ginger-snaps

Ginger Snaps trilogija (2000 – 2004)

Trilogija kultnih kanadskih grozljivk Ginger Snaps se vrti okoli najstniških sester Brigitte in Ginger Fitzgerald, ki sta medsebojno močno povezani, morbidno fascinirani nad smrtjo in temu primerno družbeni izobčenki. Druži ju tudi neprijetno dejstvo, da že močno zamujata s svojo prvo menstruacijo, tistim simboličnim prehodom najstnice v žensko. Ko jo Ginger naposled dobi, jo v istem večeru napade orjaška krvoločna zverina, podobna volkodlaku in kmalu zatem začne dekle na svojem telesu doživljati bizare spremembe. Prvi film v trilogiji nam tako predstavi glavni junakinji, ki ju odlično odigrata Emily Perkins in Katharine Isabelle ter z uporabo mitološkega ozadja pošasti volkodlaka prepričljivo razgali občutja tesnobe in strahu mladega dekleta, ki sočasno s prvo menstruacijo doživi tudi grozljivo preobrazbo, ki ne sovpada z družbenimi standardi. Režiser in soscenarist John Fawcett z uporabo črnega humorja, spretne uporabe klišejev iz “najstniških filmov” ter subtilne simbolike preseže žanr klasične grozljivke in hkrati uspe gledalca tudi pošteno prestrašiti.

Vtis:

Rezultat iskanja slik za ginger snaps trilogy

Preostala dva filma v trilogiji, Unleashed in Ginger Snaps Back: The Beginning sta bila posneta vzporedno in ugledala luč sveta štiri leta po prvem delu, torej leta 2004. Kadar govorimo o filmskih nadaljevanjih grozljivk, je vsem jasno, da ta le redko dosežejo raven kvalitete svojih predhodnikov in s tem upravičijo svoj obstoj. Unleashed na srečo ni takšne vrste izdelek, saj uspešno nagradi že prikazano zgodbo in ji doda nekaj novih idej. In če se je prvi film vrtel okoli Gingerjeve preobrazbe v volkodlaka, zdaj podobno usodo čaka njeno sestro Brigitte, ki je postala odvisnica od protistrupa, s katerim zavira grozljive spremembe na njenem telesu, ta navada pa jo pripelje do prisilne vključitve v kliniko za zdravljenje odvisnosti od mamil. Toda časa za rehabitilacijo ni na pretek, saj Briggite zasleduje zver, ki bi z njo rada zaplodila potomce. Če je prvi film v trilogiji v ospredje postavljal najsniško tesnobo, je drugi osredotočen na posledice odvisnosti, izolacije in prebolevanja. Grozljivka uspešno posvoji nekatere elemente predhodnika; še vedno je izredno strašljiv, Emily Perkins je v glavi vlogi fenomenalna, nič slabša pa ni Tatiana Maslany v vlogi Brigittine nove prijateljice Ghost, ki predstavlja simbolični nadomestek za preminulo sestro Ginger (ta je prisotna zgolj preko flashbackov). Humorja je tokrat bistveno manj, je pa zgodba toliko bolj temačna in nasilna, visoki nivo suspenza in prepričljivi posebni učinki pa poskrbijo, da se gledalec nikoli ne dolgočasi.

Vtis:

Ginger Snaps 2: Unleashed (2004)

Ginger Snaps Back: The Beginning služi kot sklepni del trilogije in gledalca popelje v daljno preteklost, v leto 1815, ko se sestri Fitzgerald prebijata skozi kanadsko divjino in naletita na člane odročne trgovske postajanke, kjer jih že več mesecev pestijo huda lakota in skrivnostne smrti, za katere naj bi bilo odgovorno nevidno zlo iz bližnjega gozda. Z vidika grozljivke film svoje delo opravi z odliko; sprememba časa in prostora poskrbita, da tretji del ne bi zapadel v ponavljanje že videnih vzorcev, temačni gozdovi s snegom, meglo in mrtvimi drevesi predstavljajo hvaležno kuliso za nasilno zgodbo o starodavnem prekletstvu, ki zaznamuje glavni junakinji, igralske predstave so znova zelo na nivoju, dogajanje pa dovolj napeto in nepredvidljivo, da se gledalec (znova) ne dolgočasi. Se pa filmu zalomi, ko ga obravnavamo kot del franšize Ginger Snaps; ta zgolj ponovi / prikaže tisto, česar smo bili deležni v prejšnjih izdelkih in ne prispeva k širšim razlagam mitologije o prekletstvih volkodlakov, zgodovinska avtentičnost je filmu španska vas, hkrati pa se pod gladino napete zgodbe ne skriva nobena simbolika ali subtilni družbeni komentar.

Vtis:

Rezultat iskanja slik za ginger snaps the beginning

Ginger Snaps je ena redkih filmskih trilogij, ki uspe upravičiti svoj obstoj in tudi v najšibkejših trenutkih postreže z bistveno bolj napeto, atmosferično in vznemirljivo žanrsko zabavo kot marsikateri hollywoodski izvleček. Filmom je uspelo že pošteno prežvečeno tematiko volkodlakov prenesti na raven močnega družbenega komentarja, pa naj se ta dotika pasti odraščanja v cvetu pubertete, bega pred odgovornostjo, žalovanja ali pa preproste sestrske ljubezni, ki ne pozna meja in ostaja trdna v življenju in (predvsem) smrti.

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *