53571_875_256

Fargo (1996)

To je resnična zgodba. Dogodki, zajeti v tem filmu, so se pripetili v Minnesoti leta 1987. S tem napisom, ki je samo ena v vrstih prefinjenih potegavščin režiserjev bratov Joela in Ethana Coena, vstopimo v hladni svet kriminalnega trilerja Fargo, kjer sneg venomer ostaja bel, razen če ga kdo umaže s krvjo in slednje je v tem filmu več kot dovolj. Nevrotični prodajalec avtomobilov Jerry Lundegaard (William H. Macy) se skuša rešiti finančnih težav z enako genialnim kot idiotskim načrtom; najame dva lopova (Steve Buscemi in Peter Stormare), da bi ugrabila njegovo ženo in potem od njenega premožnega (in skopuškega) očeta terjala mastno podkupnino. Ker pa imamo opravka z Coenovskimi liki, se navidez preprost načrt kmalu sfiži, kronična nesposobnost dvojice ugrabiteljev pa povzroči, da za seboj pustita krvave sledi, ki zbudijo pozornost visoko noseče policistke Marge (Frances MacDormand).

Rezultat iskanja slik za fargo steve buscemi"

Fargo je film, ki je povrnil ugled in slavo bratoma Coen po fiasku s komedijo Hudsucker Proxy, ki je razočarala tako kritike kot občinstvo. Takšen odziv ni bil presenetljiv, saj je Hudsucker Proxy spodobna komedija, vendar za standarde bratov Coen precej medla in pozabljiva zabava. Fargo, po drugi strani, pa je skupaj z (anti)vesternom No Country for Old Men najboljši film omenjenih filmarjev, ki sta tokrat uspela svoj občutek za črn humor in filmski absurd izvrstno vstaviti v skoraj shakespearijansko tragedijo o pohlepu, nasilju in človekovi neumnosti. Film je unikaten tudi v tem, da zna biti enako pretresljiv in napet kot tudi zabaven in skorajda burlesken, še posebej zaradi izpostavljenega naglasa okoliških prebivalcev (Ya betcha!), visoko noseče policistke, ki jo med pregledovanjem trupla zgrabi jutranja slabost in nevrotičnega obnašanja kriminalcev.

Rezultat iskanja slik za FARGO 1996

A navkljub tem vložkom zgodba filma ves čas ostaja temačna, nasilna in tragična. Tragična zato, ker spremljamo ne pretirano brihtne posameznike, ki zaradi relativno nizke vsote denarja za seboj puščajo trupla nedolžnih ljudi, hkrati pa ogrozijo celo lastno eksistenco. Fargo je film, ki večino likov predstavi v precej temačni in negativni luči; Jerry je neodločni kolerik, ki je enostavno preneumen za izpeljavo kakršnegakoli nelegalnega plana, še večja tepca pa sta oba najeta lopova s svojim neodgovornim obnašanjem, pod katerim se skrivata duši popolnih sociopatov. Edino svetlo luč v tej mračni zgodbi predstavlja Marge, rahlo naivna, vendar odločna in dobrosrčna policistka, ki se edina zaveda tragičosti dogajanja pred lastnimi očmi. To je najbolj izrazito v sklepnem prizoru, kjer Marge s pretresenim obrazom vpraša edinega preživelega, če je denar res edino, kar mu pomeni na svetu.

Takšne izvrstnega rezultata pa brata Coen ne bi dosegla brez odlične igralske zasedbe, kjer kakopak najbolj dominira MacDormandova v netipični vlogi “detektivke”, ki razrešuje krvav zločin in bil za svoj nastop upravičeno nagrajena z Oskarjem. Nasploh pa je film poln presežkov; od nepozabnega soundtracka avtorja Carterja Burwella, čudovite fotografije, ki zajame tako lepoto kot tudi morbidnost najbolj zasneženih predelov ZDA pa vse do številnih citatov, ki so še danes trdno zasidrani v zavesti sodobne popkulture.

Rezultat iskanja slik za FARGO MARGE

Fargo je popolno filmsko zmagoslavje. Ne samo eden najboljših filmov 90. let, ampak eden najboljših filmov vseh časov. Je popolna mešanica kriminalke, črne komedije in tragedije o pohlepu in krvavem denarju, ki po vsem nasilju, kričanju in smrti nedolžnih ljudi ostane zakopan globoko v snegu. Z njim pa žal tudi človekova zdrava pamet.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *