the-invisible-man-2020-horror

The Invisible Man (2020)

Posneti predelavo filmske klasike samo po sebi ni slaba ideja. Težava je zgolj v tem, da Hollywood pojem “predelava” dojema na napačen način; kot golo in brezdušno kopiranje izvornega materiala v namene hitrega zaslužka na račun nostalgije ali splošne popularnosti tega, kar je predmet predelave. In tovrstnih zmazkov smo od čezlužnikov deležni skoraj vsak mesec, zato ni presenetljivo, da je veliko ljudi ob najavi novice, da se pripravlja remake klasične grozljivke The Invisible Man, zgolj naveličano zavilo z očmi. Še posebej, ker je film prihajal iz istega studia, ki nam je pred dobrima dvema letom postregel s katastrofalnim remakom grozljivke The Mummy. Film o nevidnem možu bi sicer moral predstavljati del novega razširjenega vesolja Universalovih legendarnih pošasti z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi, vendar se je studio kasneje odločil, da raje posname povsem samostojni film.

Rezultat iskanja slik za THE INVISIBLE MAN 2020

Ta odločitev se je izkazala za še kako pravilno; namesto generičnega in s posebnimi učinki nabasanega pofla, ki služi kot dve uri dolg napovednik za naslednji film, ki ga sploh še nismo videli, smo gledalci deležni zrelega, temačnega in strašljivega psihološkega trilerja z močnim družbenim komentarjem o brezizhodnem položaju žrtve v nasilnem razmerju. V tej situaciji se znajde Cecilia (izvrstna Elisabeth Moss), ki je ujeta v razmerja z manipulativnim in nasilnim znanstvenikom Adrianom, nekega večera pa zbere dovolj poguma in zbeži, vendar je prisotnost njenega fanta še vedno spremlja na vsakem koraku. Ko izve za novico o njegovem samomoru, Cecilia za trenutek svobodno zadiha, toda kmalu postane tarča nevidnega napadalca, ki bi lahko bil pokojni Adrian.


Drugo mnenje: Že leta 1933, ko je James Whale posnel prvega Nevidnega človeka, je Claude Rains v vlogi megalomanskega dr. Griffina tulil o moči, ki jo prinese dejstvo, da te drugi ne vidijo. Ko te drugi ne vidijo, ti je pač vse na voljo. Počneš lahko tisto, česar si sicer ne bi privoščil. V tej moči obvladovanja je neizbežno tudi nekaj seksualnega. Priložnost izživeti vse tiste fantazije, ki so bile prej prepovedane. Ko te drugi ne vidijo, nedovoljeno postane dovoljeno. Ne nazadnje nevidni človek, če zares želi biti neviden, naokoli hodi v adamovem kostumu. In nekaj perverznega je že zgolj v tej misli, da je povsem nag. V tem potencialu seksualnega. V zameno, da ga malo zebe, lahko neopaženo teši svoja poželenja. Brez kazni si privošči vse tisto, kar je bilo pred tem zgolj predmet sanjarjenja.

Anže Lebinger


Rezultat iskanja slik za invisible man 2020

Zgodba se na domiselni in iskreno krut način dotakne že večkrat obravnavane teme travmatičnega vsakdanjika oseb, ki so podvržene nasilju za domačimi stenami, hkrati pa s premeteno uporabo lika “nevidnega moža” izpostavi pogost mučen položaj žrtev, ki skušajo tako svoje znance kot tudi policijo opozoriti na nevarnost, ki pa je sami ne vidijo, ker je – vsaj zanje – nevidna. In takšna je pogosto tudi naša kruta resničnost; sosedje, prijatelji, celo družinski člani se zavedajo, da je nekdo blizu njih podvržen nasilju, vendar se hkrati raje brigajo zase in pretvarjajo, da ničesar ne vidijo oz. slišijo. Režiser in scenarist Leigh Whannell tako maksimalno izkoristi kritično noto in jo zapakira v grozljivko z visoko mero suspenza, potrpežljivega tempa in nekaterih resnično strašljivih trenutkov, kjer ni sledu o cenenih trikih, predvidljivosti in pretiranemu zatekanju k neprepričljivim posebnim učinkom.


Drugo mnenje: Moderna predelava (H. G. Wells) režiserja Leigha Whannella je suveren triler, ki v ospredje postavi žensko, ujeto v nasilno razmerje. Tudi po smrti jo njen mučitelj nadzira, ustrahuje in spreminja njeno življenje v pekel. Sili jo v norost, takšno pa jo vidijo tudi vsi ostali okoli nje, saj nevidnega moža pač ni. Kdo bi verjel žrtvi? Film ohrani njegovo perspektivo vse do konca, ko se ta končno razkrije, pa še takrat se zdi, da vpliven moški z veliko denarja lahko upraviči kakršenkoli zločin. V tem primeru je ženska tista, ki je nevidna. Subtilen pristop je izredno učinkovit, sploh ker filmska zasedba točno ve, kaj dela. Od dobrega dela kamere in širokega kadriranja prizorov do postavljanja gledalca v neprijeten položaj iskanja nečesa, kar naj ne bi obstajalo. Glasbena spremljava je vedno navzoča, a ne vsiljiva. Nočna mora je tisto, česar ne vidimo in v žanru grozljivke je domišljija res še najbolj strašljiva. Kljub pomanjkljivostim v zgodbi in luknjam v logiki scenarija je The Invisible Man tematsko bogat triler, ogleda vredna zgodba, ki opozarja na dejanske situacije in hkrati služi kot »zgolj« intenzivna filmska zabava. 7.5/10*

Gal Jerman


 

Rezultat iskanja slik za THE INVISIBLE MAN 2020

Napake, ki jih film prinaša, so manjše, vendar kljub temu vredne omembe. Nekatere bo morebiti zmotilo to, da film v prvi polovici daje vtis psihološke strašljivke, nato pa elemente le te opusti in se začne spogledovati z znanstveno fantastiko in akcijsko avanturo, kar zgodbi odvzame nekaj suspenza in tesnobne atmosfere, s katero nas je izdelek dosedaj držal v napetosti. In ko smo že pri zgodbi; ta si včasih privošči preveč zasukov, ki posledično zbujajo več vprašanj kot odgovorov, smiselnost osrednjega zapleta pa začne postopoma izgubljati trdne temelje. Nasploh film tudi v najšibkejših momentih pokonci drži Mossova s svojo odlično igralsko predstavo odločne in hkrati ranljive ženske, ki bo premagala lastne travme, če se z njimi direktno sooči.

The Invisible Man je film, po katerem bi se lahko marsikdo naučil, kako posneti predelavo klasičnega filma, ki ni samo zelo dober žanrski izdelek, ampak ima celo kaj pametnega za povedati. Drugo vprašanje pa je, če se bo iz tega primera Hollywood kaj naučil. Zaenkrat upravičeno dvomimo.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “The Invisible Man (2020)

  1. eden boljših thriller filmov zadnjih let,
    in (zaenkrat) najboljši film tega leta,
    definitivno vredno ogleda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *