1-e1521386417812

Senke nad Balkanom – 1. & 2. sezona (2017-2019)

Čas med svetovnima vojnama je zadnja leta deležen množičnega zanimanja tudi s strani filmskega sveta. Obdobje, prepojeno s številnimi pozabljenimi zgodbami, hkrati pa tudi era, katere (predvsem) družbeni elementi ostajajo aktualni tudi danes. In čeprav je obdobje svoj vrhunec (za zdaj?), vsaj kar se tiče serij, najverjetneje doseglo z mojstrovino Peaky Blinders, panoga ne miruje. Tudi v domači regiji, ki je leta 2017 v svet poslala serijo Senke nad Balkanom.

Senke nad Balkanom (2017)

  1. Sezona (2017)

Navkljub dejstvu, da je format krimalno-detektivskih serij, kar se tiče svoje strukture, (bolj ali manj) že dosegel svojo končno obliko, žanr ne miruje. Kajti ustvarjalci filmskih vsebin si znova in znova izmišljajo nove posameznike ali dvojce, ki na veselje gledalcev bolj ali manj uspešno rešujejo detektivske primere. Množičnost ponudbe nas pripelje do pomembnih vprašanj: Kako izstopiti iz povprečja? Kako v svet poslati nekaj unikatnega? Ustvarjalci obravnavane serije so to naredili tako, da so pogledali okrog sebe. Uporabili domačo zgodovino, ki so ji dodali ščepec okultizma, saj gre za geografsko področje, kjer zadnjega ne primanjkuje.

Vsebinsko nam serija že uvodoma servira hladnokrven umor pravoslavnega duhovnika, pri katerem še zdaleč ni šlo zgolj za versko nasilje. Kajti iz cerkve je izginil tudi nakit, ki ga je rusko plemstvo po oktobrski revoluciji prineslo iz domovine. Stvari se začno še dodatno zapletati, ko se na plesu v maskah pojavi nova žrtev. Inšpektor Andra ‘Tane’ Tanasijević (Dragan Bjelogrlić), ki preiskuje primer, pa ugotovi, da naj bi imel iskani zaklad tudi izjemno simbolno moč, saj se v lov vmešajo tudi najvišji člani mestne in regionalne elite. Poleg tega je tukaj še Tanasijevićev kolega, mladi inšpektor in sveži diplomant forenzične šole Archibalda Reissa Stanko Pletikosić (Andrija Kuzmanović), ki poskrbi za serijo trkov med akademskim in neakademskim svetom, s tem pa tudi za komično plat izdelka. In če mislite, da ste že videli vse, so tukaj še makedonski uporniki, proizvajalci opija ter nekatere druge zgodovinske osebnosti, ki bodo poskrbele, da Beograd ne bo nikoli več isti.

S prvo sezono serije je ustvarjalcem uspelo ustvariti kvaliteten produkt, ki se lahko brez težav kosa s svojimi bogatejšimi stanovskimi kolegi. Vsebina, izvedba in kader namreč dokazujejo, da so tudi balkanska tla navkljub opazni podhranjenosti zmožna slediti svetovnim trendom. Posledično pa biti tudi neodvisna. Biti zmožna ustvarjati avtorski material, saj je zgodb več kot dovolj.

Vtis:

  1. Sezona (2019)

Nekaj let po dogodkih iz prve sezone se nad Beogradom začno zbirati nove sence. Mesto namreč pretrese novica o neuspelem atentatu, ki so ga regionalni uporniki ob podpori domačih in zunanjih zaveznikov v Zagrebu poskušali izvesti na kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Malo kasneje se nad mestom pojavi še iznekaženo truplo. Da bi stvari postale še bolj nepredvidljive, kmalu sledijo nova, ki ravno tako niso doživela lepih smrti. Naključje ali gre pri vsem skupaj za nekakšen vzorec? Poleg vsega na sceno vstopijo še novi obrazi, ki poskrbijo, da tudi Balkan podrobneje spozna najnovejši tržni hit – heroin. V smislu financiranja različnih političnih gibanj, ki so jih vodile osebnosti, kot sta bila Anton Korošec (Vlado Novak) ali Ante Pavelić (Bojan Navojec), in širše.

Z najnovejšo sezono serije snovalcem ni uspelo zgolj dostaviti dostojnega nadaljevanja. Novih deset delov namreč občutno dviguje že tako visok standard, kar dokazuje, da v nobenem primeru ni šlo za začetniško srečo. Za enkraten dogodek, ampak za resen projekt, ki se želi dvigniti nad ostale izdelke iz panoge. Slednje mu je uspelo tudi v drugo, in to v vseh pogledih.

Serija polna preobratov in izdaj, ki gledalca prisilijo, da ne preskoči niti sekunde!

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *