti svoje mesto v okolici, imajo velike ambicije, dobre namene (včasih tudi slabe), vsaka svoj pogled na življenje, predvsem pa si ne želijo upe o prihodnosti postaviti zgolj na zakonsko zvezo. Prisežejo, da bodo vedno tam druga za drugo in da si bodo vedno pomagale. Da bodo za vedno ostale sestre. Film s pripovedno tehniko preskakovanja med dvema časoma odlično poudari, kar je uspelo že romanu; kako nepomembne so v resnici lahko stvari, ki se nas tako dotaknejo v odraščanju, medtem ko daleč naprej čakajo tiste prave težave, težke odločitve in stresne življenjske situacije. Po drugi strani pa so tiste izkušnje iz časov, kjer delamo napake in se iz njih učimo, prav tako pomembne. Če ne še bolj. 7/10*

Gal Jerman


Rezultat iskanja slik za little women

Little Women je tehično impresiven film, ki bo najbolj pihal na dušo oboževalcem sentimentalnih filmov z močnim čustvenim nabojem in žal toliko bolj plitko in prežvečeno vsebino. Je pa Gerwigova dokazala, da kot filmarka močno napreduje, da ima dobro oko za podrobnosti, pohvaliti pa je treba tudi njen nekonvencionalni način pripovedovanja, ki večinoma služi svojemu namenu. A prava filmska umetnica bo postala šele takrat, ko bo resne teme nehala zavijati v celofan osladnosti in poenostavljenosti.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *