mv5bndvmywm4zditodlioc00ndvklthmymitntu4n2nlyty4ntiyxkeyxkfqcgdeqxvymjixmdaynzy-_v1_

System Crasher (2019)

Benni je 9 – letna deklica, ki kamorkoli pride, povzroča težave. Nihče se ne sme dotakniti njenega obraza, redno moči posteljo, če ni po njenem, začne kričati in celo pretepati vsakogar, ki jih pride naproti, kaže pa tudi prve znake hude duševne bolezni. Zaradi tega so se ji odpovedovale številne šole, vzgojni zavodi, popravni domov, rejniki in celo lastna mama, ki hčerkinih agresivnih epizod ni zmožna kontrolirati in socialni delavki prizna, da se je na smrt boji. Nasploh se zdi, da so vsi obupali nad Benni in da bi jo radi po hitrem postopku strpali v psihiatrično bolnišnico, toda za ta postopek je premlada. Edina, ki sta se še pripravljena boriti zanjo, je nadomestni spremljevalec v šolo Micha in dobrosrčna socialna delavka gospa Bafane. Oba ugotovita, da si Benni pod fasado arogrance in nasilnih izpadov želi biti ljubljena, le da je vržena v okolje, ki ji ne dopušča, da bi bila deležna vsaj enega toplega objema.

Rezultat iskanja slik za system crasher 2019

Pretresljiva nemška drama System Crasher je težak film že zaradi tega, ker spregovori o (žal) še vedno tabu temi grozljivega davka, ki ga duševna bolezen pusti na posamezniku. Toda dogajanje je tokrat še bolj tragično, ker je glavna junakinja devetletna punčka, ki je komajda začela živeti. Benni, ki je presunljivo odigra Helena Zengel in s svojim nastopom pelje domov marsikaterega letošnjega igralskega oskarjevca, bi marsikomu na prvi pogled dajala vtis razvajene smrklje, ki bi ji starši morali prisloniti kakšno vzgojno klofuta in bi se že umirila. A System Crasher samozavestno in neposredno postavi te “vzgojne predstave” pod velik vprašaj in gledalca nagovori z dilemo, če so klofute res edino primerno disciplinsko sredstvo. Režiserka in scenaristka Nora Fingscheidt noče slediti tem prepričanjem in ustvari film, ki dokaže, da je ravnanje s problematičnimi otroci precej bolj kompleksno in da udarci ne rešijo nobenega problema, ampak ga kvečjemu poglobijo.

Rezultat iskanja slik za system crasher 2019

A tisto, kar pričujoči film naredi še bolj mučen, je širši družbeni kontekst, v katerega je vnešena Bennijina zgodba; glavna junakinja, ki globoko v sebi hrepeni po preprostih rečeh kot so objem, topla besede in razumevanje, postane nekakšna simbolična “žoga” sistema, ki si jo neuspešno in arogantno podajajo zavodi, socialne službe in vzgojne ustanove, skoraj nihče pa v resnici ne ve, kaj bi Benni sploh počeli. Deklica tako postane “izgubljen primer” (od tod tudi naslov filma “razbijalec sistemov”), nad katero so skoraj vsi obupali, pa tudi tisti, ki si prizadevajo in celo uspejo najti ključ do njenega srca, začnejo počasi dvomiti v lastne vzgojne sposobnosti. Film tekom svojih dveh ur, kolikor traja, postavi marsikatero vprašanje in celo uspe najti nekaj odgovorov, toda dejstvo je, da je narava obravnavanih problematik pretežka, da bi se jih lahko rešilo s preprostim pritiskom na gumb in pitanjem s pomirjevali.

Rezultat iskanja slik za system crasher 2019

System Crasher je film, ki ga marsikdo noče videti, vendar ga krvavo potrebujemo. Mora obstajati, da nas pouči o tem, da na tem svetu obstajajo posamezniki, ki glasno kričijo na pomoč, vendar njihovih glasov ne slišimo, ker smo zacementirani v svoja poenostavljenja prepričanja, da se vse težave na tem svetu rešijo s praznim motivacijskim nasvetom ali tistim izrabljenim stavkom “saj bo”. Povrhu tega pa je film poučen za tiste, ki še vedno menijo, da so vzgojne klofute edino sredstvo, s katerim učinkovito discipliniraš otroka. Univerzalno sporočilo filma pa je seveda to, da je duševna bolezen še vedno najnevarnejša bolezen na tem svetu.

Vtis:

IMDb

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *