zajeta-slika

Filmski festival Kurja polt

SODOBNI

ADORATION
OBOŽEVANJE
Fabrice du Welz, Francija/Belgija, 2019, 98′

Fabrice du Welz sklene svojo “ardensko trilogijo” (po filmih Kalvarija in Aleluja, prikazanih na prejšnjih edicijah festivala Kurja Polt) z eterično, na 16-milimetrski film posneto zgodbo o obsedeni mladi ljubezni. Varljivo preprost in droben film je testament du Welzovi izjemni, hkrati delikatni in neskončno drzni viziji. Srebrni méliès za najboljši evropski fantastični film.

KOIRAT EIVÄT KÄYTÄ HOUSUJA
PSI NE NOSIJO HLAČ
J-P Valkeapää, Finska/Latvija, 2019, 105′

Juha se po tragični smrti žene znajde v vlogi samskega očeta. Čustveno je omrtvičen in povsem izgubljen. Dokler nekega dne ne zatava v kletni studio domine Mone in se s pomočjo smrtonosnega fetiša spet približa izgubljeni ljubezni. Razburljivo odkritje lanskega Cannesa Psi ne nosijo hlač je mračno komična, slastno boleča in katarzična zgodba o ljubezni, izgubi in sladki bolečini bivanja.

KOKO-DI KOKO-DA
Johannes Nyholm, Švedska/Danska, 2019, 86′

Da bi prebolela tragično izgubo in spet našla pot drug do drugega, se mlada zakonca odpravita na izlet v naravo. Toda po gozdu, kjer kanita taboriti, se potika starec v slamnatem klobuku z nadvse čudaškim spremstvom in si brunda “koko-di koko-da”. Drugi celovečerec Johannesa Nyholma je srhljiva, morasta in sprevrženo komična nadrealistična pravljica za odrasle.

JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY
JEZUS TE USMERI K AVTOCESTI
Miguel Llansó, Španija/Estonija/Etiopija/Latvija/Romunija/VB, 2019, 82′

Afro Batman obvlada kungfu, Robert Redford in Richard Pryor sta čisto papirnata, virtualni Stalin vihti srp in kladivo. Llansójev drugi celovečerec, posnet v Etiopiji, odene afrofuturizem v retro estetiko hladnovojnih vohunskih trilerjev, znanstvene fantastike in B-akcionerjev. Nagrada Imagining the Future na Festivalu fantastičnega filma Neuchâtel in nagrada občinstva na festivalu Fantasia v Montrealu.

MATINEJA / FOKUS: AFRIKA

LE FRANC
FRANK
Djibril Diop Mambéty, Senegal/Francija/Švica, 1994, 46′

Marigo je zasanjani glasbenik brez prebite pare. Hišni lastnici dolguje že lepo število najemnin, zato mu ta zapleni njegov ljubljeni inštrument, kongomo. Ne preostane mu drugega, kot da si kupi loterijsko srečko in sanja o boljšem jutri. Hudomušna, upanja in človečnosti polna parabola o moči sanj in domišljije malega človeka, chaplinovskega potepuha Marigoja, v krivičnem in pogoltnem svetu denarja.

LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL
MALA PRODAJALKA SONCA
Djibril Diop Mambéty, Senegal/Francija/Švica, 1999, 45′

Deklica Sili živi s slepo babico na ulicah Dakarja. Medtem ko vsi dečki okoli nje prodajajo časopise, se mora Sili preživljati s prosjačenjem. Toda odločena je, da spremeni svoj svet na bolje. Od jutri dalje bo prodajala časopise, tako kot fantje. Mala prodajalka sonca, posneta z naturščiki in prežeta z glasbenimi ritmi Wasisa Diopa, je žlahtna oda pogumu in trdoživosti otrok s ceste.

FOKUS: AFRIKA

SARRAOUNIA
Med Hondo, Burkina Faso/Mavretanija/Francija, 1986, 120′

Kraljica Sarraounia, mogočna poglavarka plemena Azna, združi ljudstvo v uporu proti kolonialni ekspanziji. Na zgodovinskih dogodkih zasnovan film je hkrati vizualno veličastna vojna epopeja in srdita ter jedka obsodba kolonializma v režiji velikana afriškega filma, Meda Honda. Glavna nagrada panafriškega filmskega festivala FESPACO leta 1987.

COZ OV MONI 2: FOKN REVENGE
ZARAD DNARJA 2: FOKN REVANŠA
King Luu, Gana, 2013, 63′

V prvem delu so ju oropali in pretepli, njuni življenji sta obviseli na nitki. Toda bistroumna ganska reperja Wanlov in M3NSA se vračata. Lačna maščevanja, lačna pravice, pa tudi lačna kot volk. Če so nova odkritja tisto, kar podžiga vašo filmsko strast (in odgovor bi moral biti JA!), potem morate videti “drugi prvi pidžin ingliš muzikal na svetu”! Posebna gosta M3NSA in Wanlov the Kubolor alias FOKN Bois!

WHO KILLED CAPTAIN ALEX?
KDO JE UBIL KAPITANA ALEXA?
Nabwana I.G.G., Uganda, 2010, 67′

Kapitan Alex, zaslužni častnik ugandske policije v Kampali, mora spraviti za zapahe zlobnega Richarda in napraviti konec njegovi zločinski združbi, Tigrasti mafiji. Toda kapitana najdejo mrtvega. Alexov brat, šaolinski menih Bruce U, prispe v Kampalo, da bi našel morilca. Iz Wakaliwooda, zibelke divje plodovitih filmskih samoukov, prihaja prvi ugandski akcioner. Posebni gost Alan Ssali Hofmanis!

BAD BLACK
HUDA ČRNA
Nabwana I.G.G., Uganda, 2016, 68′

V slumu Wakaliga v ugandski prestolnici Kampali domuje samorastniški studio Wakaliwood, kjer režiser samouk Isaac Godfrey Geoffrey Nabwana alias “ugandski Tarantino” in njegova ekipa iz čistega nič ustvarjajo najbolj ponorele in noro zabavne no-budget DIY akcijske komedije, ker jih je svet videl. Huda Črna je obsedla festivalska občinstva širom sveta in obveljala za takojšnjo kultno klasiko. Posebni gost Alan Ssali Hofmanis!

JESUS SHOWS YOU THE WAY TO THE HIGHWAY
JEZUS TE USMERI K AVTOCESTI
Miguel Llansó, Španija/Estonija/Etiopija/Latvija/Romunija/VB, 2019, 82′

Afro Batman obvlada kungfu, Robert Redford in Richard Pryor sta čisto papirnata, virtualni Stalin vihti srp in kladivo. Llansójev drugi celovečerec, posnet v Etiopiji, odene afrofuturizem v retro estetiko hladnovojnih vohunskih trilerjev, znanstvene fantastike in B-akcionerjev. Nagrada Imagining the Future na Festivalu fantastičnega filma Neuchâtel in nagrada občinstva na festivalu Fantasia v Montrealu.

ENDEMIČNI

NEDOSTAJE MI SONJA HENI
I MISS SONJA HENIE
Karpo Godina, Miloš Forman, Buck Henry, Tinto Brass, Paul Morrissey, Frederick Wiseman, Bogdan Tirnanić, Puriša Ðorđević, Dušan Makavejev, Jugoslavija, 1972, 14′

Na znamenitem beograjskem FESTU leta 1972 Karpo ugledne mednarodne in domače goste sredi noči zvleče v tesno stanovanjce, kjer v kotu že čaka 35-mm filmska kamera. Vsak gost dobi nalogo posneti kratek, triminutni film z jasnimi pravili: kamera mora ostati fiksna in eden od protagonistov mora izreči nesmrtni stavek iz stripov o psičku Snoopyju: “Manjka mi Sonja Henie”. Posebni gost Karpo Godina!

THE MAKING OF SONJA HENIE
Karpo Godina, Jugoslavija/Slovenija, 1972-2007, 97′

Karpo Godina leta 1972 gostuje na slovitem filmskem festivalu v Beogradu, kjer v podstrešni izbi zbere pravi cvetober neodvisnega filma – tu so med drugim Miloš Forman, Buck Henry, Paul Morrissey, Frederick Wiseman in Tinto Brass. Skupaj ustvarijo zdaj že legendarni dadaistični kolaž. The Making of Sonja Henie ni le kultni dokumentarec o snemanju kultnega filma. To je kultni film v akciji! Posebni gost Karpo Godina!

RETROSPEKTIVA: ONKRAJ DAS UNHEIMLICHE

HÄXAN
ČAROVNICA
Benjamin Christensen, Švedska/Danska, 1922, 106′

Čarovnica danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma z režiserjem v vlogi samega hudiča. Živa glasbena spremljava Elvis Homan in Boštjan Simon.

LES YEUX SANS VISAGE
OČI BREZ OBRAZA
Georges Franju, Francija/Italija, 1960, 88′

Velika kanonska klasika filmske grozljivke, subtilna, lirična, a srhljivo telesna psihološka mora Georgesa Franjuja, se ponaša z eterično črno-belo fotografijo Eugena Schüfftana (mojstra vizualnih učinkov pri Langovem Metropolisu) in hipnotično glasbo Mauricea Jarreja.

MAIS NE NOUS DÉLIVREZ PAS DU MAL
NIKAR NE REŠI NAS HUDEGA
Joël Séria, Francija, 1971, 102′

Redko videna mojstrovina mladostniškega upora in nekonformizma, ki zapiči svojo ost v versko in meščansko licemerstvo, je pravi biser subverzivnega filma. V času nastanka je bil film v domači Franciji prepovedan, ogledali pa si ga bomo na zadnji obstoječi filmski kopiji. Posebna gosta Joël Séria in Jeanne Goupil!

PICNIC AT HANGING ROCK
PIKNIK PRI HANGING ROCKU
Peter Weir, Avstralija, 1975, 107′

Sublimna, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna divjina avstralske pokrajine, posneta po znamenitem romanu avstralske pisateljice Joan Lindsay, je uvedla novo dobo avstralske kinematografije in zapečatila mednarodni sloves mojstra režiserja Petra Weira.

THUNDERCRACK!
GROMSKASTRELA!
Curt McDowell, ZDA, 1975, 120′

Mojstrovina kultnega, queer in camp filma, ki jo podpišeta underground auteurja Curt McDowell in George Kuchar, je zblazneli zvarek gotske grozljivke, histerične melodrame, trde erotike in anarhične komedije, ki kar brbota od slastne razuzdanosti in deliričnega ekscesa. Midnight Movie!

THE MAFU CAGE
MAFUJEVA KLETKA
Karen Arthur, ZDA, 1978, 102′

Mafujeva kletka režiserke Karen Arthur, premierno prikazana na festivalu v Cannesu leta 1978, je mračna in bizarna zgodba o norosti, obsesiji in incestuoznih strasteh z izjemno Carol Kane v vlogi unikatne, sprevržene antijunakinje. Po krivem spregledani biser, ki čaka na odkritje.

SCHRAMM
Jörg Buttgereit, Nemčija, 1993, 65′

Kultni nemški režiser, pankerski nadrealist in underground ikona Jörg Buttgereit (Nekromantik) nas pogrezne v morasti notranji svet blazneža. Vrhunec avtorjevega opusa in eden najbolj izvirnih prispevkov k podžanru filmov o serijskih morilcih. Posebni gost Jörg Buttgereit!

KRATKI

TOMORROW I WILL BE DIRT
JUTRI BOM PRST POSTAL
Robert Morgan, VB, 2019, 8′

Avtorizirani, nadrealistični animirani sequel filma Schramm Jörga Buttgereita iz leta 1993 je edinstvena in obešenjaško humorna stop animacija Roba Morgana, v kateri se srečajo vse Freudove nočne more.

SCHWEINCHEN
PUJSKI
Jörg Buttgereit, Nemčija, 2020, 20′

Film dokumentira študijo razkroja, ki jo je pod umetniškim vodstvom režiserja Jörga Buttgereita izvedel forenzični biolog dr. Mark Benecke. Film prihaja v Ljubljano s premiere na letošnjem Berlinalu. Posebni gost Jörg Buttgereit!

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *