a-spy-movie-misnomers-mission-impossible-jason-bourne-james-bond-ethan-hunt

12 najboljših vohunskih filmov

Spletni filmski portal Collider je izbral nekaj najboljših vohunskih filmov, posnetih v 21. stoletju. Opisi filmov so promocijski, niso avtorski ter ne predstavljajo mnenja portala Deseta umetnost.  

The Bourne Trilogy

Vohunski triler se začne, ko moškega brez spomina iz morja rešijo italijanski ribiči. Komajda je živ, na hrbtu ima strelne rane, pod kožo pa kapsulo z vgraviranimi številkami bančnega računa. Čeprav ne pozna svoje identitete in preteklosti, je neverjetno izurjen v borilnih veščinah in tujih jezikih. Zmeden in s kupom žgočih vprašanj v glavi se loti raziskovanja svoje preteklosti. V bančnem sefu v Zürichu ga čaka šop potnih listov, velik kup gotovine v različnih valutah, avtomatsko orožje ter neznano ime, Jason Bourne, s pariškim naslovom. Čeprav ne ve, kaj pomeni vse to, hitro ugotovi, da so mu za petami ljudje, ki ga poznajo in mu nočejo nič dobrega. Med begom spozna Nemko Marie Kreutz in ji ponudi zajetno vsoto denarja, če ga odpelje v Pariz, kamor očitno vodijo sledi njegove preteklosti.

Review: In 'Jason Bourne,' a Midlife Crisis for a Harried Former ...

Burn After Reading

Analitik CIE Osborne Cox (John Malkovich) se odloči napisati življenjske spomine, a občutljivi podatki s pomočjo nezveste žene Katie (Tilda Swinton) pristanejo v rokah naivnega in samovšečnega uslužbenca lokalnega studia za fitnes Chada (Brad Pitt). Ta se s sodelavko Lindo (Frances McDormand) odloči za izsiljevanje, ki ne obrodi sadov, zato želita informacije prodati ruskim obveščevalcem. V zgodbo se po naključju vmeša tudi Katiein ljubimec Harry (George Clooney), kar sproži niz nepričakovanih, usodnih in krvavih dogodkov.

Movies You Might Have Missed: Joel and Ethan Coen's Burn After ...

Argo

Jeseni 1979 je iranska islamska revolucija, ki je na začetku leta zrušila monarhijo, dosegla vrhunec. Gnev množice se je po zrušitvi režima preusmeril k njegovim zahodnim zaveznikom in tako so nasilni demonstranti 4. novembra vdrli na ameriško ambasado v Teheranu ter zajeli 52 talcev. Med kaosom, ki je spremljal vdor na ozemlje ambasade, se je šesterici tam zaposlenih Američanov uspelo izmuzniti in se zateči na dom kanadskega ambasadorja.Ameriške oblasti so vedele, da ubežnikom v primeru prijetja grozi javni linč in najverjetneje smrt, zato so se odločile sprejeti tvegani načrt agenta CIE Tonyja Mendeza. Ta je predlagal tajno operacijo, s pomočjo katere naj bi šesterico pretihotapili iz države pod pretvezo, da gre za hollywoodsko filmsko ekipo. Zgodba je tako neverjetna, da se lahko pripeti le v filmu. A vendar …

What 'Argo' Is About - Business Insider

Spy Game

Piše se leto 1991. Veteran Cie Nathan Muir (Robert Redford) ima le še en dan do upokojitve, ko izve, da je njegov varovanec Tom “Skavt” Bishop (Brad Pitt) zabredel v hude težave. Ker se je akcije lotil na svojo roko in so ga pri tem v tujini ujeli, je obtožen vohunstva in čez 24 ur ga čaka usmrtitev. Cia se boji mednarodnega incidenta, zato se odloči, da ga ne bo poskusila rešiti. Ker je vodstvo Cie prevzela mlajša generacija, se mora Muir, ki je agent stare šole in zato ni več “posvečen” v zaupne informacije, domisliti, kako bi pretental organizacijo, ki ji je tako zvesto služil dolga leta, in rešil mladega agenta. Muir je Bishopa našel v Vietnamu in ga izuril za delo v Cii, a zdaj že nekaj let nimata stikov, ker je med njima prišlo do spora. Skozi vrsto prizorov, v katerih se Muir spominja njune skupne zgodovine, počasi sestavljamo koščke slike in spoznavamo, kakšen je bil njun odnos …

Spy Game (2001) directed by Tony Scott • Reviews, film + cast ...

Red Sparrow

Brutalen in ekspliciten vohunski triler režiserja treh filmov iz franšize Igre lakote z Jennifer Lawrence v vlogi elitne ruske obveščevalne agentke, ki jo država prisili, da uporablja svoje telo in um kot orožje. Ko primabalerina Dominika Egorova zaradi poškodbe konča svojo kariero, se mora proti svoji volji vpisati v “šolo za Vrabce” – rusko tajno obveščevalno službo, ki mlade in izjemne ljudi pripravi do tega, da svoje telo in um uporabljajo kot orožje. Dominika opravi perverzen in sadističen proces rekrutacije ter postane najnevarnejši Vrabec, kar jih je kdaj bilo. Zdaj mora zavesti mladega agenta CIE Nathaniela Nasha, kar jo spravi v nemogoč in nevaren položaj ter ogrozi oba naroda.

Red Sparrow Review | Movie - Empire

Kingsman: The Golden Circle

Po uničenju sedeža Kingsmana se uslužbenci te tajne organizacije prikopljejo do odkritja zavezniške obveščevalne službe, ki je bila v ZDA ustanovljena istega dne kot njihova. V novi pustolovščini, v kateri se znajdejo na preizkušnji tako sposobnosti kot ostroumnost agentov, se elitni tajni organizaciji družno podata v boj proti neizprosnemu skupnemu sovražniku, da bi rešili svet.

Kingsman: The Golden Circle – The Morning after the Film Before

The Man from U.N.C.L.E.

Henry Cavill in Armie Hammer pod vodstvom režiserja Guya Ritchieja v celovečerni upodobitvi priljubljene televizijske nanizanke iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Dogajanje je postavljeno v zgodnja šestdeseta, na vrhunec hladne vojne, ko morata agent Cie Napoleon Solo (Cavill) in agent KGB Illya Kuryakin (Hammer) zakopati dolgoletno sovražnost in sodelovati pri posebni nalogi – zaustaviti morata mednarodno zločinsko organizacijo, ki poskuša z razdeljevanjem jedrskega orožja in tehnologije iz tira vreči že tako krhko ravnovesje sil. Dvojica ima zgolj eno sled, hčer izginulega nemškega znanstvenika, ki je hkrati njuna edina priložnost, da se vtihotapita v organizacijo in dobita to tekmo s časom, najdeta znanstvenika in preprečita katastrofo svetovnih razsežnosti.

2020, Give Me "The Man from U.N.C.L.E." Sequel I Deserve | The ...

Tinker Tailor Soldier Spy

Blesteča igralska zasedba v odlični priredbi vohunskega romana Johna le Carréja, ki je bila nominirana za tri oskarje in prejela bafto za najboljši britanski film leta. V času neizprosne hladne vojne med vzhodom in zahodom britanski agent odkrije, da se utegne v njihovih vrstah skrivati Sovjetski vohun. Ker bi njegovo prijetje lahko razjasnilo ponesrečeno akcijo na Češkoslovaškem, se vodilni lotijo obširne preiskave, prepletene s pastmi in spletkami, v katere poskušajo ujeti vohuna. Toda niz usodnih dogodkov razkrije, da je zarota prepletla interese številnih ljudi, ki poskušajo na vse načine prikriti resnico. A preden se bo ta razjasnila, se bo smrtonosna mednarodna vohunska igra snela z vajeti in vsi vpleteni bodo plačali visoko čustveno in fizično ceno.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy: The Path You Must Follow to Succeed ...

Mission: Impossible III

V adrenalinskem tretjem delu Misije: nemogoče, ki ga je režiral ustvarjalec Skrivnostnega otoka, se mora iznajdljiv in pogumen agent Ethan Hunt soočiti z največjim zločincem, kar jih je kdaj srečal. Owen Davian (oskarjevec Phillip Seymour Hoffman) je mednarodni trgovec z orožjem in informacijami, ki ne pozna obžalovanja in nima vesti. Ta brezkompromisni zločinec želi izkoristiti Ethanovo ljubezen do Julie (Michelle Monaghan), ki sploh ne ve, s kako nevarnim poklicem se ukvarja njen partner. Odločen, da ohrani svetovni mir in reši svoje dekle, Ethan zbere ekipo zvestih prijateljev in se z njimi poda na divjo in skoraj nemogočo nalogo, polno pasti, prevar in vratolomnih akcij.

244. Mission Impossible III (2006) — Ryan E Weed

Confessions of a Dangerous Mind

Chuck Barris je mlad zabavljač, poln energije in osredotočen na kariero v hitro rastoči televizijski industriji – ki ga nenadoma začne zasledovati sumljiv tip ter ga naposled potegne v skrivnostni in nevarni svet operativcev ameriške CIE. Barris je zaslovel kot inventivni televizijski producent huronsko priljubljenih televizijskih resničnostnih šovov in televizijskih oddaj kot “Zmenkarije” ali “Gong”, medtem ko je skrivaj izvajal umore po naročilu ameriške vlade – tako vsaj trdi sam. Medtem ko se gledanost njegovih oddaj povečuje, se njegovo življenje v spirali vse bolj izmika nadzoru, dokler se še sam ne znajde kot tarča drugega tajnega agenta.

Confessions Of A Dangerous Mind (2002) | Bomb Report

Zero Dark Thirty

Jessica Chastain v razburljivem trilerju režiserke Bombne misije o elitni skupini pripadnikov ameriške obveščevalne službe, ki se je vse desetletje posvečala le enemu cilju: najti in likvidirati Osamo bin Ladna. Pet nominacij za oskarja, tudi za najboljši film leta. Režiserka z oskarji nagrajenega vojnega trilerja Bombna misija se vrača na območje spopadov, tokrat z osupljivim prikazom ozadja resničnega lova na vodjo teroristov Osamo bin Ladna. Kljub večletnemu neuspešnemu iskanju vodje Al Kaide odločna agentka Cie Maya ne želi vreči puške v koruzo, toda ob iskanju informacij z nečloveškim mučenjem zapornikov se večkrat znajde na robu moralnih dilem. Naposled dobi svežo sled za najbolj iskanim človekom na svetu, vendar mora o pravilnosti svojih podatkov najprej prepričati odgovorne, ki lahko odobrijo nepredvidljivo in nevarno vojaško operacijo.

Zero Dark Thirty' Creators Gave CIA Agents Jewelry, Liquor, Meals ...

Skyfall

V novi avanturi skrivnega agenta 007 se James Bond znajde v novi smrtni nevarnosti, ko skuša v Istanbulu zaščititi skrivne podatke britanske obveščevalne službe. Misija se izjalovi, Bond je pogrešan, ključni podatki o identiteti agentov pa so razkriti. Vodja vohunov M se znajde pod drobnogledom oblasti, toda, kot se izkaže, Bond ni umrl, temveč M ponudi svojo pomoč pri iskanju zloveščega kriminalca Raoula. Med iskanjem sledi na Kitajskem Bond naleti na vznemirljive skrivnosti iz preteklosti M, toda med divjimi pregoni in boji z zločinci težko loči resnico od laži.

Skyfall je poln napak - siol.net 

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “12 najboljših vohunskih filmov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *